Noam Chomsky, una dintre cele mai strălucite minţi ale secolului XXI: SUA, hotărâte să câştige cursa spre dezastru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„De la criza rachetelor sovietice din Cuba (1962) la goana după combustibil fosil, Statele Unite ale Americii sunt hotărâte să câştige cursa spre dezastru”, scrie Noam Chomsky, considerat „părintele gramaticii universale”, pe tomdispatch.com, site partener al publicaţiei britanice „The Guardian”.

Noam Chomsky, unul dintre cei mai importanţi filosofi contemporani, scrie pe site-ul tomdispatch.com, creat de scriitorul american Tom Engelhardt şi preluat de guardian.co.uk, despre capacitatea omenirii de a se distruge, dar şi despre „aportul considerabil” al Statelor Unite în acest proces.

„Pentru prima oară în istoria speciei umane, ne-am dezvoltat capacitatea de a ne distruge pe noi inşine. Este perfect valabil din 1945 încoace”, scrie Chomsky, referindu-se la anul în care au avut loc bombardamentele atomice săvârşite de SUA în oraşele japoneze Hiroshima şi Nagasaki.

Consecinţele negative ale acţiunilor omeneşti asupra mediului în conjurător sunt dovedite ştiinţific şi îndreaptă omenirea spre extincţie, dacă nu totală, măcar către distrugerea oricărei şanse la o existenţă decentă. Pandemiile, care apar pe fondul globalizării, şi desfăşurarea anumitor activităţi de instituţii statale de pe Glob, precum înarmarea nucleară, ameninţă sever traiul uman organizat de pe Planetă.

„Ce fac oamenii în aceste privinţe?”

În opinia filosofului, unii încearcă să diminueze ameninţările, iar alţii fac tot posibilul să le amplifice. Dacă pericolul nuclear nu este considerat o prioritate de toată lumea, schimbările climatice şi dezastrul din mediul înconjurător preocupă cel puţin „societăţile tribale”, adică acele mulţimi omogene care încearcă să stopeze exploatarea masivă a resurselor din zonele în care trăiesc.

Cea mai puternică mişcare ecologică de acest fel are loc în Bolivia, ţară a cărei majoritate indigenă apără „drepturile naturii”, consemnate chiar în Constituţie.

Totodată, „Ecuadorul este singura ţară, din câte ştiu eu, care face tot posibilul să-şi păstreze zăcăminte de ţiţei în pământ, în loc să le exploateze şi să le exporte”, mai scrie Noam Chomsky.

Până şi fostul lider al Venezuelei Hugo Chavez, care a murit în martie 2013, a lansat avertismente cu privire la exploatarea excesivă a resurselor pământului.

În acelaşi discurs în care l-a numit „diavol” pe preşedinte în funcţie al SUA, George W. Bush, la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite din septembrie 2006, Chavez a atras atenţia asupra pericolului folosirii în exces a combustibililor fosili şi a îndemnat la căutarea şi identificare unor alternative regenerabile, în ciuda faptului că Venezuela a fost şi este în continuare unul dintre marii exportatori de petrol de pe Glob. 

„A fost surprinzător pentru că venea din partea unui stat producător de petrol”, comentează Chomsky.

În contradicţie cu ţările cu populaţie majoritară indigenă care încearcă să domolească „cursa spre dezastru”, cele mai puternice şi bogate societăţi de pe Planetă, precum Statele Unite ale Americii, se grăbesc cu hotărâre să distrugă mediul înconjurător, susţine Noam Chomsky.

„Vor să extragă şi ultima picătură de hidrocarburi din pământ.”

Această intensificare a activităţii de exploatare a resurselor din sol este motivată prin obţinerea independenţei energetice a SUA, obiectiv urmărit cu perseverenţă de administraţia Obama şi lăudat atât de presa americană, cât şi de cea internaţională.

Însă, în opinia lui Chomsky, „independenţa energetică este un non-sens. SUA are un secol pentru a maximiza exploatare combustibililor fosili şi să contribuie astfel la distrugerea planetei”.

„În timp ce Europa depune câteva eforturi şi se opune curentului, SUA, cea mai bogată şi puternică ţară de pe Glob, sunt singura ţară dintr-o sută de state relevante ale lumii care nu are o politică de limitare a utilizării combustibililor fosili, care nu are niciun obiect referitor la energiile regenerabile. Şi asta nu pentru că americanii nu-şi doresc. Ci pentru că structurile instituţionale ale SUA împiedică schimbarea. Actorii din mediul de afaceri nu-şi doresc asta şi, prin puterea lor de influenţă, conturează politicile SUA.”

„Nu se pune problema că nu am avea alternative. Pur şi simplu, alternativele nu sunt luate în considerare. Acest lucru este, de fapt, periculos. Dacă te întrebi cum va arăta lumea, perspectiva nu este una luminoasă dacă oamenii nu vor lua atitudine. Şi mereu mai avem timp să facem ceva”, încheie, într-o notă optimistă, Naom Chomsky editorialul care aduce critici dure la SUA şi la politicile sale de exploatare neîncetată a resurselor pământului.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite