Mister cu privire la posibila misiune a unuia dintre submarinele de elită ale marinei americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa de peste ocean a început speculaţiile cu privire la posibila misiune a submarinului nuclear USS Jimmy Carter ce a fost observat arborând cunoscutul steag negru cu cap de mort la intrarea în port – semn, devenit tradiţional, al unei misiuni încheiate cu succes.

Pe 11 septembrie, marina militară americană a dat publicităţii mai multe imagini ale submarinului USS Jimmy Carter – submarin cu o serie de modificări speciale, unul dintre cele trei submarine din clasa Seawolf, submarine nucleare de atac rapid – în momentul în care traversa Canalul Hood, spre baza navală Kitsap-Bangor, din statul Washington. Alături de pavilionul Statelor Unite se poate observa un mare steag Jolly Roger, după cum este denumit cunoscutul steag negru cu cap de mort, a cărui prezenţă a dat naştere actualelor speculaţii.

Submarinele din clasa Seawolf, rămăşiţe ale stagiilor finale ale Războiului Rece, sunt considerate cele mai letale submarine de atac construite vreodată, fiind proiectate în scopul de a vâna legendarele submarine ale flotei ruse. Însă, odată cu destrămarea Uniunii Sovietice, preţul de circa 3 miliarde de dolari al unui astfel de submarin, plus faptul că flota rusă ajunsese pradă ruginei, a făcut ca doar 3 submarine din această clasă să intre în dotarea marinei Statelor Unite. 

Viteza ridicată şi silenţiozitatea acestor nave le-a făcut însă ideale pentru misiuni de supraveghere şi spionaj. În plus, USS Jimmy Carter a suferit o serie de modificări, fiind dotat cu o extra hală specială din care echipajul său poate opera fie vehicule autonome subacvatice, fie maşinării special construite ce îi permit să recupereze obiecte de pe fundul mării (de exemplu, resturi ale unei rachete balistice nord-coreene), să intercepteze cablurile de telecomunicaţii subacvatice ale unui alt stat sau să transporte comandouri în teritoriile inamicului etc..

image

În ceea ce priveşte tradiţia arborării steagului Jolly Roger pe submarine, se pare că îşi are originea în cadrul marinei Marii Britanii. Întregul concept se pare că este rezultatul unei declaraţii făcute de Amiralul Arthur Wilson, primul Lord al Marinei Regale Britanice, în anul 1901 – în momentul în care submarinele tocmai ce începeau să intre în dotarea flotelor marilor puteri ale vremii.

Se spune că amiralul ar fi afirmat cu dezgust că submarinele erau „lipsite de scrupule, nedrepte şi al naibii de ne-britanice!”. Apoi a continuat să afirme că va încerca să stabilească ca regulă în cadrul marinei regale ca echipajele submarinelor inamice capturate să fie spânzurate asemenea piraţilor din secolele trecute. Cincisprezece ani mai târziu, în timpul Primului Război Mondial, Max Horton, comandantul submarinului HMS E9, a ordonat echipajului său arborarea steagului Jolly Roger – în esenţă un steag al piraţilor, în timp ce se întorceau triumfători în port după o misiune încheiată cu succes. 

În ceea ce priveşte misiunea submarinului USS Jimmy Carter, lucrurile sunt şi vor rămâne neclare. Asta pentru că Pentagonul nu transmite informaţii cu privire la activitatea submarinelor sale ce operează aproape într-un secret complet. Este totuşi puţin probabil să fi torpilat vreo navă inamică sau să fi lansat una dintre rachetele sale de croazieră. Cel mai probabil nu vom şti niciodată cu exactitate, poate fi tăierea unui cablu de telecomunicaţii sau recuperarea unui bucăţi a unei rachete balistice nord-coreene de pe fundul oceanului. Indiferent de aceste posibilităţi, „putem afirma cu siguranţă că a fost o misiune extrem de importantă, extrem de sensibilă şi poate chiar periculoasă”, susţine presa de peste ocean.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite