NYT: Administraţia Biden aprobă expedierea mai multor lansatoare de rachete în Ucraina. Următorul pachet de ajutor va fi anunţat săptămâna viitoare

NYT: Administraţia Biden aprobă expedierea mai multor lansatoare de rachete în Ucraina. Următorul pachet de ajutor va fi anunţat săptămâna viitoare

Foto: EPA-EFE

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a decis să trimită sisteme de lansare multiplă de rachete (MLRS) în Ucraina, probabil M31 GMLRS (Sistem de lansare multiplă ghidată de rachete). Acest lucru a fost raportat  vineri de The New York Times, citând surse din administraţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unor surse, MLRS-uri americane vor fi incluse în următorul pachet de asistenţă militară pentru Ucraina, care va fi anunţat săptămâna viitoare. Raza de tragere a M31 GMLRS, în funcţie de muniţie, este de la 70 la 500 km. Astfel de instalaţii pot fi echipate cu rachete ghidate, al căror foc este corectat prin sateliţi.

M31 GMLRS este un vehicul pe şenile. Alte pachete de asistenţă militară, au menţionat sursele publicaţiei, pot include şi sisteme cu roţi HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems).

Pentagonul a declarat vineri că Statele Unite nu au luat încă o decizie finală cu privire la furnizarea de MLRS Ucrainei. Presa americană notează că Washingtonul nu a anunţat încă livrări, poate pentru a nu provoca o escaladare a conflictului.

Pe 24 februarie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o operaţiune militară ca răspuns la cererea de ajutor a liderilor republicilor Donbass. El a subliniat că obiectivele sale sunt demilitarizarea şi denazificarea ţării. Statele Unite şi aliaţii săi au răspuns impunând sancţiuni pe scară largă împotriva Federaţiei Ruse şi au intensificat livrările de arme către Kiev. Ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoly Antonov, a avertizat că militarizarea Ucrainei de către Occident ameninţă direct securitatea europeană şi globală.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările