Şapte motive pentru care viaţa americanilor a devenit mai puţin privată după atentatele din septembrie 2001

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşteptările şi speranţele americanilor la o viaţă privată s-au redus uimitor odată cu atentatul terorist din septembrie 2001, când au fost atacate Turnurile Gemene şi Pentagonul. Indiferent că ar putea fi vorba de exces de zel din partea autorităţilor sau pur şi simplu ne supunem evoluţiei naturale, cert este că devine aproape imposibil să ne sustragem reţelei tehnologie imense care ne leagă şi la care au acces autorităţile.

După evenimentele tragice din 11 septembrie 2011, lumea întreagă a fost marcată de violenţa urii dintre popoare, iar americanii au realizat cât de vulnerabili sunt în faţa unor atacatori.

Au urmat legi adoptate pentru a lupta cu teroriştii din umbră, ceea ce a oferit autorităţilor americane o putere fără precedent. Informaţii considerate în trecut în afara limitelor au devenit perfect accesibile agenţilor de securitate, care s-au trezit aproape peste noapte cu o mare putere concentrată în propriile mâini, informează agenţia de ştiri Associated Press.

Totodată, tehnologia care trebuia să contribuie la confortul de zi cu zi al americanilor a ajutat corporaţiile şi guvernul să urmărească activitatea şi obiceiurile de comportament ale tuturor celor care au ţinut pasul cu progresul lumii moderne.

Iată şapte moduri care au transformat lumea de astăzi  într-una mai puţin privată:

 1. În urma atacurilor teroriste petrecute la New York şi Washington, Legea Patriot Act din 2001 a dat guvernului federeal acces fără precedent la schimburile de informaţii prin intermediul computerelor şi al telefoanelor mobile şi a extins dreptul de interceptare a convorbirilor.

De asemenea, Patriot Act a autorizat urmărirea informaţiilor legate de termeni precum „financiar”, „librărie”, „telefon”, „medic”, „biserică”, „sinagogă”, „moschee” fără să obţină consimţământul utilizatorilor sau fără a-i notifica. Motivul invocat de guvernanţi este eforturile lor că aveau rolul de a lupta împotriva terorismului, potrivit AP.

2. Reţeaua de socializare Facebook, fondată în 2004, a convins sute de milioane de oameni să împărtăşească în mod public detalii personale. Mai recent, compania a fost criticată pentru că a permis folosierea în scopuri comerciale a fotografiilor utilizatorilor Facebook.

Mai mult de atât, ultimele anchete ale jurnaliştilor demonstrează că agenţiile de informaţii din SUA au avut acces la baza de date a companiei, verificând datele personale ale utilizatorilor: fişiere audio, video, contacte, emailuri şi alte documente.

3. Smartphone-urile încorporate cu GPS fac posibilă localizarea precisă a utilizatorilor lor. Începând cu acest an, mai mult de jumătate dintre adulţii americani folosesc smartphone-uri, potrivit unui studiu realizat de organizaţia nonprofit Pew Research Center's Internet & American Life Project.

4. Cipurile de identificare au fost folosite nu demult de Departamentul de Agricultură din SUA pentru a ţine evidenţa bovinelor care primeau tratament medical. În prezent, însă, tehnologia cipurilor este extrem de acesibilă şi se regăseşte peste tot în jurul nostru: de la unităţile componente ale calculatoarelor, până la carduri.

5. Cardurile de loialitate, care sunt oferite cu bucurie de marile companii. Încadrarea într-un astfel de program promite avantaje de economisire, în timp ce companiile şi autorităţile pot urmări obiceiurile de consum ale utilizatorilor. Numărul cardurilor de loialitate s-a mărit în ultimii ani, de la 973 de milioane în anul 2000, la 2,7 miliarde în 2012, potrivit unui studiu întocmit de compania americană COLLOQUY.

6. Automatele bancare sau ATM-urile, cel mai adesea fiind echipate cu dispozitive de înregistrare şi camere de luat vederi. În prezent, numărul aproximativ al ATM-urilor din SUA se ridică până la 414.000 de unităţi, înregâstrând o creştere cu 28% faţă de numărul total din septembrie 2001, potrivit unui studiu publicat de grupul financiar Tremont Capital.

7. Sistemele automate de recunoaştere a numerelor de înmatriculare, care au existat încă din anii 1970. Folosirea acestei tehnologii a cunoscut o expansiune uimitoare odată cu evenimentele tragice din 11 septembrie 2001, ceea ce a permis autorităţilor să păstreze şi să organizeze înregistrări ale şoferilor, traseele parcurse şi comportamentul în trafic, comentează jurnaliştii AP.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite