O zi imposibil de uitat. Tu ce făceai pe 11 septembrie 2001?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Praful cauzat de prăbuşirea turnurilor World Trade Center FOTO Mediafax/AFP
Praful cauzat de prăbuşirea turnurilor World Trade Center FOTO Mediafax/AFP

Azi se împlinesc 11 ani de la cel mai mare atac terorist pe pământ american. 11 ani de când Statele Unite s-au schimbat pentru totdeauna şi au pornit un război contra terorismului, timp în care l-au căutat şi l-au ucis pe Osama bin Laden şi au desfăşurat lucrările pentru reconstruirea complexului World Trade Center.

Puţini sunt cei care nu-şi amintesc ce făceau pe 11 septembrie 2001, când au auzit că un avion de pasageri deturnat de un grup de terorişti intra în plin în turnurile World Trade Center. Pentru mulţi oameni din întreaga lume această zi va rămâne una dintre cele mai înfiorătoare, chiar dacă nu au fost direct implicaţi.

Atacurile Al-Qaeda au schimbat cursul istoriei mondiale într-o singură dimineaţă. În cei 11 ani scurşi de atunci, Statele Unite s-au angajat în două războaie costisitoare, şi-a întărit structurile de securitate şi a urmărit reţeaua de terorişti în întreaga lume. Deşi liderul Al-Qaeda a fost ucis, grupul continuă să fie activ şi considerat o ameninţare, aspirând la o nouă schimbare a istoriei mondiale prin provocarea de conflicte şi războaie.

Pentru Statele Unite, atacurile din 11 septembrie au însemnat nu numai pierderea a aproape 3.000 de vieţi, ci şi pierderi materiale de circa 100 de miliarde de dolari, în timp ce Al-Qaeda a cheltuit jumătate de milion de dolari, potrivit unui raport întocmit de Comisia pentru 11 septembrie. În plus, costurile pentru economia globală au fost estimate la 2.000 de miliarde de dolari, iar cele două războaie duse de SUA în Afganistan şi în Irak au fost estimate la 4.000 de miliarde de dolari de Universitatea Brown.  



Cum au schimbat atacurile teroriste Statele Unite

Zborurile obişnuiau să fie destul de plăcute şi chiar distractive uneori. Acum, însă, călătorii trebuie să se înarmeze cu multă răbdare şi să se supună percheziţiilor corporale pentru a trece prin liniile de securitate. În plus, era o vreme când bagajele abandonate puteau fi desfăcute de oricine pentru identificarea proprietarului. Acum nu mai este cazul: primul gând este că pachetul poate fi o bombă.

Şi încrederea americanilor în guvern a fost afectată. Mulţi se tem că siguranţa lor este la fel de fragilă precum cea a turnurilor gemene World Trade Center. Din dorinţa de a întări securitatea, dreptul la intimitate a fost afectat considerabil, acum fiind mult mai uşor pentru autorităţi să intre în posesia conversaţiilor private sau a informaţiilor medicale ori financiare.

Pentru România, atacurile din 11 septembrie 2001 au însemnat includerea pe harta intereselor NATO şi accelerarea procesului de aderare, în contextul în care SUA avea nevoie de cât mai mulţi aliaţi în lupta sa contra terorismului.

Cronologia evenimentelor de la 11 septembrie

08:46, New York (15:46 ora României) Un Boeing 767 al companiei American Airlines cu 92 de pasageri la bord loveşte turnul nordic al World Trade Center. În partea superioară a clădirii a izbucnit un incendiu.

Iniţial s-a presupus că este vorba despre un accident. Însă....

09:03, New York Un al doilea avion, de data aceasta al companiei United Airlines, cu 65 de pasageri, a lovit turnul sudic al World Trade Center, provocând o explozie în partea de sus a clădirii.
09:30, Florida Preşedintele american George Bush apreciază că este, probabil, vorba despre un atac terorist.
 

09:38, Washington Un Boeing 757 al companiei American Airlines, cu 64 de pasageri la bord, se prăbuşeşte peste clădirea Pentagonului provocând un incendiu.

10:05, New York Turnul sudic al World Trade Center se prăbuşeşte. Sute de persoane, între care şi membri ai echipajelor de salvare, sunt prinse sub dărâmături.

10:10 Faţada vestică a Departamentului Apărării din Pentagon se prăbuşeşte. Tot atunci, un avion United Airlines se prăbuşeşte pe un câmp din Pennsylvania.

10:28 Se prăbuşeşte şi turnul nordic al World Trade Center.

13:44 Este declarată stare de urgenţă în Washington

18:00 O explozie zguduie Kabul, capitala Afganistanului. Casa Albă neagă faptul că ar fi vorba de represalii.

În urma atacurilor din 11 septembrie au murit 2.993 de oameni, printre care şi cetăţeni străini din 90 de ţări. Patru dintre aceştia erau români.

Tu ce făceai pe 11 septembrie 2001, când ai aflat de prăbuşirea turnurilor?

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite