Proteste violente faţă de Trump, la Portland. Poliţia a clasificat manifestaţia drept „revoltă“. Reacţia preşedintelui ales

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestele au continuat în întreaga Americă pentru a doua zi consecutiv, mii de oameni ieşind în stradă pentru a protesta faţă de victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale. Manifestanţii îşi exprimă îngrijorarea că administraţia sa va da o lovitură drepturilor civile.

Proteste violente faţă de Trump la Portland

Un protest paşnic s-a transformat în unul violent în Portland, Oregon, unde manifestanţi reclacitranţi s-au înarmat cu pietre de pe un şantier de construcţii, în contextul prezenţei crescute a poliţiştilor în a doua noapte de proteste. 

Zeci de oameni care se descriu ca fiind anarhişti şi radicali au spart geamurile mai multor vitrine şi restaurante, au distrus maşini, au incendiat steaguri şi chiar au lovit un transformator, în încercarea de a întrerupe energia electrică. 

Poliţia din Portland, unde în jur de 4.000 de oameni au ieşit în stradă, a clasificat manifestaţiile drept „revolte“, din cauza comportamentului periculos şi agresiv al protestatarilor, care au aruncat cu proiectile în forţele de ordine, a anunţat Poliţia din oraş pe Twitter, relatează Reuters. Poliţiştii au folosit grenade paralizante (dispozitive explozive zgomotoase) şi gloanţe de cauciucuri după ce protestatarii au devenit violenţi.  

Poliţiştii i-au sfătuit pe manifestanţi să renunţe la utilizarea dispozitivelor de foc ilegale. 

Potrivit autorităţilor, manifestanţii au aruncat cu pietre şi alte obiecte în forţele de ordine, unii fiind înarmaţi cu bâte de baseball. Mai multe persoane au fost reţinute, transmite Associated Press. 

Reacţia lui Donald Trump la protestele din stradă

Pe Twitter, preşedintele ales Donald Trump spune că protestatarii sunt „de profesie şi că sunt aţâţaţi de presă“, ceea ce i se pare nedrept.

Tocmai am avut alegeri prezidenţiale foarte deschise şi de succes. Acum manifestanţi profesionişti, incitaţi de presă, protestează. Nu este corect!”, a scris Trump pe Twitter.

De aceeaşi părere este şi fostul primar al New York-ului, Rudy Giuliani, care a folosit termeni mai duri la adresa demonstranţilor, în timpul unei emisiuni la Fox News fostul edil numindu-i o gaşcă de copii răsfăţaţi care nu ştiu să piardă”.

Actualul primar al New York-ului, democratul Bill de Blasio, este de partea nemulţumiţilor. El spune că cei care ies în stradă fac un lucru bun, pentru că îşi fac vocea auzită şi nu se lasă pradă resemnării.

Pe Coasta de Est, manifestaţii au avut loc la Washington, Baltimore, Philadelphia şi New York, în timp ce pe Coasta de Vest, protestatarii s-au strâns la Los Angeles, San Francisco, Oakland, California, şi Portland, Oregon.

Mitingurile au fost în mare parte paşnice, dar s-au înregistrat şi câteva acte disparate de disturbare a liniştii publice.

Zeci de oameni s-au strâns la Minneapolis şi au oprit traficul pe autostradă timp de cel puţin o oră.

image

FOTO GettyImages

Un număr mai mic de manifestanţi au blocat pentru scurt timp traficul pe o autostradă aglomerată din Los Angeles, înainte de a fi dispersaţi de forţele de ordine.

Potrivit poliţiei din Baltimore, circa 600 de oameni au ieşit în stradă în centrul oraşului şi au blocat mai multe străzi. Două persoane au fost arestate.

La Denver, aproximativ 3.000 de oameni s-au strâns în faţa Capitoliului statului Colorado, de unde au plecat în marş către centrul oraşului. A fost unul dintre cele mai de amploare mitinguri de joi seară.

Sute de oameni au protestat la Dallas.

În capitala ţării, circa 100 de protestatari s-au strâns la Casa Albă, unde Trump a avut prima sa întâlnire cu preşedintele Barack Obama.

În cursul nopţii, 200 de persoane s-au strâns în faţa hotelului lui Trump din Washington D.C. scandând “Fără ură! Fără frică! Imigranţii sunt bineveniţi aici!” şi fluturând pancarte pe care scria “Suspendaţi-l pe Trump” şi “Nu preşedintele meu”.

“Nu pot susţine pe cineva care susţine atât de mult bigotism şi ură. Este trist“, a declarat Joe Daniels, în vârstă de 25 de ani, din oraşul Alexandria, din Virginia.

Poliţia a ridicat două bariere de securitate în jurul a două proprietăţi ale lui Trump care au devenit ţinte ale furiei mulţimii: hotelul nou-deschis al preşedintelui ales de la Washington şi Trump Tower, unde locuieşte, în Manhattan.

Manifestaţiile de joi au fost de mai mică amploare şi mai paşnice decât cele de miercuri. Adolescenţii şi tinerii au dominat mulţumea.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite