Obama şi Biden au depus jurământul pentru al doilea mandat de preşedinte şi respectiv vicepreşedinte

Obama şi Biden au depus jurământul pentru al doilea mandat de preşedinte şi respectiv vicepreşedinte

Preşedintele american Barack Obama şi vicepreşedintele Joe Biden

reşedintele SUA, Barack Obama, a depus, duminică, jurământul pentru al doilea mandat de patru ani la conducerea Statelor Unite ale Americii, în timpul unei scurte ceremonii ce a avut loc la Casa Albă

 

"Eu, Barack Obama, jur în mod solemn să îndeplinesc cu credinţă funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi îmi voi consacra toate forţele păstrării, protejării şi apărării Constituţiei Statelor Unite", a declarat, la ora locală 11.55 (18.55, ora României) al 44-lea preşedinte american, cu mâna dreaptă ridicată, în faţa preşedintelui Curţii Supreme John Roberts.

Această ceremonie, la care a asistat doar câteva persoane, inclusiv membri ai familiei Obama, a durat doar câteva secunde. Preşedintele a depus jurământul aşezându-şi mâna stângă pe Biblia familiei soţiei sale, Michelle, care a ţinut această carte sfântă.

Cu câteva ore înainte, vicepreşedintele american, Joe Biden, a depus jurământul pentru al doilea mandat.

 
Foto
Barack Obama a depus jurământul pentru al doilea mandat

Biden, în vârstă de 70 de ani, a depus jurământul în faţa judecătoarei Sonia Sotomayor de la Curtea Supremă de Justiţie în cadrul unei ceremonii private desfăşurate reşedinţa vicepreşedintelui, Observatorul Naval.

Atât preşedintele cât şi vicepreşedintele vor depune jurământul din nou luni, într-o ceremonie publică la Capitoliu.

Constituţia americană prevede ca mandatul prezidenţial să înceapă la miezul zilei în data de 20 ianuarie, după alegeri. Dacă data de 20 ianuarie cade într-o zi de duminică, aceste proceduri se derulează într-un cadru restrâns, iar festivităţile publice sunt organizate luni.

Jurământul a fost oficiat de John Roberts, iar procesul se va repeta luni. Ceremonia a fost organizată după o dimineaţă în care cei doi, Obama şi Biden au participat la o ceremonie la Cimitirul Arlington şi au adus un omagiu bisericii afro-americane. 

Ceremonia care va urma luni va conţine şi un poem original recitat de Richard Blanco, care va fi cel mai tânăr poet care inaugurează un mandat de preşedinte şi primul din partea comunităţii latino. De asemenea, vor exista şi reprezentanţii ale lui Kelly Clarkson, James Taylor şi Beyonce. 

În discursul său inaugural, Obama va încuraja participarea cetăţenilor în procesul politic. El va susţine, ulterior, un discurs, în care va dezvălui viziunea sa pentru următorii patru ani.

Obama începe al doilea mandat în circumstanţe mai puţin dificile decât în 2009, atunci când criza economică era la punctul maxim. Însă sunt în aşteptare numeroase dosare spinoase, în timp ce adversarii săi republicani şi-au păstrat o poziţie de forţă în Congres.

Priorităţile sale vor fi să soluţioneze impasul bugetar, votarea restricţiilor asupra vânzării de arme de foc şi reformarea legilor privind imigraţia, a anunţat duminică un consilier apropiat al său, David Plouffe, potrivit căruia intervenţia lui Obama "va fi un discurs al speranţei".

Obama, reales la 6 noiembrie pentru al doilea şi ultimul mandat de patru ani, şi-a început ziua, duminică, prin depunerea de jerbe de flori la Mormântul soldatului necunoscut, la Cimitirul Militar Naţional de la Arlington.

Obama şi familia sa, care şi-au consacrat ziua de sâmbătă unor acţiuni de voluntariat, au asistat ulterior la o slujbă religioasă la o biserică din Washington.

După discurs, Obama va cina împreună cu membrii Congresului, tradiţie care datează din 1897, de la preşedintele William McKinley. După cină, va urma o paradă de la Capitol la Casa Albă. 

FOTOGRAFII Reuters

Imagini din aceeasi galerie
 • FOTOGRAFII Reuters
 • FOTOGRAFII Reuters
 • FOTOGRAFII Reuters
 • FOTOGRAFII Reuters
 • FOTOGRAFII Reuters
 • FOTOGRAFII Reuters
 • FOTOGRAFII Reuters
 • FOTOGRAFII Reuters
 • FOTOGRAFII Reuters
 • FOTOGRAFII Reuters
 • FOTOGRAFII Reuters
 • FOTOGRAFII Reuters
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: