Neil Gorsuch a fost confirmat ca Justice la Curtea Supremă a Statelor Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neil Gorsuch, noul Justice al Curţii Supreme, va depune jurământul luni/Foto: EPA
Neil Gorsuch, noul Justice al Curţii Supreme, va depune jurământul luni/Foto: EPA

Judecătorul Neil M. Gorsuch a fost confirmat de către Senatul Statelor Unite în funcţia de justice la Curtea Supremă, la capătul unei lupte politice ce a durat mai bine de un an şi care a adus schimbări importante în ceea ce priveşte regulile camerei superioare.

Numirea lui Gorsuch este considerată a fi prima victorie politică majoră a preşedintelui Trump, după eşecurile anterioare cu privire la controlul imigraţiei şi reforma în sănătate. Altfel, este o victorie ce va reprezenta una din moştenirile Preşedintelui Trump, la doar 49 de ani, Neil M. Gorsuch va fi unul dintre cei nouă justice ai Curţii Supreme în următorii 30 sau chiar 40 de ani, aceştia având mandat pe viaţă.

Confirmarea judecătorului Neil Gorsuch reprezintă un adevărat succes politic şi pentru Partidul Republican, ce anul trecut a refuzat să considere nominalizarea preşedintelui Obama, susţinând că nominalizarea trebuie să aparţină noului preşedinte. Posibilitatea de a nominaliza un nou justice şi importanţa de a păstra înclinarea conservatoare a Curţii Supreme au constituit un motiv important pentru mobilizarea electoratului republicat şi victoria ulterioară a lui Donald Trump. Acesta a fost şi unul dintre principalele motive pentru care reprezentanţii democraţi s-au opus nominalizării lui Gorsuch.

Republicanii au reuşit să aprobe numirea lui Neil Gorsuch doar după ce au schimbat regulile de vot ale Senatului, înlăturând posibilitatea de filibuster pentru nominalizările la Curtea Supremă. Unii analişti de peste ocean au avertizat că schimbarea acestei norme interne a Senatului va conduce la faptul ca în viitor nominalizările pentru Curea Supremă să fie tot mai partizane, din moment ce necesitatea unui compromis politic este înlăturată.

Alţi comentatori au subliniat faptul că numirea lui Gorsuch reprezintă o eroare politică. De exemplu, jurnalistul Ezra Klein a susţinut într-un articol că nominalizarea lui Neil Gorsuch este greşită, nu din faptul că acesta nu are calificarea necesară, ci datorită faptului că prin numirea acestuia Curtea Supremă riscă să devină o instituţie anacronică în raport cu ideile şi valorile societăţii americane, societate ce a votat în majoritate pentru Hillary Clinton, spre exemplu.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite