Marinarul din fotografia-simbol a sfârşitului celui de-Al Doilea Război Mondial a murit la 95 de ani

Marinarul din fotografia-simbol a sfârşitului celui de-Al Doilea Război Mondial a murit la 95 de ani

FOTO YAHOO.COM

George Mendonsa, marinarul din fotografia emblematică „Sărutul” făcută în Times Square în 1945, imagine-simbol a sfârşitului celui de-Al Doilea Război Mondial, a murit duminică la vârsta de 95 de ani. Fiica sa i-a anunţat moartea în oraşul american Newport din Rhode Island, relatează CNN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Surprinsă de fotograful Alfred Eisenstaedt şi publicată prima data în revista „Life”, imaginea îl înfăţişează fără nicio îndoială pe Mendonsa, fapt confirmat în urma apelului la tehnologii de recunoaştere facială după ce acesta a declarat că el este cel din fotografie şi nu a fost crezut.
 
„Sărutul” a fost captată pe 14 august 1945, la scurt timp după ce veştile despre capitularea Japoniei cuprinseseră New-Yorkul, anunţând iminentul sfârşit al celui de-Al Doilea Război Mondial – Ziua Victoriei asupra Japoniei sau V-J Day, după cum a fost descrisă fotografia în Life.
 
Femeia în uniformă de asistentă, o tănără de 21 de ani, a fost identificată decenii mai târziu ca fiind Greta Friedman.
 
FOTO: NAVY TIMES

Mendosa se afla într-o permisie după un stagiu în Pacific şi avea o primă întâlnire cu o fată, Rita Petry, la un matineu. Atunci mulţimea aflată în faţa Radio City Music Hall a început să bată frenetic la uşile teatrului strigând din toţi rărunchii „Războiul s-a sfârşit!”

Menedosa şi fata au ieşit în stradă unde mii de oameni sărbătoreau. S-au oprit la un bar. El şi-a amintit că paharele se goleau rapid şi petrecăreţii făceau un adevărat balmuc. Marinarul povesteşte momentul în care, ameţit de câteva pahare, a văzut asistenta şi „a fost pur instinct, cred. Pur şi simplu am tras-o spre mine.”

Sub privirile fetei, viitoarea sa soţie şi cea care avea să-i fie alături în următorii peste 70 de ani,  marinarul a sărutat-o apăsat pe asistentă. Soţia marinarului a declarat pentru CNN: „N-a însemnat nimic pentru mine”, „Stăteam acolo, cu un zâmbet prostesc pe faţă”, „Nu a fost un sărut adevărat.”

Mendosa a spus că în bucuria lui la aflarea veştilor despre capitularea Japoniei a crezut că asistenta era o soră care îngrijise soldaţi în război şi a vrut astfel să-şi exprime aprecierea. În plus toţi sărbătoreau şi toată lumea pupa pe toată lumea.

Potrivit AFP, Fotograful Life a spus că îl urmărea pe marinarul care alerga şi se repezea asupra oricărei fete care-I ieşea în cale. „Alergam în faţa lui cu aparatul şi priveam peste umăr, dar niciuna din pozele care ar fi ieşit nu mă mulţumea, a scris el în „ Eisenstadt despre Eisenstadt.” El a povestit: „Apoi, într-o fracţiune de secundă mi-a fluturat ceva alb prin faţa ochilor. M-am întors şi am prins momentul în care marinarul a sărutat asistenta. Dacă ar fi fost îmbrăcată în negru n-aş fi făcut fotografia.”

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: