VIDEO O tornadă a devastat suburbiile Oklahoma City provocând peste 90 de morţi şi pagube materiale imense

Zeci de persoane au murit în urma unei tornade care a făcut ravagii în sudul SUA

Cel puţin 91 de persoane au murit, dintre care cel puţin 20 de copii, în urma unei tornade care a făcut ravagii luni după-amiază în oraşul Moore din suburbiile Oklahoma City (sudul Statelor Unite), distrugând cel puţin două şcoli şi sute de case, a transmis televiziunea CNN, citată de AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 8.54 Noul bilanţ al victimelor tornadei care a lovit luni statul american Oklahoma a ajuns la 91 de morţi, printre care cel puţin 20 de copii, a declarat postului de televiziune CNN reprezentantul medicului legist din acest stat, Amy Elliott, citată şi de AFP.

În ultimele ore, echipele de salvare au recuperat 40 de corpuri neînsufleţite, a indicat aceasta, amintind că un bilanţ precedent consemna 51 de morţi. Numărul victimelor ar putea însă să crească în următoarele ore, conform ABC şi CBS.

Tornada a distrus două şcoli, dintre care una complet în Moore, oraşul cel mai afectat de stihie, unde se aflau 75 de copii, soarta unora dintre ei este necunoscută.De asemenea, cei mai mulţi dintre cele 120 de persoane spitalizate - în jur de 70 - sunt de asemenea copii. La centrul medical din Oklahoma au fost aduse 85 de persoane, inclusiv 65 de copii. La clinica Integris au ajuns 37 de persoane, printre care cinci copii. Zece dintre aceştia se află în stare critică, iar 12 - în stare gravă, conform canalelor media citate.

Cel mai afectat este oraşul Moore, cu o populaţie de 55.000 de locuitori, unde cartiere întregi au fost rase de pe faţa pământului. Viteza vântului în timpul tornadei a atins 320 de km/oră.

 


Imagini apocaliptice sunt difuzate de media americane din Moore, unde furtuna violentă a smuls copaci din rădăcină, acoperişuri de pe case, a rupt linii electrice şi a răsturnat maşini.

În prezent, în Moore nu funcţionează reţeaua de telefonia mobilă, în timp ce mii de oameni au rămas fără electricitate. Multe din clădirile distruse au luat foc. Echipele de salvare şi grupuri de voluntari piaptănă zona, în căutare de morţi şi de răniţi.

„Aceasta este cea mai devastatoare tornadă din viaţa mea. A fost chiar mai puternică decât cea din 1999“, spune un localnic. Conform experţilor, viteza vântului din timpul tornadei din 1999 a atins în centrul ei circa 486 km/oră.Într-o convorbire telefonică purtată cu guvernatorul statului Oklahoma, Mary Fallin, preşedintele Barack Obama a dat asigurări că guvernul federal este pregătit să ofere asistenţa necesară pentru eliminarea efectelor distrugerilor în urma furtunii.

Anterior bilanţul era de cel puţin 51 de morţi, conform unui responsabil medical din Oklahoma City, în timp ce postul local KFOR afirma că 24 de persoane sunt date dispărute sub dărâmăturile şcolii elementare Plaza Towers.

Conform jurnaliştilor aflaţi la faţa locului de la televiziunea locală KFOR, copii au fost "scoşi" de sub dărâmăturile unei şcoli din Moore, un oraş de aproximativ 55.000 de locuitori, lovit puternic de această tornadă de mari dimensiuni.

Copii s-ar putea afla sub dărâmăturile şcolii Plaza Towers, în apropiere de care se strânseseră luni după-amiază părinţii îngrijoraţi, ţinuţi la distanţă de echipele de salvare, conform presei locale.

Televiziunea locală, cu ajutorul unui elicopter, a transmis imagini cu case complet distruse pe zeci de hectare, cu stive de maşini şi oameni care căutau prin dărâmături.
Cel puţin un incendiu a fost semnalat.

Centrul medical din oraş a fost evacuat, conform unui purtător de cuvânt al CNN şi toţi pacienţii au fost transportaţi către alte spitale. Garda naţională a fost chemată.

Conform postului News 9, adăposturi de urgenţă au fost amplasate în oraşul Oklahoma City, mai ales în biserici.
La sfârşitul după-amiezii, tornada a trecut de Moore şi părea să ameninţe oraşul Meeker.

Agenţia meteorologică naţională a evaluat tornada ca fiind de o forţă EF-4, scara de amploare a tornadelor, ceea ce înseamnă că este o tornadă cu rafale de vânt între 260 şi 320 de kilometri pe oră. "Ne aşteptăm ca această furtună să continue să se mărească în Oklahoma", a declarat anterior pentru postul american CNN guvernatoarea statului Mary Fallin, în timp ce serviciile de meteorologie au făcut apel către locuitori să se protejeze.

Tornadele afectează des câmpiile Oklahomei însă ating rar zonele locuite aşa cum s-a întâmplat luni. Cu trei zile în urmă, la 17 mai, statul Texas a fost victima unei tornade: şase persoane şi-au pierdut viaţa, iar mai mult de 100 au fost rănite.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: