Mărturii din clubul groazei din Orlando: „Sângele şiroia peste mine! Nu l-am văzut pe cel care trăgea. Am văzut doar corpuri căzând la pământ“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
masacru

Supravieţuitorii din clubul Pulse din Orlando, Florida, unde a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică cel mai grav atac armat din istoria Statelor Unite, povestesc orele de coşmar prin care au trecut după ce un bărbat înarmat a început să tragă la nimereală în oameni.

Joshua McGill, unul dintre supravieţuitorii atacului armat din Orlando, SUA, a povestit, într-o postare pe o reţea socială, cum a reuşit să-şi salveze viaţa, dar şi cum s-a luptat pentru a salva o victimă care fusese împuşcată.

"Ceea ce s-a petrecut în această noapte este foarte tragic. Gândurile şi rugăciunile mele se îndreaptă către cei care se aflau la Pulse sau care ştie pe cineva care se afla acolo. A fost o nebunie, a fost o exprienţă extrem de traumatizantă", a povestit el.

"Sunt recunoscător că am scăpat cu viaţă şi că şi alţi oameni pe care îi ştiu şi la care ţin au scăpat. M-am ascuns sub o maşină şi am găsit o persoană care fusese împuşcată. I-am legat cămaşa mea şi pe a lui peste răni pentru a-i opri sângerarea şi am reuşit să-l duc lângă un poliţist, care apoi ne-a dus pe amândoi la ambulanţe. 

Cuvintele nu pot descrie ce am simţit atunci. Eram plin de sânge... Să încerc să salvez viaţa unei persoane pe care nici nu o cunosc, în ciuda faptului că eu sunt bine, este traumatizant... Tot ce a trebuit să-i spun şi promisiunile pe care i le-am făcut fără să ştiu dacă voi putea sau nu să-l fac să rămână conştient, în timp ce îl ţineam cât de strâns puteam, iar sângele şiroia peste tot peste mine... M-am rugat pentru el şi i-am spus că voi fi aici şi îl voi aştepta.

 E foarte greu, pentru că tot ce ştiu despre el este numele lui şi nici măcar nu pot afla dacă este bine acum. Dacă cineva ştie un tip pe nume Rodney, care a fost împuşcat, vă rog, anunţaţi-mă dacă e bine. Simt că Dumnezeu m-a trimis în clubul acela şi m-a făcut să fiu aproape pentru a ajuta un străin. Oricare motiv ar fi acesta... Nu ştiu, dar ştiu că am luptat cu speranţa că îi pot salva viaţa. Dumnezeu să fie fie cu noi în aceste vremuri grele", a adăugat el.

Unul dintre cei aflaţi în club în momentul atacului a spus că, la început, a crezut că zgomotul gloanţelor făcea parte din melodie, "până când am auzit prea multe împuşcături".

Atunci a realizat că sunetele puternice sunt de fapt, focuri de armă, şi-a amintit Christopher Hanson. „Nu l-am văzut pe cel care trăgea. Am văzut doar corpuri căzând la pământ, în timp ce eu comandam o băutură de la bar. Am căzut şi eu. M-am târât afară. Oamenii încercau să evadeze prin spate (...). Când am ajuns pe stradă, erau oameni şi sânge peste tot", a povestit tânărul pentru CNN.

Un alt barbat care se afla în club când a început masacrul a descris haosul şi teroarea, în timp ce oamenii încercau să-şi dea seama ce se întâmplă. Şi Luis Burnbano a crezut, la început, că zgomotele gloanţelor sunt efecte speciale făcute de DJ.

„Nu-mi amintesc să fi ţipat, nici măcar nu-mi amintesc să fi respirat. Îmi amintesc doar că mi-am tras în jos cel mai bun prieten", a povestit Burbano pentru ABC News.

A fost foarte greu să iasă afară, târâş, pentru că podeaua era plină de tot felul de lichide, "de la băuturi la sânge".

La un moment dat s-au oprit împuşcăturile, aşa că el şi prietenii săi s-au grăbit către ieşirea laterală, însă, între timp, "zgomotul gloanţelor a început să devină mai puternic, să se audă mai aproape". Pe drum, a văzut un bărbat care nu mai avea jumătate de braţ, iar altul mergea cu un glonţ în picior.

Una dintre victimele atacului armat dintr-un club din Orlando, SUA, a reuşit să-i trimită mamei sale un SMS terifiant.Imediat ce aflat despre groaznicul atac armat, Mina Justice s-a dus în faţa clubului, ştiind că fiul ei, Eddie, se afla înautru.

Femeia a încercat să-l contacteze de mai multe ori pe tânărul de 30 de ani, însă după câteva apeluri eşuate a primit de la acesta doar câteva scurte SMS-uri.

"Mami, te iubesc. În club se trage", i-a scris Eddie lui. "Sunt încuiat în baie. (...) Vine! O să mor", a adăugat el în ultimul SMS.

Facebook a activat funcţia ”safety check”

Compania Facebook a activat duminică funcţia de ”safety check” pentru ca persoanele implicate în atacul armat din clubul comunităţii LGBT din Orlando, Florida, să îşi anunţe prietenii că sunt în siguranţă. Mai mult, este pentru prima dată când ”safety check-ul” este activat pe teritoriul Statelor Unite, transmiteb Reuters.

Opţiunea de ”safety check”, introdusă încă din octombrie 2014, le permite utilizatorilor să-şi anunţe prietenii virtuali că sunt în siguranţă ca urmare a unui dezastru natural sau a unei situaţii de criză.

”M-am trezit astăzi dimineaţă şi am fost înspăimântat de atacul armat din Orlando. Gândurile şi rugăciunile mele se îndreaptă spre victime, familiile acestora şi întreaga comunitate LGBT”, a declarat Mark Zuckerberg.

Omar S Mateen a deschis focul sâmbătă seara într-un club al comunităţii LGBT din Orlando, Florida. Autorităţile au confirmat că ar fi vorba de 50 de morţi, în timp ce alte peste  53 de persoane au fost transportate la spitale pentru îngrijiri medicale. 

Din cauza amplorii masacrului, primarul a cerut guvernatorului statului Florida să instaureze starea de urgenţă, iar acesta a făcut acest lucru, ceea ce permite mobilizarea unor resurse suplimentare.

Între timp, teroriştii Statului Islamic au revendicat atacul terorist comis asupra clubului comunităţii LGBT. Însă, autorităţile americane susţin că au nevoie de mai multe informaţii pentru a stabili o legătură între Mateen şi ISIS.

Atacul armat a devenit cea mai populară temă de discuţii pe Facebook şi Twitter, sub hashtag-ul #PrayforOrlando (Rugaţi-vă pentru Orlando).

Anul trecut, Facebook a promis că va operaţionaliza opţiunea de ”safety check” pentru mai multe dezastre şi situaţii de criză, după ce a evitat să activeze opţiunea în timpul atentatelor teroriste din Paris şi Beirut.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite