Michael Cohen, fostul avocat al lui Trump, recunoaşte că a minţit în faţa Congresului

Michael Cohen, fostul avocat al lui Trump, recunoaşte că a minţit în faţa Congresului

Michael Cohen Foto: EPA/EFE

Michael Cohen, fostul avocat personal al preşedintelui american, Donald Trump, a pledat vinovat joi pentru declaraţii false în faţa Congresului privind proiectul imobiliar al Organizaţiei Trump în Moscova. Drept urmare, Trump l-a numit pe Cohen un mincinos şi „o persoană slabă”, scrie Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cohen a pledat vinovat în faţa tribunalului federal din Manhattan, New York, privind declaraţii false în faţa Congresului într-o investigaţie care încearcă să afle dacă echipa de campanie a lui Donald Trump a colaborat cu Rusia în alegerile prezidenţiale din 2016.
 
Proiectul Organizaţiei Trump implica construirea unui zgârie-nori  cu numele lui Trump în capitala Rusiei, însă acest lucru nu s-a materializat în cele din urmă. Cohen a declarat în faţa Senatului şi comitetelor serviciilor secrete din Camera Reprezentanţilor că proiectul se încheiase înainte să înceapă alegerile interne din Partidul Republican, la care Trump a participat.
 
Cohen a declarat în faţa tribunalului că în 2017 a redactat un comunicat pentru Congres în care preciza că toate procedurile pentru proiectul din Moscova s-au încheiat până în ianuarie 2016. Cohen a afirmat că, de fapt, aceste proceduri au continuat până în iunie 2016.
 
Cohen a declarat că în comunicatul trimis Congresului, el a susţinut că a avut puţine interacţiuni cu Trump privind proiectul, când de fapt acestea au fost mai „extinse”. El a precizat şi că a minţit când a declarat că nu a luat în calcul să călătorească în Rusia. Cohen a luat în calcul această posibilitate, dar în cele din urmă, nu a călătorit.
 
„Este o persoană slabă şi nu una foarte deşteaptă. S-a pus singur în situaţia de a primi o pedeapsă mare cu închisoarea. Şi încearcă să obţină o pedeapsă mai mică inventând această poveste”, a declarat Trump, făcând referire la Cohen.
 
„Această afacere nu a avut loc. Nu a existat niciun acord. A fost o opţiune pe care am respins-o”, a adăugat Trump, referindu-se la proiectul din Moscova.
 
În august, Cohen a pledat vinovat privind încălcarea legilor de finanţare a campaniilor, evaziune fiscală şi fraudă bancară. Astfel, faptul că a pledat vinovat joi ar putea însemna că speră la o pedeapsă mai uşoară la schimb cu cooperarea în ancheta procurorului special Robert Mueller.
 
„Am făcut aceste declaraţii false pentru a fi în linie cu mesajele politice ale individului 1 şi din loialitate faţă de individul 1”, a declarat Cohen în faţa tribunalului. El l-a identificat anterior pe individul 1 ca fiind Donald Trump.
 
Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a declarat în august 2017 că a primit un e-mail în ianuarie 2016 de la Michael Cohen privind proiectul din Moscova, însă nu a răspuns şi nici nu a discutat acest aspect cu Putin.
 
Washington Post a informat anul trecut că Cohen i-a trimis un e-mail lui Peskov în care îi cerea ajutorul privind dezvoltarea proiectului lui Trump din Moscova, în perioada în care Trump candida la preşedinţie.
 
Declaraţiile lui Cohen vin după ce fostul manager de campanie al lui Trump, Paul Manafort, a fost acuzat de Mueller că a minţit în faţa investigatorilor FBI.
 
Mueller scrie că Paul Manafort a "comis infracţiuni federale minţind FBI şi biroul procurorului special într-o mulţime de probleme”, ceea ce contravine acordului prin care a pledat vinovat, încheiat în septembrie.
 
Mueller, care a fost directorul FBI în perioada 2011-2013, în timpul mandatelor preşedinţilor George W. Bush şi Barack Obama, încearcă să stabilească dacă a existat o complicitate între Moscova şi echipa lui Trump în alegerile prezidenţiale din 2016 şi dacă acesta din urmă se face vinovat de obstrucţionarea justiţiei. Rusia dezminte orice amestec în alegerile din 2016.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: