Noul val democrat american îşi foloseşte deja libertatea cuvântului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rashida Tlaib cere destituirea preşedintelui american Donald Trump FOTO AFP
Rashida Tlaib cere destituirea preşedintelui american Donald Trump FOTO AFP

Una dintre noile reprezentante democrate în Congresul american a promis - într-un virulent atac frontal - destituirea preşedintelui Donald Trump, înfuriindu-i pe republicani şi făcând să planeze îndoiala asupra capacităţii Partidului Democrat de a-şi stăpâni tânărul val progresist, relatează AFP.

Cărucioare pentru copii, râsete de copii şi ţinute tradiionale au adus un aer proaspăt joi, la Washington, în hemiciclul Capitoliului, cu ocazia învestirii celui de-al 116-lea Congres al Statelor Unite - din care fac acum parte un număr-record de femei şi de aleşi provenind din cadrul minorităţilor.

Acesta este cazul lui Rashida Tlaib, o fiică de imigranţi palestinieni care a devenit, alături de Ilhan Omar, una dintre primele două femei musulmane care au intrat în Parlament.

La doar câteva ore după ce a depus jurământul, această fostă avocată, în vârstă de 42 de ani, a susţinut un scurt discurs, la o petrecere.

”Îl vom destui pe acest ticălos (motherfucker, în engleză)!”, le spune ea susţinătorilor şi apropiaţilor săi într-o înregistrare video amplu distribuită pe reţele de socializare, care a provocat furia taberei republicane.

”Democraţii susţin sectarismul acestei uri?”, s-a întrebat pe Twitter pastorul Mike Huckabee, un fost guvernator al statului Arkansas, care a devebit comentator pe postul conservator Fox News.

”Sper ca unele dintre aceste feţe noi care au făcut campanie pe tema difereţei lor şi schimbării pe care o aduc vin aici cu adevărat pentru a munci împreună cu preşedintele, pentru a găsi soluţii cu scopul de a-i ajuta pe americani şi nu pentru ca să-şi favorizeze propriile cariere”, a denunţa la Fox News o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders.

”Cum vreţi să destituiţi un preşedinte care a câştigat probabil cele mai mai mari alegeri din toate timpurile, care nu a făcut nimic rău (...), care se află la originea a doi dintre cei mai buni ani ai tuturor preşedinţilor şi care este republicanul cel mai popular din istoria partidului, cu 93%?”, a scris pe Twitter, la rândul său, Donald Trump, fără să menţioneze în mod direct înregistrare video în care Tlaib îndeamnă la destituirea sa, o ipoteză încă depărtată având în vedere situaţia actuală.

La rândul său, noua preşedintă democrată a camerei reprezentanţilor Nancy Pelosi a declarat că nu face din procedura de destiuire o prioritate.

”SPUNE ADEVĂRUL”

Americano-palestiniana a fost arestată în august 2016 din cauză că a perturbat un discurs al candidatului republican la detroit.

”Copiii noştri merită mai mult”, afirma ea, implorându-l să citească Constituţia, după care a fost scoasă din sală de serviciul de ordine.

”Voi spune mereu devărul puterii”, a reacţionat ea vineri pe Twitter, respingând ideea de a-şi cere scuze. ”nu este vorba doar despre Donald Trump, este vorba despre noi toţi. Trebuie să ne ridicăm în faţa acestei crize constituţionale”.

Ieşirea sa ilustrează, în orice caz, libertatea de ton de care vrea să se folosească noul val democrat, pe care mai marii partidului ar putea întâmpina dificultăţi în a-l controla.

”Mie nu îmi place acest fel de limbaj şi nu-l voi folosi”, a comentat la MSNBC Nancy Pelosi, evocând, la vârsta de 78 de ani, o problemă de ”generaţie”.

”Însă nu sunt o susţinătoare a cenzurii”, a spus ea. Iar ”eu nu cred că este mai rău decât ceea ce spune preşedintele”.

Pelosi a fost criticată ea însăşi dur, în tabăra sa, la ultimele alegeri parlamentare, în noiembrie.

Îndemnând la înnoirea conducerii democrate, aproximativ 20 de frondeuri progresişti i-au negat autoritatea, mergând până la a ameninţa că nu o vor vota ca "speaker", după care au ajuns la un compromis.

Un rezultat puternic mediatizat al acestei reînnoiri a stângii americane, Alexandria Ocasio-Cortez, în vârstă de 29 de ani, şi-a afişat la rândul ei acest fel de a ”spune adevărul”, apărându-şi cu mândrie poziţia ”radicală”.

”Numai radicalii au schimbat, în istorie, această ţară”, a declarat tânăra, potrivit unor fragmente dintr-o emisiune CBS care urmează să fie difuzată duminică.

"Abraham Lincoln a luat decizia radicală de a semna Proclamaţia emancipării, Franklin Delano Roosevelt a luat decizia de lua o serie de măsuri precum securitatea socială. Asta e radical”, afirmă ea.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite