Obama anunţă un ambiţios plan de luptă împotriva schimbărilor climatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Barack Obama va anunţa luni un plan inedit de luptă contra schimbărilor climatice, la mai puţin de şase luni până la desfăşurarea la Paris a conferinţei asupra climatului (COP21). Planul prevede în primul rând reduceri mai mari ale emisiilor de gaze cu efect de seră decât anterior şi recurgerea la surse de energie regenerabilă.

Casa Albă va difuza versiunea finală a Planului american de energie curată (America's Clean Power Plan), o serie de reguli şi reglementări de mediu.

Centralele electrice naţionale vor trebui să-şi limiteze emisiile de carbon cu 32% în 2030 faţă de nivelurile din 2005.

Planul va reduce emisiile mai adânc cu 9% faţă de un proiect de anul trecut, dar oferă statelor doi ani mai mult pentru a-şi reduce aceste emisii.

   Centralele vor fi nevoite să reducă emisiile de CO2, prin folosirea energiilor regenerabile, solare sau eoliene, de exemplu. Fiecare regiune va avansa în ritmul ei, o foaie de parcurs pentru atingerea obiectivelor urmând să fie prezentată de către fiecare stat în 2018.

Tranziţia se anunţă dificilă pentru 14 dintre statele americane, unde energia este bazată aproape exclusiv pe cărbune, precum Kentucky, Colorado sau Wyoming. În Statele Unite, al doilea poluator mondial după China, 40% din energie provine din centrale ce folosesc combustibili fosili.

"Schimbările climatice nu sunt o problemă pentru o altă generaţie", a declarat Barack Obama într-o înregistrare video difuzată duminică, explicând modul în care schimbările climatice reprezintă o ameninţare la adresa economiei, sănătăţii, bunăstării şi securităţii SUA.

"Centralele electrice sunt principala sursă de poluare de carbon nociv care contribuie la schimbările climatice", a adăugat preşedintele american, care a făcut din lupta contra schimbărilor climatice o promisiune electorală în timpul campaniei sale din 2008.

"Dar până în prezent, nu există nicio limită federală la cantitatea acestei poluări pe care aceste centrale o pot evacua în aer", a spus el. "În interesul copiilor noştri, pentru sănătatea şi siguranţa tuturor americanilor, acest lucru va trebui în curând schimbat", a adăugat el. 

Reducerea emisiilor de gaye cu efect de seră

Spre mulţumirea ONG-urilor de mediu, Obama a înăsprit exigenţele cu privire la emisii în versiunea finală a planului. Acest lucru înseamnă că centralele electrice vor fi nevoite să atingă un nivel şi mai scăzut de poulare cu dioxid de carbon. Propunerea lui Obama de anul trecut stabilea o ţintă de de limitare la nivel naţional, până în 2030, cu 30% faţă de nivelul din 2005. Noul plan îndeamnă la o reducere de 32% în aceeaşi perioadă.

Obama nu a modificat însă obiectivul de ansamblu al reducerii emisiilor la nivel naţional din toate sursele de poluare, inclusiv noxele produse de maşini şi camioane. În baza unui angajament faţă de un important tratat mondial pentru protejarea mediului, Statele Unite au prevăzut să-şi limiteze emisiile până în 2030 cu un interval de 26 până la 28% faţă de nivelul din 2005.

Multe dintre plângerile faţă de planul lui Obama de anul trecut s-au concentrat asupra perioadei de timp pe care statele o aveau pentru ca să-şi dea seama cum îşi vor atinge obiectivele. Planurile cu privire la modul în care statele se vor conforma tehnic urmează să fie prezentate anul viitor, dar nu se prevăd penalizări pentru solicitarea unor prelungiri de doi-trei ani, astfel că cele mai multe state ar urma să profite şi să întârzie. Potrivit planului anterior, termenul-limită era 2017, dar a fost împins în 2018.

Iar în timp ce statele aveau termen-limită până în 2020 să-şi atingă obiectivele, acum vor primi încă doi ani - până în 2022.

Energia regenerabilă

Planul revizuit al lui Obama se bazează în mai mare măsură pe surse de energie regenerabilă, ca cea eoliană şi solară, pentru înlocuirea centralelor pe cărbune, cele mai poluante. Preşedintele vrea acum ca Statele Unite să obţină, până în 2030, 28% din energia electrică a ţării din surse regenerabile. În propunerea anterioară era vorba despre 22 de procente.

Ca element nou, administraţia intenţionează acum să le ofere credite împotriva poluării statelor care-şi cresc producţia de energie regenerabilă în 2020 şi 2021, înainte să se conformeze termenului-limită. State care investesc devreme în energia eoliană şi solară pot folosi aceste credite pentru a compensa poluarea produsă după ce începe perioada de conformare, în 2022.

În pofida faptului că administraţia preconizează că planul va conduce la o scădere a valorii medii a energiei facturate cu aproape 85 de dolari, în 2030, companiile care produc şi distribuie energie electrică resping acest lucru. Economiile provin din recurgerea tot mai mare la centrale eoliene şi hidrocentrale, care operează la un cost aproape zero după ce sunt instalate. Însă achiziţia şi construirea unor astfel de centrae sunt foarte costisitoare, ceea ce le face mai puţin rentabile în numeroase circumstanţe.

Gazele naturale

Versiunea anterioară a planului lui Obama căuta să accelereze tranziţia actuală de la alimentarea centralelor cu cărbune la alimentarea cu gaze naturale, care emit mult mai puţin dioxid de carbon. Însă regula finală vizează să menţină partea de gaze naturale folosite în producerea energiei electrice la acelaşi nivel ca în prezent.

Noul plan elimină opţiunea ca statele să primească credite pentru utilizarea unor programe de eficientizare prin convingerea consumatorilor să folosească mai puţină energie electrică, una dintre măsurile care nu implică în mod direct felul în care operează centralele. Deoarece administraţia reglementează centralele electrice în baza Legii aerului curat (Clean Air Act), includerea unor asemenea măsuri în propunere a provocat îngrijorări că aceste măsuri pot fi respinse la tribunal.

Critici din partea republicanilor

Propunerea lui Obama a provocat reacţii puternice în rândurile republicanilor, care au denunţat măsuri "disproporţionate", "lipsite de tact" şi cu "consecinţe devastatoare pentru economia" americană.

   Grupuri industriale şi unii parlamentari din statele ce se sprijină pe energia pe bază de cărbune au promis să conteste acest plan în instanţe şi prin manevre ale Congresului, acuzând administraţia de un atac de reglementare ce va conduce la creşterea preţurilor la energie, notează Reuters.

Planul ce urmează a fi prezentat luni de Barack Obama va fi o catastrofă pentru sectorul locurilor de muncă şi va presupune costuri suplimentare pentru săraci, susţin unii, printre care şi liderul majorităţii republicane din Senat. Mitch McConnell, originar din Kentucky, ameninţă administraţia Obama cu o acţiune în justiţie.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite