Minţile care au elaborat programul de tortură al CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihologii americani Jim Mitchell şi Bruce Jessen au primit 81 de milioane de dolari pentru a ajuta CIA să-şi elaboreze metodele de „interogare extinsă”. Cei doi au folosit teoria „neajutorării deprinse” şi, înainte de a lucra pentru CIA, îi antrenaseră pe soldaţii din trupele de elită cum să reziste interogatoriilor în cazul în care ar fi capturaţi.

În ultimele două zile, jurnaliştii americani au încercat cu disperare să găsească doi oameni: Jim Mitchell şi Bruce Jessen. După dezvăluirile şocante din raportul prezentat marţi de o comisie a Senatului american cu privire la tehnicile de tortură folosite abuziv de CIA, cei doi au devenit unii dintre cei mai căutaţi oameni din lume. 

Ei au refuzat însă să răspundă oricărei întrebări, invocând o clauză de confidenţialitate inclusă în contractul semnat cu CIA, care le-a adus 81 de milioane de dolari între 2002 şi 2009. Ei au elaborat aceste tehnici sub alte nume - Grayson Swigert şi Hammond Dunbar. 

Înainte de a lucra cu CIA, cei doi psihologi au lucrat cu trupele speciale americane, antrenând soldaţii să reziste la tehnicile de interogatoriu ale inamicilor, în cazul în care ar fi capturaţi. Programul acesta se numelte „Supravieţuire, Rezistenţă şi Evadare”, abreviat Sere, şi încă este folosit pentru a învăţa recruţii să „revină onorabil din orice fel de situaţie care le pune supravieţuirea în pericol”. 

Cumva, cei doi au găsit o formulă de a aplica pe dos ceea ce-i învăţau pe soldaţii americani, elaborând 20 de tehnici prin care - susţineau ei - orice prizonier poate fi făcut să vorbească. 10 dintre ele au fost respinse de Departamentul pentru Justiţie şi chiar de CIA, care le comandase. 

image

Singura declaraţie făcută de unul dintre cei doi doctori de la începutul scandalului a fost obţinută de jurnaliştii britanici de la cotidianul „The Independent”, prin telefon. 

Aflat în Florida, Jim Mitchell a ţipat în receptor că raportul este plin de prostii, scriu jurnaliştii. „Este clar că aveau o agendă proprie, democraţii din Senat au o agendă şi este clar pentru oricare american care citeşte raportul că acesta a fost realizat într-un mod părtinitor, special pentru a produce indignare celui care-l citeşte”, spune psihologul. 

image

„Adverbele şi verbele folosite, felul în care sunt construite propoziţiile, felul în care paragrafele sunt grupate, toate acestea sunt scrise intenţionat pentru a produce indignare”, continuă Mitchell (foto dreapta). 

„Şi, dacă vreţi să ştiţi adevărul, probabil - şi spun asta ca simplu consumator, nu din postura caricaturală care le-a fost prezentantă oamenilor despre mine - adevărul este undeva la mijlocul tuturor acestor rapoarte.”

Metodele folosite de cei doi au la bază doi piloni. Primul este teoria „neajutorării deprinse”, elaborată de psihologul american Martin Seligman, încă extrem de controversată. Folosind electroşocuri pe câini, doctorul a vrut să arate că, după ce o fiinţă este chinuită de suficiente ori, nu va mai fugi nici când are ocazia să o facă. El a imobilizat mai întâi animalele şi le-a aplicat electroşocuri, însă după o perioadă nu le mai lega. Cu toate acestea, câinii rămâneau pe loc şi suportau chinul, fără a încerca să fugă. Torţionarul îşi deprinsese victima cu neajutoararea. 

Al doilea pilon folosit de cei doi psihologi este manualul cu instrucţiuni de interogare folosit de comuniştii chinezi în timpul Războiului Coreean. 

Niciunul dintre cei doi psihologi nu a realizat vreodată un interogatoriu, nu avea expertiză de limbaj utilă în acest program şi nu era specialist în grupări teroriste sau al-Qaeda. Cu toate acestea, ei au fost aleşi de CIA pentru elaborarea tehnicilor de „interogare extinsă”. 

Mithchell s-a alăturat forţelor aeriene americane în 1974. Acolo, el a devenit expert genist şi a luat şi s-a licenţiat în psihologie. Şi-a făcut apoi doctoratul la Universitatea din Florida de Sud în 1986, unde s-a specializat în rolul dietei şi al exerciţiilor fizice în reglarea hipertensiunii. Doi ani mai târziu, s-a întors în forţele aeriene. 

image

Jessen (foto dreapta) a avut un parcurs profesional similar, preferând însă cariera militară în locul celei academice. S-a alăturat forţelor aeriene americane în aceeaşi perioadă ca Mitchell, doar că nu şi-a luat doctoratul. În schimb, creştea în grad în armată. A ajuns să conducă o şcoală pentru psihologi militari, după ce a lucrat la programul Sere. A fost înlocuit însă din funcţia de conducere de Jessen, care avea şi doctorat. 

Rezumatul de 480 de pagini al raportului complet al Senatului, care numără în jur 6.900 de pagini, nu dă detalii despre notoriile închisori secrete pe care CIA le-a folosit în întreaga lume pentru suspecţii de terorism, însă prezintă pe larg procedura de „interogare extinsă” folosită de agenţi pentru a obţine informaţii despre prizonieri. 

image

Un raport elaborat de o comisie din Senatul SUA arată cum CIA a folosit tehnici precum ameninţări sexuale, simularea înecului, violenţă fizică şi privarea de somn asupra suspecţilor de terorism pe care-i ţinea în notoriile închisori secrete din întreaga lume. Deşi CIA folosea metodele din 2001, niciun oficial al agenţiei nu l-a informat pe preşedintele SUA despre ele până în 2006.

Comisia Selectată pentru Informaţii din cadrul Senatului american (SSCI) a publicat marţi un raport amplu realizat în ultimii ani cu privire la tehnicile echivalente torturii folosite de Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) asupra prizonierilor pe care-i suspecta de terorism. Senatorii au publicat doar un rezumat de 500 de pagini al raportului integral, care numără peste 6.000 de pagini şi va rămâne secret. Printre altele, acesta include detalii cu privire la tehnicile de tortură şi o evaluare a informaţiilor obţinute prin aceaste metode. 

Concluzia raportului este una extrem de dură la adresa CIA, arătând că torturarea deţinuţilor s-a petrecut o bună bucată de vreme - de la sfârşitul anului 2001 până în august 2002 - fără niciun fundament legal. Pentru a folosi astfel de metode, CIA avea nevoie de aprobarea Departamentului pentru Justiţie, însă aceasta a venit abia în vara lui 2002. Apoi, agenţia de informaţii este acuzată că a indus voit în eroare instituţiile în faţa cărora răspunde, precum Casa Albă şi Departamentul pentru Justiţie, susţinând că a obţinut prin aceste metode controversate informaţiile care au dus la localizarea lui Osama ben Laden, fondatorul al-Qaeda şi „creierul” din spatele celor mai sângeroase atacuri teroriste din istorie, de la 11 septembrie 2001. De fapt, arată documentul publicat de SSCI, informaţiile care au condus la capturarea şi lichidarea lui Ben Laden au fost obţinute de agenţii Biroului Federal de Informaţii (FBI) de la Abu Zubaydah, membru al-Qaeda, prin metode clasice de interogare, înainte ca CIA să-l tortureze. Mai mult, arată documentul, aceste folosirea acestor tehnici nu a produs „nici măcar o singură informaţie” care n-a fost sau n-ar fi putut fi obţinută prin interogare clasică. 

Concret, Departamentul pentru Justiţie al SUA a decis, în 2002, înainte de a aproba programul de „interogare extinsă” al CIA, că aceste metode nu echivalează cu tortura. Agenţii CIA au primit astfel permisiunea să lovească deţinuţii cu palma, să-i „apuce cu forţă”, să-i pună în poziţii dureroase, să-i priveze de somn, să-i izoleze în încăperi mici şi să simuleze că-i îneacă, adică să le pună o cârpă peste cap şi apoi să toarne apă pe ei. Pe lângă acestea, CIA ceruse şi permisiunea de a-i îngroapă de vii pe suspecţi, fără ca aceştia să ştie că vor fi scoşi după o perioadă de timp. Departamentul Justiţiei a refuzat această practică. 

Raportul arată însă că agenţii CIA nu s-au limitat la aceste proceduri. Ei ar fi folosit şi ameninţări sexuale, arătându-le prizonierilor vibratoare şi cozi de mături, au spus prizonierilor că-i vor executa. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite