Mărturii emoţionante ale poliţiştilor care au apărat Congresul american în timpul asaltului susţinătorilor lui Trump: „Am să mor, apărând această intrare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii care asigură paza Congresului au trebuit să facă faţă susţinătorilor furioşi ai lui Donald Trump
Poliţiştii care asigură paza Congresului au trebuit să facă faţă susţinătorilor furioşi ai lui Donald Trump

Sergentul de poliţie Aquilino  Gonell le-a spus anchetatorilor din Comisia parlamentară care anchetează insurecţia din 6 ianuarie, că nu poate uita momentele când a fost zdrobit de susţinătorii fostului preşedinte Donald Trump şi a rămas fără aer, în timp ce încerca să-i ţină departe de congresmani.

„Aşa am să mor, apărând această intrare”, şi-a amintit Aquilino Gonell. El şi alţi trei ofiţeri au depus mărturie în faţa congesmanilor din Comisie, ştergându-şi uneori lacrimile. La şase luni de la insurecţie, fără a fi întreprinsă nicio acţiune pentru a consolida securitatea Capitolului sau pentru a furniza un raport complet privind ceea ce nu a funcţionat , noua Comisie a lansat ancheta începând cu poliţiştii care asigurau paza Capitoliului în ziua de 6 ainuarie. Aenţii au mărturisit că au fost bătuţi în timp ce încercau să facă faţă gloatei care a spart geamurile şi uşile şi a dat năvală în Congres pentru a întrerupe certificarea victoriei prezidenţiale a democratului Joe Biden, scrie AP. 

Ofiţerul de poliţie metropolitană Michael Fanone a declarat că a fost „ bătut şi a fost acuzat că este trădător de ţară”. Crede că l-a salvat doar faptul că le-a spus atacatorilor că are copii . Daniel Hodges, de asemenea ofiţer de poliţie din D.C., a povestit cum atacatorii l-au zdrobit între două uşi şi l-au lovit în cap cu propria sa armă. El a spus că „nu există nicio îndoială pentru el” că unii dintre revoltaţi veniseră acolo pentru a ucide membri ai Congresului. 

O comisie a Congresului SUA a început marţi ancheta privind atacul susţinătorilor lui Donald Trump asupra Capitoliului care avea drept scop "deraierea democraţiei" americane, potrivit şefului comisiei, Bennie Thompson.

"Deţinem probe privind un plan de atac coordonat, ştim că bărbaţii şi femeile care au pornit la asaltul Capitoliului voiau să facă să deraieze tranziţia paşnică a puterii", a declarat alesul democrat în deschiderea lucrărilor comisiei de anchetă parlamentară asupra asaltului de la 6 ianuarie.

"Şi chiar dacă instituţiile noastre au rezistat şi Joe Biden este preşedintele legitim ales al SUA, nu am avut o tranziţie paşnică de putere în acest an", a adăugat el.

Intruziunea susţinătorilor lui Trump a suspendat, de facto, timp de câteva ore, certificarea victoriei democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale.

Comisia de anchetă trebuie "să depăşească eforturile în curs de a sufoca" violenţa asaltului şi cauzele sale, a declarat la rândul său aleasa republicană Liz Cheney, izolată în partidul său din cauza criticilor sale faţă de Donald Trump.

"Niciun membru al Congresului nu ar trebui să încerce să apere obstacolele de neiertat pentru această anchetă, nici să rescrie ceea ce s-a întâmplat în acea zi", a adăugat deputata republicană, referindu-se la eforturile unora dintre colegii săi de a minimaliza gravitatea intruziunii în templul democraţiei americane.

Comisia, care va avea puterea de a cere documente şi a de convoca martori, a făcut obiectul unei dispute politice care ar putea să-i afecteze credibilitatea.

În ianuarie, responsabilii celor două partide au condamnat cu toţii atacul asupra Capitoliului, liderul republican din Camera Reprezentanţilor mergând până acolo încât să evoce "responsabilitatea" lui Donald Trump, care a incitat mulţimea cu acuzaţiile sale nefondate de "fraude electorale".

Dar fostul preşedinte, în continuare foarte popular în rândul unei părţi a populaţiei, şi-a reafirmat repede controlul asupra partidului, ceea ce i-a permis să fie achitat în februarie, la finalul unui proces în Congres pentru "incitare la insurecţie".

Apoi republicanii, care dispun de o minoritate de blocaj în Senat, au torpilat crearea unei comisii de anchetă independente formate numai din experţi numiţi de cele două partide, precum cea înfiinţată după atentatele de la 11 septembrie.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite