Merkel denunţă atacurile lui Trump la adresa unor alese americane şi îşi exprimă solidaritatea faţă de ele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul german Angela Merkel a apreciat vineri că tweeturile recente ale lui Donald Trump în care atacă alese democrate provenind din rândul imigranţilor sunt ”contrare măreţiei” americane şi şi-a exprimat susţinerea necondiţionată faţă de acestea, relatează AFP.

”Vreau să mă distanţez în mod clar (de aceste atacuri) şi sunt solidată cu femeile atacate”, a subliniat în cadrul tradiţionalei sale conferinţe de presă estivale Merkel, care întreţine relaţii diifcile cu locatarul Casei Albe.

Cancelarul a relevat că forţa Statelor Unite constă tocmai în faptul că ”oameni de diverse naţionalităţi alcătuiesc un popor american”.

Astfel, tweeturile prin care Trump atacă patru reprezentante ale Partidului Democrat sunt un lucru contrar măreţiei Americii”, a apreciat ea, evocând astfel sloganul cu care a fost ales miliardarul republican în 2016, ”Să facem America măreaşă din nou” (”Make America Great Again”, MAGA)

Înainte de Merkel, premierul britanic demisionar Theresa May a denunţat declaraţii ”total inacceptabile” în tweeturile şefului statului amrican prin care le îndemna pe acestea ”să se întoarcă” în ţările lor de origine pe alese în Congres ca Alexandria Ocasio-Cortez (New York) şi Ilhan Omar (Minnesota) - una dintre primele două alese musulmane în Congresul american.

Declaraţiile cancelarului german tranşează cu reţinerea sa obişnuită în a se amesteca în probleme de politică internă din alte ţări.

Subiectul rasismului este extrem de sensibil în Germania, care se prezintă drept un model de toleranţă, în urma trecutului său nazist.

Donald Trump, atât înainte să ajungă la Casa Albă, cât şi în multe rânduri de atunci încoace, a atacat Germania în general şi pe Merkel în special, mai ales pe tema politicii sale generoase a migraţiei, a excedentului comercial sau cheltuielilor militare germane, pe care le consideră insuficiente.

Angela Merkel l-a avertizat pe Donald Trump, imediat după ce a fost ales, că este obligat să apere valorile democratice occidentale.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite