O grupare rusă care promovează supremaţia albă, trecută pe lista organizaţiilor teroriste de SUA

O grupare rusă care promovează supremaţia albă, trecută pe lista organizaţiilor teroriste de SUA

Membri ai Mişcării Imperialiste Ruse

Mişcarea Imperialistă Rusă, organizaţie care militează pentru supremaţia albă. a fost trecută pe lista grupărilor teroriste globale de către administraţia americană. Se crede că Mişcarea a oferit pregătire militară lupătorilor neo-nazişti şi a ajutat la ingerinţa în alegerile americane.

Statele Unite au desemnat gruparea ultranaţionalistă Mişcarea Imperialistă Rusă (RIM), alături de cei trei lideri, drept terorişti, marcând prima decizie prin care clasificarea se aplică unei organizaţii care militează pentru supremaţia albă.
 
Ambasadorul Nathan Sales, coordonatorul luptei contra-terorism din Departamentul de Stat, a descris mişcarea drept una „fără precedent" într-o afirmaţie în care i-a acuzat pe membrii grupării că au „sânge inocent pe mâini".
 
„RIM este o grupare teroristă care oferă antrenament paramilitar pentru neonazişti şi militanţi pentru supremaţia albă şi joacă un rol proeminent în încercarea de a ralia europeni şi americani într-o luptă comună împotriva acelora pe care îi percep ca inamici", a afirmat ambasadorul Sales.
 
Mişcarea se autodefineşte ca fiind „o organizaţie rusă ortodoxă naţional-patriotică şi monarhistă" care doreşte să restabilească o monarhie autocrată în Rusia şi vrea declararea statului mono-etnic centrat pe ceea ce descriu a fi ramuri ale poporului rus - ruşii, belaruşii şi ucrainenii.
 
Organizaţia are trei filiale în St. Petersburg, Moscova şi Nijni Novgorod, iar aripa militară (Legiunea Imperialistă) oferă antrenamente pentru luptă corp la corp, artele marţiale şi antrenamente tactice.
 
Ambasadorul Nathan Sales a arătat că gruparea a fost implicată într-o serie de atacuri cu bombă în care au fost vizaţi solicitanţii de azil din Suedia în perioada 2016-2017. Procurorii au inculpat trei bărbaţi acuzaţi că au complotat privind atacurile şi au călătorit în St. Petersburg pentru a fi pregătiţi militar de grupare, conform The New York Times.
 
„Procurorul care cercetat cazul a acuzat RIM că i-a radicalizat şi le-a oferit antrenamente care au făcut posibile atacurile", a arătat Sales.
 
Ambasadorul a asigurat că lupta împotriva „ terorismului supremaţiei albe" va continua şi a afirmat că administraţia Trump va folosi „instrumente de contra-terorism în această luptă.
 
Decizia marchează o premieră în aplicarea acestei desemnări unei grupări externe care militează pentru supremaţia albă şi vine după ce preşedintele Trump a semnat un ordin executiv în septembrie 2019 privind combaterea terorismului care permite aplicarea măsurilor împotriva grupărilor care antrenează terorişti.
 
Cu denumirea aplicată, Trezoreria americană a anunţat că a adăugat gruparea şi cei trei lideri pe lista specială care permite blocarea tuturor bunurilor pe care le deţin în Statele Unite.
 
Deşi gruparea nu este una considerată a fi sprijinită de Kremlin, a recrutat deschis luptători pentru miliţiile pro-ruse care luptau în estul Ucrainei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: