Noi cazuri de „Sindromul Havana”, la Ambasada SUA din Columbia, înaintea vizitei lui Antony Blinken. Printre victime, un copil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasada SUA la Bogota FOTO captură video Daily Mail
Ambasada SUA la Bogota FOTO captură video Daily Mail

Membrii a cel puţin cinci familii conectate cu ambasada americană la Bogota au raportat simptome asociate „Sindromului Havana” înaintea vizitei în Columbia a secretarului de stat american Antony Blinken, relatează Daily Mail.

lAcesta are programată o vizită în Columbia pe 20 octombrie, urmând să se întâlnească cu vicepreşedintele Marta Lucia Ramirez la Bogota, capitala ţării.

Incidentul în care a fost afectat şi un copil a fost dezvăluit de Wall Street Journal. Publicaţia americană citează surse potrivit cărora o familie a fost evacuată recent din Columbia pentru a primi îngrijiri medicale.

„În mod sigur a fost o famile lovită, inclusiv un minor”, a dezvăluit o sursă.

Alte familii care ar fi raportat simptome asociate Sindromului Havana au fost mutate la hoteluri în timp ce oficiali americani le testează apartamentele, a relatat Wall Street Journal, citat de Daily Mail.

Angajaţi ai ambasadei au raportat luna trecută „un incident medical neexplicat”, iar un mail trimis în octombrie a anunţat că oficiali de securitate investighează „alte incidente medicale anormale”.

Ambasadorul american la Bogota a comunicat într-un mail obţinut de WSJ că Departamentul de Stat american va răspunde situaţiei „cu seriozitate, obiectivitate şi sensibilitate”.

Purtătorul de cuvânt al departamentului de stat, Ned Price, a declarat că oficialii americani din Bogota investighează o serie de îmbolnăviri care au fost raportate pentru prima dată de personalul ambasadei Bogota în septembrie, scrie The Independent.

După cum a scris marţi Wall Street Journal, personalul de la ambasadă a fost informat pentru prima dată despre „incidente de sănătate inexplicabile” într-un e-mail trimis la mijlocul lunii septembrie. Nu este cunoscut numărul persoanelor afectate, relatează publicaţia britanică.

Un diplomat american a declarat că familiile au crezut la început că este vorba de simptome provocate de altitudine şi că un copil se numără printre victime. Ambasada SUA în Bogota este una dintre cele mai mari operate de guvernul SUA şi se află la aproximativ 2621 de metri deasupra nivelului mării.

 

Cauzele simptomelor, încă neelucidate

200 de îmbolnăviri din cauze neexplicabile au fost raportate în întreaga lume de personal al ambasadelor SUA şi alte clădiri guvernamentale de la apariţia primelor cazuri la angajaţi ai ambasadei americane la Havana, în 2016. Unele victime au necesitat luni de îngrijire medicală după ce au rămas cu leziuni neurologice similare unor traumatisme la nivelul creierului.

Cauzele simptomelor care variază de la uşoare la grave, de la auzirea unor sunete stridente sau neobişnuite, presiune în urechi, dureri de cap, greaţă, tulburări de vedere, echilibru, dificultăţi de concentrare şi problemede memorie sunt încă necunoscute, deşi teoriile nu au lipsit - de la arme sonice, microunde, tehnologii de spionaj cu efecte adverse la boli psihogene şi isterie în masă.

Ultima teorie a fost avansată recent de sociologul şi jurnalistul în domeniul psihologiei medicale Robert Bartholomew de la Universitatea din Auckland.

Circa jumătate dintre victime au fost ofiţeri CIA sau rudele lor, aproape 60 de îmbolnăviri au apărut la angajaţi ai Departamentului american al Apărării sau rudele lor şi circa 50 au fost raportate la personal al Departamentului de Stat.

Ultimul „incident medical anormal” a fost raportat în august la Hanoi, Vietnam, înaintea vizitei vicepreşedintei SUA  Kamala Harris. Zborul acesteia a amânat cu mai bine de trei ore după ce cel puţin doi membri ai personalului american la Hanoi au raportat sunete ciudate. Aceştia au fost evacuaţi din Vietnam.

Un agent CIA a început să aibă simptome de tipul sindromului Havana pe când se afla în India unde îl însoţea pe directorul CIA William Burns.

Un altul a raportat simptome similare la Hanoi, în septembrie.

În mai au apărut ştiri potrivit cărora unii oficiali americani suspectează serviciul de informaţii externe al Rusiei, GRU.

Un ofiţer militar detaşat într-o ţară cu prezenţă rusă puternică a povestit că a avut senzaţia că îi explodează capul în timp ce se afla în apropierea unui vehicul al GRU.

În iulie trecut, un fost ofiţer CIA şi veteran în Irak şi Afganistan, Marc Polymeropolous, a susţinut că a fost vizat de un atac pe când era cazat la un hotel din Moscova, în 2017, atac care a pus capăt carierei sale şi care l-a lăsat cu dureri de cap debilitante.

În octombrie 2020, a ieşit la iveală povestea diplomatului Mark Lenzi, care a început să aibă simptome inexplicabile precum dureri de cap, pierderi de memorie şi insomii pe când era staţionat la Guangzhou, China, în 2017. 

Vecina lui, Catherine Werner a avut simptome (vomă, dureri de cap, pierderi  ale echilibrului) luni de zile fiind trezită noaptea de sunete ca un bâzăit urmate de senzaţii de presiune - ea a fost evacuată abia în toamna lui 2017 după ce mama sa, venită în vizită, s-a îmbolnăvit la rândul ei. Examinările medicale din SUA au descoperit tulburări de vedere, echilibru şi leziuni cerebrale similare celor care i-au afectat pe cei 26 de diplomaţi şi agenţi americani din Cuba, în 2016.

Sindromul Havana. Argumentele unui sociolog privind un posibil „experiment global în sugestia maselor”

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite