Noul şef al Pentagonului ne cunoaşte ţara: „România va avea un rol din ce în ce mai mare în comerţul mondial”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chuck Hagel este al doilea republican care devine
Secretar al Apărării sub preşedinţia lui Obama, după Robert Gates FOTO Reuters
Chuck Hagel este al doilea republican care devine Secretar al Apărării sub preşedinţia lui Obama, după Robert Gates FOTO Reuters

Noul şef al Pentagonului, Chuck Hagel (66 de ani), care şi-a preluat, ieri, postul, după o luptă legislativă rar întâlnită în Senatul Statelor Unite, este un bun cunoscător al ţării noastre. Hagel a declarat pentru „Adevărul“ că ţara noastră are un rol deosebit în dinamica „euroasiatică“ a regiuni.

El a participat în 2009 la reuniunea Consiliului Atlantic de la Bucureşti şi cu acest prilej declara, într-un interviu în exclusivitate pentru „Adevărul“, că „zona Mării Negre este o parte foarte importantă a lumii”, iar România are un rol deosebit în dinamica „euroasiatică“ a regiunii.

După mai multe săptămâni de audieri şi negocieri, senatorii au acordat 58 de voturi pentru şi 41 împotriva lui Chuck Hagel, candidatul propus de preşedintele Barack Obama pentru funcţia de secretar de stat la Apărare. Asta după ce minoritatea republicană a acceptat să renunţe la blocaj. Opţiunea lui Obama pentru Hagel a suscitat o bătălie legislativă rară în Congres. În general, candidaţii pentru posturile din executivul SUA sunt aprobaţi cu o majoritate largă.

Ce i-au reproşat colegii

Înainte să fie nominalizat la conducerea Departamentului Apărării, Hagel a suscitat o polemică în cadrul partidului său, republican, unii reproşându-i lipsa de susţinere faţă de Israel sau o naivitate în privinţa intenţiilor Iranului în domeniul nuclear.

Anumiţi republicani îl critică pe Hagel pentru că a votat împotriva unei consolidări a sancţiunilor împotriva Iranului. Opoziţia lui Hagel faţă de a doua fază a Războiului din Irak l-a costat prietenia a numeroşi colegi. Declaraţiile sale despre grupul de „lobby evreiesc“  i-au atras critici, în special din partea unor senatori foarte ataşaţi de apărarea Israelului.

Cu toate că a prezentat scuze pentru declaraţiile despre grupul de „lobby evreiesc“, nu a reuşit să îşi convingă foştii colegi că ar fi la fel de ferm în privinţa Iranului. John McCain a apreciat că fostul său coleg „nu este, pur şi simplu, calificat pentru post“.

Încă de la nominalizare, preşedintele Parlamentului israelian a criticat desemnarea lui Chuck Hagel: „Nominalizarea lui Hagel nu influenţează doar asupra Israelului, ci asupra ansamblului echilibrului strategic mondial. Teoria «splendidei izolări» apărată de Hagel modifică strategia americană în lume“, a declarat Reuven Rivlin.

Călit în Vietnam

Fost senator republican, Chuck Hagel şi-a construit viziunea asupra lumii sub focul inamic, în Vietnam, dar şi-a manifestat, ulterior, ostilitatea faţă de un intervenţionism american energic, la fel ca John Kerry, colegul său de la Departamentul de Stat. Hagel vine într-un moment greu la Departamentul Apărării, trebuind să facă faţă unui buget redus.

Chuck Hagel, intervievat de „Adevărul“ la Consiliul Atlantic

În 2009, Chuck Hagel a participat la reuniunea Consiliului Atlantic de la Bucureşti şi, cu acest prilej, a acordat un interviu colegului nostru Ion M. Ioniţă în care declara că „SUA nu se vor distanţa de partenerii din Europa de Est“. Mai mult, el spunea că zona Mării Negre este o parte foarte importantă a lumii, iar România are un rol deosebit în dinamica „euroasiatică“ a regiunii. „Eu cred că România va avea un rol din ce în ce mai mare în comerţul mondial, nu numai în ceea ce priveşte transportul energiei. Credem că această zonă este o parte foarte importantă a lumii. Energia influenţează în mod hotărâtor viitorul naţiunilor, fiind direct legată de prosperitatea economică“, spunea Hagel. Despre noul sistem antirachetă din Europa, promovat de preşedintele Obama, senatorul Hagel, astăzi şeful Pentagonului, spunea că este „mai ieftin şi mai inteligent“ decât cel susţinut de fostul preşedinte republican George W. Bush. „Chestiunea cea mai importantă este că preşedintele Obama şi SUA nu se vor distanţa în cadrul relaţiilor cu partenerii din estul Europei. Noul proiect este mai bun pentru Europa de Est“, susţinea senatorul republican. Hegel mai preciza că „ruşii ştiau că sistemul iniţial nu era funcţional“. „Pe cine am fi încercat să păcălim? Tehnologia despre care vorbea Administraţia Bush nu era testată, sistemul de acum s-a dovedit eficient. Ruşii ştiu asta. Nu cred că vom vedea paraşutişti ruşi coborând deasupra Poloniei sau a Cehiei“, mai declara Chuch Hagel.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite