Noi imagini cu arestarea lui George Floyd au ieşit la iveală. Ce s-a întâmplat cu câteva clipe înainte de momentul „Nu pot să respir” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noi imagini de pe camerele corporale ale poliţiştilor implicaţi în arestarea lui George Floyd s-au scurs în presă.
Noi imagini de pe camerele corporale ale poliţiştilor implicaţi în arestarea lui George Floyd s-au scurs în presă.

Imaginile obţinute de Daily Mail de pe camerele video ale poliţiştilor implicaţi în misiune arată ultimele clipe de viaţă ale afro-americanului şi modul în care au acţionat agenţii, arestaţi acum pentru omor şi complicitate la omor.

George Floyd poate fi văzut în timp ce este abordat de poliţişti în timp ce se afla în maşina sa. El pare să colaboreze cu agentul care îl ameninţă cu arma. După ce este încătuşat, Floyd este dus către maşina de poliţie, unde se zbate panicat, spunându-le ofiţerilor că este claustrofob şi rugându-i să-l lase pe scaunul din faţă. El îi imploră de mai multe ori pe poliţişti să nu-l împuşte.

Videoclipul începe cu ofiţerul Lane bătând la geamul maşinii lui Floyd şi ameninţându-l cu arma la cap, după ce afro-americanul deschide portiera. Floyd, în vârstă de 46 de ani, îl roagă să nu tragă, spunând: „Te voi privi în ochi. Te rog, nu mă împuşca, omule. Tocmai mi-am pierdut mama, omule”.

El poate fi auzit suspinând în timp ce ofiţerii îl scot din maşină şi îl încătuşează. Fosta sa iubită le sugerează poliţiştilor că Floyd suferă de probleme mentale şi se teme de poliţie. După lupta pentru a-l aşeza pe Floyd în maşina de poliţie, afro-americanul este brusc aruncat pe trotuar, unde ofiţerul Chauvin se aşază cu genunchiul pe gâtul lui. Floyd spune că nu poate respira de nenumărate ori şi strigă după ajutor, dar vocea lui devine tot mai slabă pe măsură ce viaţa lui se scurge, afirmând chiar „probabil că voi muri aşa”.

Floyd a murit pe 25 mai în timp ce se afla în arest, iar incidentul care a dus la decesul său a fost înregistrat de martori şi de camerele corporale ale poliţiştilor. Moartea sa a generat ample  proteste care au avut loc în numeroase oraşe din SUA. Demonstraţiile care condamnă uciderea lui Floyd, precum şi moartea altor afro-americani, tot din mâna poliţiei, au determinat discuţii intense despre rasism în America.

Daily Mail, cu sediul în Londra, nu spune cum a obţinut filmările de pe camerele corporale ale politiştior americani.

Filmările de pe camerele corporale ale foştilor ofiţeri Thomas Lane şi J. Alexander Kueng au fost depuse la tribunal pe 7 iulie de avocatul lui Lane, ca probe pentru a respinge acuzaţiile împotriva fostului poliţist, dar numai stenogramele discuţiei au fost făcute publice de către judecători la acea vreme.

Judecătorul Peter Cahill, care prezidează faimosul caz, a arătat însă filmările surprinse de camerele corporale ale lui Lane şi Kueng unui număr limitat de persoane, prezente la tribunal, pe 15 iulie.

Cahill a refuzat să permită agenţiilor de ştiri să publice filmările. O coaliţie de companii mass-media locale şi naţionale, inclusiv CNN, a depus o solicitare la începutul acestei luni, în care cer furnizarea celor două materiale video surprinse de camerele foştilor ofiţeri. 

Cei patru ofiţeri implicaţi în cazul Floyd au fost concediaţi. Chauvin a fost acuzat de omor de gradul doi., iar ceilalţi trei ofiţeri implicaţi în moartea afro-americanului - Kueng, Lane şi Tou Thao - au fost, de asemenea, arestaţi pentru complicitate la o crimă de gradul doi.

Ben Crump, avocatul familiei lui Floyd, a declarat luni într-o declaraţie că cel mai recent video publicat în presă arată că Floyd nu reprezenta o ameninţare.

„Poliţiştii l-au abordat cu focuri de armă, pur şi simplu pentru că era negru. Aşa cum arată acest videoclip, el nu a reprezentat niciodată vreo ameninţare. Contradicţiile ofiţerilor continuă să iasă la suprafaţă. Dacă nu erau aceste videoclipuri, lumea ar fi putut să nu afle niciodată despre greşelile comise împotriva lui George Floyd".

În timp ce niciunul dintre ofiţeri nu şi-a recunoscut încă vinovăţia, avocaţii lui Thao şi Lane au solicitat respingerea cauzelor împotriva clienţilor lor, iar avocatul lui Kueng a spus că clientul său intenţionează să pledeze ca nevinovat.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite