Momentul în care avionul F-35C al Marinei SUA dispare în Marea Chinei de Sud după ratarea aterizării pe un portavion

Momentul în care avionul F-35C al Marinei SUA dispare în Marea Chinei de Sud după ratarea aterizării pe un portavion

Avionul F-35C prăbuşit în Marea Chinei de Sud FOTO CNN

Imagini au apărut din timpul prăbuşirii avionului F-35C, de generaţia a V-a, al Marinei SUA în Marea Chinei de Sud. Accidentul, produs acum cinci zile, s-a soldat cu şapte răniţi, între care pilotul, care a reuşit să se catapulteze înainte de căderea avionului în mare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un avion F-35C al Marinei SUA a ratat aterizarea pe portavionul USS Carl Vinson după o misiune de rutină şi s-a prăbuşit în mare.

Marina SUA este zgârcită în informaţii în legătură cu acest accident, dar se ştie că duce o cursă contracronometru pentru recuperarea epavei avionului sub privirile chinezilor.

F-35C este cel mai recent avion al Armatei SUA şi conţine numeroase informaţii clasificate.

Este vorba de prima prăbuşire a unui avion de acest tip în timpul unei misiuni de rutină.

Potrivit unor imagini obţinute de CNN, avionul poate fi văzut având cabina de pilotaj deschisă şi scaunul ejectabil lipsă înainte de a dispărea în mare.

Potrivit Marinei SUA, avionul s-a prăbuşit la aterizare, iar accidentul a cauza pagube minore portavionului, care nu şi-a întrerupt misiunea.

În afară de USS Carl Vinson, în Marea Chinei de Sud se află în prezent şi portavionul USS Abraham Lincoln, care are la bord, în premieră, o escadrilă de avioane F-35C.

Carl Schuster, fost director de operaţiuni la Centrul Comun de Informaţii al Comandamentului Indo-Pacific al SUA, a declarat pentru CNN că operaţiunea de recuperare a epavei avionului va dura ceva timp, poate câteva luni, iar Beijingul va încerca să localizeze zona şi să supravegheze în detaliu operaţiunea, folosind inclusiv submarine şi alte mijloace submersibile. El nu exclude ca Beijingul să pretindă recuperarea aeronavei în baza revendicărilor sale teritoriale din Marea Chinei de Sud.

De cealaltă parte, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat că Beijingul ştie despre acest accident, dar „nu are niciun interes” în legătură cu F-35C.

Această operaţiune este a treia privind recuperarea unui F-35 de pe fundul mării. În 2019, un aparat F-35A al Forţelor Aeriene Japoneze s-a prăbuşit în Pacific, iar, în noiembrie 2021, un aparat F-35B al Marinei Britanice a căzut în Marea Mediterană la decolarea de pe portavionul HMS Queen Elizabeth.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările