Noile sancţiuni americane împotriva Rusiei nu sunt pe placul Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA, Donald Trump şi preşedintele Consiliul European Donald Tusk
Preşedintele SUA, Donald Trump şi preşedintele Consiliul European Donald Tusk

Uniunea Europeană a tras un semnal de alarmă în privinţa demersurilor americane vizând înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei, făcând apel la Washington să se coordoneze cu partenerii său din G7.

Oficiali de la Casa Albă au anunţat că preşedintele american Donald Trump este dispus să promulge legea care înăspreşte sancţiunile vizând Rusia, după ce liderii Senatului şi ai Camerei Reprezentanţilor au ajuns la un acord în acest sens, relatează Reuters.

„Susţinem legislaţia în forma actuală şi vom continua să colaborăm cu Camera reprezentanţilor şi Senatul pentru a impune aceste sancţiuni severe împotriva Rusiei până la reglementarea deplină a situaţiei din Ucraina, ceea ce cu siguranţă încă nu este cazul“, a declarat duminică pe postul de televiziune ABC secretara de presă a Casei Albe, Sarah Sanders. 

Un oficial de la Casa Albă a declarat că opinia administraţiei privind legea a evoluat după ce au fost făcute unele schimbări inclusiv prin adăugarea de sancţiuni vizând Coreea de Nord.

Potrivit oficialului, administraţia „susţine direcţia în care se îndreaptă proiectul de lege, dar nu îşi va spune clar cuvântul până când nu va exista o lege finală, fără a mai fi făcute modificări”.

Mulţi dintre legislatorii americani speră ca legea să-i trimită lui Trump mesajul de a menţine o poziţie fermă faţă de Rusia. În ultimele săptămâni, oficiali din administraţia Trump au contestat, în discuţii cu congresmeni, unele pasaje din varianta legii care a fost deja adoptată de Senat la 15 iunie, între care prevederea ca şeful statului să obţină aprobarea Congresului înainte de a putea relaxa sancţiunile. 

John Thune, unul din liderii republicanilor din Senat, şi Ben Cardin, principalul senator democrat din Comisia pentru relaţii externe, au apreciat duminică pe Fox News că proiectul de lege va obţine suficiente voturi pentru a contracara un eventual veto din partea preşedintelui. 

Noul director de comunicare al Casei Albe, Anthony Scaramucci, a afirmat că Donald Trump nu s-a decis încă dacă să semneze sau nu legea. "Părerea mea este că va lua în scurt timp o decizie", s-a limitat acesta să spună, întrebat de CNN. 

La Bruxelles, Uniunea Europeană a tras un semnal de alarmă în privinţa demersurilor americane vizând înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei, făcând apel la Washington să se coordoneze cu partenerii său din G7. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a avertizat că aceste sancţiuni ar putea avea „consecinţe nedorite“, mai ales în ce priveşte eforturile Uniunii Europene de a-şi diversifica sursele de energie. 

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, susţine că Bruxelles-ul  trebuie să fie pregătit să „acţioneze în câteva zile“, în cazul în care Statele Unite adoptă sancţiuni împotriva Rusiei „ fără a lua în considerare preocupările UE“, scrie „Financial Times“. După cum relatează FT, Uniunea intenţionează să ceară Washingtonul să facă o „declaraţie publică sau în scris“ că noile sancţiuni nu vor afecta interesele europene. O altă opţiune menţionată în documentul Comisiei prevede, de asemenea, posibilitatea de a nu recunoaşte restricţii SUA pe teritoriul UE.

Sancţiunile americane împotriva Moscovei au fost de asemenea denunţate ferm de către Berlin, care acuză Washingtonul că încearcă să-şi favorizeze companiile prin pedepsirea marilor grupuri europene angajate în proiectul de gazoduct Nord Stream 2. 

Planul americanilor ar putea restricţiona accesul Germaniei la principala sa sursă de energie: petrolul şi gazele ruseşti. Acesta este unul dintre puţinele subiecte asupra cărora cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele american Donald Trump sunt de acord.

Kremlinul: Noile sancţiuni, contraproductive

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, luni, că noile sancţiuni împotriva Rusiei pe care Congresul american ar urma să le voteze marţi sunt „contraproductive“ şi „dăunează“ atât Moscovei, cât şi Washingtonului. 

 Continuarea politicii de sancţiuni este "contraproductivă şi dăunează intereselor ţărilor noastre, precum şi intereselor ţărilor terţe cu care Rusia îşi menţine şi dezvoltă relaţiile bilaterale", a declarat Peskov presei.

Moscova continuă să considere sancţiunile drept o măsură „negativă“, "în special când este vorba de noi iniţiative provenite din Congres", a subliniat el. 

   

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite