Mitt Romney sugerează că „NATO s-ar putea angaja” în Ucraina dacă Putin ar intenţiona să folosească arme nucleare

Mitt Romney sugerează că „NATO s-ar putea angaja” în Ucraina dacă Putin ar intenţiona să folosească arme nucleare

Mitt Romney FOTO EPA-EFE

Senatorul republican Mitt Romney a sugerat într-un editorial publicat în „The New York Times” (NYT) că „NATO s-ar putea angaja” în Ucraina „să distrugă potenţial armata rusă” ca opţiune în cazul în care Vladimir Putin ar decide să desfăşoare arme nucleare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Romney avertizează că un Putin „încolţit şi în stare de delir” ar putea folosi arme nucleare în războiul pe care îl duce împotriva Ucrainei. Senatorul de Utah menţionează în sprijinul afirmaţiei sale avertismente lansate anterior de fostul secretar de stat Henry Kissinger, ambasadorul Rusiei în Statele Unite Anatoli Antonov şi directorul CIA William Burns.
 
„Utilizarea de către Rusia a unei arme nucleare ar fi, fără îndoială, un eveniment geopolitic de redefinire şi reorientare”, a subliniat fostul candidat la Casa Albă. 
 
Mitt Romney a mai sugerat ca Occidentul să lanseze ultimatumuri la adresa Chinei şi altor naţiuni aliate Rusiei lui Putin.
 
„Orice naţiune care a alege să păstreze legăturile cu Rusia după un astfel de ultraj ar deveni ea însăşi un paria global”, afirmă el.
 
„Fie eşti cu noi, fie eşti cu Rusia - nu poţi fi cu amândoi”, a scris Romney.
 
Mitt Romney a încurajat, de asemenea, Statele Unite să continue să sprijine eforturile de război ale Ucrainei în faţa invadatorului rus. Dacă Statele Unite ar înceta să mai trimită arme şi l-ar presa pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să cedeze în faţa Rusiei, atunci Putin va continua să „invadeze şi să subjuge” alte naţiuni, apreciază senatorul american.
 
Romney nu şi-a ascuns niciodată dispreţul faţă de Putin, catalogându-l încă de la începutul războiului ca un „om mic, rău, cu ochi sălbatici” care încearcă să transforme Rusia într-un „imperiu”.
 
Săptămâna aceasta, politologul rus Aleksei Fenenko a apreciat că invadarea Ucrainei de către Putin reprezintă o „repetiţie” pentru un conflict mai mare împotriva NATO.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările