Numirile lui Obama stârnesc controverse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chuck Hagel (stâmga) a fost desemnat de preşedintele Obama pentru şefia Pentagonului, iar John Brennan pentru conducerea CIA FORO Reuters
Chuck Hagel (stâmga) a fost desemnat de preşedintele Obama pentru şefia Pentagonului, iar John Brennan pentru conducerea CIA FORO Reuters

Chuck Hagel şi John Brennan, desemnaţi de preşedintele american să preia conducerea Pentagonului, respectiv a CIA, ar putea avea probleme să treacă de Senatul Statelor Unite ale Americii.

Preşedintele american Barack Obama i-a propus pe fostul senator republican Chuck Hagel pentru funcţia de secretar al Apărării şi pe John Brennan, consilierul său pe probleme de antiterrorism, la şefia CIA.

Ambele candidaturi sunt considerate însă controversate şi nu se ştie dacă vor trece de Senat. Liderul de la Casa Albă a spus că principalul criteriu pe baza căruia a luat deciziile de numire a fost cine va face cea mai bună treabă în a asigura securitatea Statelor Unite.

LOBBY-UL EVREIESC NU-L VEDE CU OCHI BUNI PE HAGEL

Despre Chuck, Obama a spus că reprezintă tradiţia de colaborare politică de care are nevoie mai mult în Washington. „Modul independent în care acţionează şi angajamentul său pentru consens i-au câştigat respectul liderilor militari şi din domeniul securităţii naţionale, atât republicani cât şi democraţi, printre ei fiind şi eu.

În Senat i-am admirat curajul şi felul de a gândi, faptul că spunea ceea ce credea, chiar dacă opiniile sale nu erau populare, ci împotriva curentului. Acesta este spiritul pe care îl vreau în echipa mea care se ocupă de securitatea naţională“, a declarat şeful statului american, în timpul anunţului.

Chuck Hagel, în vârstă de 66 de ani, urmează să îl înlocuiască în funcţia de secretar al Apărării pe Leon Panetta, care iese la pensie. Fostul senator republican s-ar putea lovi însă atât de opoziţia unor democraţi, cât şi a unor republicani.

Republicanii îl acuză pe Hagel că s-a opus sancţiunilor americane împotriva Iranului, a votat împotriva unei rezoluţii care cataloga Gărzile Revoluţionare Iraniene drept organizaţie teroristă. În chestiunea relaţiilor cu Israelul, Hagel e criticat pentru că favorizează negocieri directe cu organizaţia Hamas şi pentru că a avut poziţii critice la adresa lobby-ului proisraelian. Dacă va fi confirmat în funcţie, Hagel ar fi primul veteran al Războiului din Vietnam care ocupă funcţia de secretar al Apărării în SUA.

Ieri, preşedintele Parlamentului israelian, Reuven Rivlin, a criticat opţiunea preşedintelui american de a-l nominaliza pe fostul senator Chuck Hagel pentru funcţia de secretar al Apărării, relatează AFP.

„Teoria «izolării splendide» apărată de Hagel modifică strategia americană în lume (...). Este necesar ca această concepţie să suscite îngrijorarea Israelului, dar nu trebuie să îi provoace frică“, a declarat Rivlin, referindu-se aparent la reticenţele exprimate de către Chuck Hagel faţă de intervenţii militare americane în străinătate.

Hagel a reacţionat imediat şi a dat asigurări Israelului în legătură cu „sprijinul său total“. „Nu există nici cea mai mică dovadă că aş fi antiisraelian, niciun vot din partea mea în Senat care să fi adus prejudicii Israelului“, a declarat fostul senator de Nebraska unui ziar local din acest stat.

BRENNAN, CRITICAT PENTRU INTEROGATORIILE CIA

În ceea ce-l priveşte pe John Brennan ( 57 de ani), propus la şefia CIA, acesta a fost criticat pentru legăturile sale cu tehnicile dure de interogare folosite în timpul administraţiei preşedintelui George Bush. John Brennan s-a aflat în centrul politicii pentru securitate de la Casa Albă, de pe poziţia de şef în probleme de combatere a terorismului.

Însă, cei 25 de ani de experienţă în cadrul CIA creează controverse. Liberalii consideră că a fost prea implicat în activitatea deficitară din spatele războiului din Irak şi pun sub semnul întrebării ceea ce el ştia despre tortura suspecţilor terorişti.

Deşi e puţin probabil ca democraţii şi republicanii să strângă în Senat destule voturi pentru a-l respinge, ambele tabere au anunţat că audierile candidatului nu vor fi deloc floare la ureche. Cei doi responsabili de securitate vor forma o tripletă magică de susţinere a viziunii lui Barack Obama conform căreia puterea militară convenţională a Americii are limitele ei, notează presa americană.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite