Obama i-a redus pedeapsa lui Chelsea Manning. Fosta sursă WikiLeaks va fi eliberată din închisoare în luna mai 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu numai trei zile înainte de plecarea de la Casa Albă, preşedintele american Barack Obama i-a comutat marţi sentinţa lui Chelsea Manning, care executa o pedeapsă de 35 de ani pentru că a transmis documente confidenţiale către WikiLeaks.

Manning, în vârstă de 29 de ani, va fi eliberată în data de 17 mai a acestui an, în loc de 2045 când urma să i se termine sentinţa, potrivit unui anunţ al Casei Albe. Un soldat transsexual cunoscut anterior ca Bradley Manning, Chelsea a fost condamnată în august 2013 pentru că a trimis peste 700.000 de documente confidenţiale către Wikileaks.

Ce conţineau scurgerile

Armata SUA a pus-o sub urmărire penală pe Manning pentru 22 de capete de acuzare legate de deţinerea şi distribuirea a mai mult de 700.000 de documente diplomatice şi militare secrete şi videoclipuri neautorizate.

Printre aceste fişiere a fost găsită şi o înregistrare video a unui elicopter Apache omorând 12 civili în Bagdad, în 2007.

Manning a transmis, de asemenea, mesaje sensibile între diplomaţi americani, evaluări ale serviciilor de informaţii privind deţinuţi de la Guantanamo reţinuţi fără a avea parte de un proces şi înregistrări militare din războaiele din Irak şi Afganistan.

Lăudată de susţinătorii săi pentru dezvăluirea abuzului SUA în Irak şi Afganistan, Manning a fost judecată pentru că şi-ar fi pus ţara şi conaţionalii în pericol prin scurgerea documentelor. Dezvăluirea ei a fost una dintre cele mai mari breşe de material clasificat din istoria SUA.

La o audiere, Manning şi-a cerut scuze pentru „rănirea SUA” şi a spus că a crezut în mod greşit că ar putea „schimba lumea în bine”.

Manning a încercat să îşi pună capăt zilelor în luna octombrie, după o primă tentativă de suicid în luna iulie.

”VICTORIE”

WikiLeaks a calificat drept „victorie” anunţul Casei Albe de marţi, imediat după lansarea sa. "VICTORIE", a postat imediat pe Twitter organizaţia specializată în dezvăluirea documentelor secrete.

Săptămâna trecută, Wikileaks a transmis că fondatorul său, Julian Assange, ar fi acceptat să fie extrădat în Statele Unite, în cazul în care Barack Obama ar fi fost indulgent cu Chelsea Manning.

„Mulţumesc tuturor celor care au militat în favoarea clemenţei pentru Chelsea Manning. Curajul vostru şi determinarea voastră au făcut imposibilul posibil”, a postat pe Twitter Julian Assange, fără a dezvălui nimic despre intenţiile sale.

Julian Assange, în vârstă de 45 de ani, s-a refugiat în Ambasada Ecuadorului la Londra încă din iunie 2012, pentru a evita extrădarea în Suedia, unde a primit acuzaţii de viol pe care fondatorul WikiLeaks le neagă. El se teme că va fi extrădat din Stockholm în Statele Unite ale Americii.

Casa Albă sugerase, recent, că va lua în considerare comutarea pedepsei lui Manning. Potrivit Constituţiei Statelor Unite, preşedintele poate acorda fie graţiere fie comutarea sentinţei, adică scurtarea pedepsei fără ştergerea ei.  

Casa Albă a declarat însă că decizia de comutare a pedepsei lui Manning nu a fost influenţată în niciun fel de oferta de extrădare a lui Assange.

„În cinci luni vei fi liberă. Vă mulţumesc pentru tot ce ai făcut pentru toată lumea, Chelsea”, a scris şi Edward Snowden pe Twitter.

De ce Manning şi nu Snowden

Mai mult de un milion de suporteri ai lui Edward Snowden au semnat o petiţie în atenţia preşedintelui Barack Obama pentru iertarea sa.

Potrivit Casei Albe, Snowden, care a dezvăluit documente ale agenţiei naţionale de securitate (NSA), nu a înaintat documentele necesare pentru clemenţă. În noiembrie, Obama a spus că nu poate acorda clemenţă cuiva care nu s-a prezentat în faţa unei curţi de justiţie. Casa Albă a subliniat că Manning a trecut prin sistemul de justiţie militară al SUA şi şi-a recunoscut vinovăţia.

Snowden, însă, care a fugit din SUA în 2013 pentru a scăpa de acuzaţiile care l-ar fi putut trimite în închisoare pentru 30 de ani, a obţinut azil temporar în Rusia.

„Chelsea Manning este o persoană care a fost judecată de către instanţele militare, a fost găsită vinovată, a fost condamnată şi şi-a recunoscut greşelile”, a declarat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al executivului american.

„Domnul Snowden a fugit în braţele unui adversar şi a găsit refugiu într-o ţară care, foarte recent, a încercat în mod deliberat să ne submineze democraţia”, a spus el. „Dezvăluirile lui Edward Snowden au fost mult mai grave şi mult mai periculoase”, a adăugat el.

În acelaşi timp cu anunţarea comutării pedepsei lui Manning, Maria Zakharov, reprezentatul oficial  al ministerului de externe rus a transmis că a prelungit cu doi ani permisiunea pentru şederea lui Snowden în Rusia, potrivit Sputnik. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite