Miza audierii lui Mueller: blocajele şi limitele sale, nevoia de anchetare a lui Trump de către Congres

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump FOTO EPA-EFE
Donald Trump FOTO EPA-EFE

Audierea în Congresul American a consilierului special Robert Mueller III, cel care a efectuat ancheta asupra implicării staff-ului electoral republican al lui Donald Trump în afacerea interferenţei Rusiei în alegerile americane din 2016, a fost ceea ce se aştepta şi nimic mai mult.

Consilierul special, ţinut de regulile şi limitele anchetei sale, a rămas în litera raportului său, partea publică, respingând restul de speculaţii şi întrebări, cu 2-3 excepţii, în timp ce fiecare dintre părţi a încercat să valorifice politic această audiere.

Audierile lui Mueller: nimic în plus, suficient pentru necunoscători

Am văzut în detaliu audierea din faţa Comisiei pentru serviciile de informaţii – audiere publică, şi secvenţe din audierea în faţa Comisiei juridice. Pentru cineva nefamiliarizat cu raportul lui Robert Mueller, impactul ar fi putut fi important şi multe elemente notate în raport au fost aduse în prim plan şi au relevat comportamentul nepotrivit, caracterul defectuos al preşedintelui şi anumite elemente şi capete de probă vizând infracţiuni pe care consilierul special nu le-a putut proba dincolo de orice dubiu cu precădere din cauza mandatului său limitat şi a lipsei de răspunsuri ale preşedintelui Donald Trump.

Pentru cei familiari cu proiectul, declaraţiile clare marchează câteva adevăruri: Donald Trump nu a fost cinstit în răspunsuri, nu a vrut să participe la audierea cu consilierul special faţă în faţă şi şi nu a răspuns, în general, la nici o întrebare a acestuia. Multe elemente sunt ocultate din anchetă, fiind obiectul altor anchete ale diferitelor parchete. iar FBI continuă să urmărească cazul interferenţei Rusiei în alegeri, care are loc şi azi. Nou este faptul că, dacă Donald Trump nu ar fi fost preşedinte, cu imunităţile şi privilegiile aferente, dar şi după ce va părăsi funcţia, investigaţii penale vor fi lansate mai departe împotriva sa, ne spune Mueller.

Raportul a determinat o abordare republicană fermă, dar nu neapărat entuziastă: cazul s-a închis, nu a apărut nimic nou, să mergem mai departe. Spun nu neapărat entuziastă, pentru că lovitura de imagine rezultată din audiere e importantă şi atacă un număr de poziţii ale preşedintelui Trump: a fost o investigaţie reală, un caz puternic, cu date şi probe care au dus la arestări i condamnări ale oamenilor de bază din campania sa şi de după, din administraţia sa, un caz neterminat din cauza limitărilor mandatului, a imunităţilor preşedintelui şi a instrumentarului avocaţilor care l-au protejat pe preşedinte, dar Mueller nu l-a exonerat pe Trump de fapte penale, nici măcar de obstrucţionarea justiţiei – ofensă federală – iar tema va fi reluată după părăsirea mandatului. Pentru alte categorii de posibile infracţiuni, ele nu au putut fi abordate deoarece nu intrau în mandatul consilierului special Mueller.

Lovitură de imagine în prag de campanie

Şi preşedintele Donald Trump a ieşit cu o opinie deloc entuziastă, şi chiar binecunoscuta bravadă de imagine pe care o face de obicei a fost cu câteva tonuri mai jos decât se întâmpla de obicei. Nu că preşedintele Trump şi-ar fi pierdut aplombul. Preşedintele a fost extrem de mulţumit că nu au apărut fapte şi elemente noi în audiere, aşa cum îşi dorea şi cum a fost instruit de către Departamentul Justiţiei – condus de un apropiat al lui Trump – consilierul special.

Pe de altă parte, Donald Turmp a fost extrem de nemulţumit de lovitura de imagine primită în prag de nouă campanie electorală de realegere. Exonerarea totală a dispărut, la fel şi vânătoarea de vrăjitoare care nu se dovedeşte, din contra, iar teoria conspiraţiei clamată a fost destrămată prin acte şi fapte foarte exacte. Mai mult, Robert Mueller III nu mai poate fi contestat şi delegitimat – deşi s-au încercat atacuri colaterale la echipa sa.

Deci investigaţia stă în picioare şi afirmă lucruri foarte clare şi grave, fapte ce ridică suspiciuni, dubii şi elemente ce rămân ascunse pentru moment publicului, dar care reclamă noi investigaţii şi acoperirea golurilor ce rezultă din anchetă, un anunţ foarte clar că investigaţii noi vor urma, fiind aduse în faţa Congresului persoanele şi martorii cheie care au stat la baza investigaţiilor lui Mueller şi care nu mai sunt ţinuţi de reguli şi limitări în declaraţiile lor. Şi găurile negre din raport, ca şi cele din limitările mandatului Mueller ar putea fi acoperite. O bătălie juridică dură se lansează astăzi, după audiere.


Robert Mueller FOTO EPA-EFE

Imagine indisponibilă

Calea deschisă spre investigaţii noi care să meargă dincolo de limitele mandatului lui Mueller

Într-adevăr, în drumul spre eventuala demitere a preşedintelui, prin procedura de impeachment, audierea lui Mueller a fost relevantă mai ales prin marcarea temelor pe care nu le-a putut aborda, prin probele pe care nu le-a putut avea şi prin infracţiunile pe care nu le-a putut urmări pentru că nu intrau în mandatul său. Asta a fost miza esenţială a democraţilor. Nicidecum aceea de a aduce fapte noi, speculaţii sau declaraţii ale lui Mueller. Acum unii democraţi s-au convins că e necesar pasul următor, şi toată lumea e convinsă că noi investigaţii sunt necesare şi e nevoie de o serioasă inventariere a tuturor golurilor din ancheta penală într-o anchetă a Congresului care să împingă lucrurile mai departe, să afle şi să dezvăluie ce lipseşte din raport.

Miza e importantă. Foarte importantă. E vorba despre un preşedinte despre care există toate premizele să fi colaborat cu Rusia, un stat străin, pentru alegerile prezidenţiale, făcând chiar afaceri profitabile cu aceasta – Trump Tower – şi promiţând în schimb ridicarea sancţiunilor, un fapt ce nu-i aparţinea ca atribuţii şi nu-l putea negocia ca preşedinte, pentru că e un atribut ce revine Congresului. În plus, un preşedinte care pare să fi obstrucţionat justiţia – există elementele şi premizele, dar nu o demonstraţie deplină, dincolo de orice dubiu.

Implicarea în noi anchete şi aducerea elementelor ce lipsesc, de data asta fapte suplimentare, pot convinge restul democraţilor, în primul rând pe preşedintele Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi, că merită declanşată procedura de impeachment care-l va aduce pe Trump la audiere şi îl va pune să dezvăluie toate detaliile în faţa Congresului, prin probe, mărturii şi elemente solicitate de către Legislativ, transformat în comisie de anchetă pentru preşedinte. Iar aici, declanşarea procedurii de impeachment ar putea aduce toate aceste elemente.

Totuşi, democraţii nu vor să rişte nimic, în nici un caz alegerile din 2020. De aceea nu insistă pe impeachment pentru moment, aşteaptă noile probe din investigaţiile viitoare legitimate de lipsa de acces la datele Comisiei Mueller şi lipsa de probe în fapte pe care comisia Mueller nu le-a putut investiga.

Simplul acces la Trump şi la celelalte elemente ale investigaţiei ce-l privesc pe preşedinte – membri ai staff-ului trecut şi actual, acces la avocaţii săi, acces la proces direct şi date din administraţie, dacă se ajunge într-o asemenea fază, pot crea prejudicii majore Partidului Republican. Iar absenţa acestor date îi poate îngropa pe Democraţi. De aceea e vorba despre un acord fin pe care doar paşii următori ai şahului politic de la Washington DC îl vor putea determina. Şi efectele audierii în sondajele de opinie ce urmează.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite