Ministrul american al Apărării: „Putin încearcă să distrugă NATO“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vorbind la ceremonia de absolvire a unei şcoli militare, Jim Mattis a declarat că „Putin încearcă să distrugă NATO” şi „să reducă atractivitatea modelului democratic occidental”. Mattis a reamintit că „pentru prima oară după cel de-Al Doilea Război Mondial, Rusia este ţara care a redesenat graniţe prin forţa armelor în Georgia şi în Ucraina”.

Ministrul american al apărării, Jim Mattis, l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că încearcă să reducă influenţa democraţiilor occidentale şi să „submineze autoritatea morală a Statelor Unite”. 

''El încearcă să reducă atractivitatea modelului democratic occidental şi să submineze autoritatea morală a SUA'', a insistat şeful Pentagonului, care a vorbit la puţin timp după noile declaraţii ale preşedintelui Donald Trump favorabile readmiterii Rusiei în cadrul G7 (Grupul celor şapte ţări puternic industrializate).

Săptămâna trecută, cu ocazia reuniunii G7 din Canada, preşedintele american Donald Trump declara că Rusia ar trebui reprimită în grupul principalelor ţări industrializare, din care a fost exclusă tocmai pentru anexarea abuzivă a peninsulei ucrainene Crimeea.

   

Preşedintele american Donald Trump a declarat că în această vară „este posibil” să se întâlnească cu omologul său rus Vladimir Putin. Liderul de la Washington spune că va insista din nou ca Rusia să fie reprimită în grupul principalelor puteri economice din lume, G7 - propunere respinsă categoric de Canada, Germania, Franţa şi Marea Britanie. Federaţia Rusă a fost exclusă în 2014 din acest grup, anterior numit G8, din cauza anexării ilegale a peninsulei Crimeea şi a înarmării separatiştilor din estul Ucrainei.

Vorbind reporterilor la Casa Albă, Trump i-a reproşat predecesorului său, Barack Obama, că ar fi lăsat Rusia să anexeze peninsula Crimeea. „Putin nu l-a respectat pe preşedintele Obama... Preşedintele Obama a pierdut Crimeea, ca să înţelegeţi”, a spus Trump.

Liderul de la Casa Albă a făcut aceste remarci după ce omologul său rus Vladimir Putin a declarat, pe 10 iunie, că „ar fi fericit” să-l întâlnească pe Trump, oricând Statele Unite sunt gata să organizeze un summit.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite