Manifestaţii împotriva armelor de foc, în peste 800 de oraşe din SUA şi din lume. Sute de mii de oameni, la protestul din Washington

0
Publicat:
Ultima actualizare:
March For Our Lives - Washington / FOTO EPA - EFE / 24 mar 2018
March For Our Lives - Washington / FOTO EPA - EFE / 24 mar 2018

Manifestaţii împotriva armelor de foc s-au desfăşurat în peste 800 de oraşe din SUA şi din lume, numărul participanţilor la mitingul care a avut loc la Washington fiind estimat la peste o jumătate de milion, toţi solicitând un control mai strict privind deţinerea armelor.

Printre manifestanţii de la New York s-a aflat Paul McCartney, care a precizat că are un interes special legat de acest subiect având în vedere că prietenul său John Lennon a fost ucis la mică distanţă de locul în care avea loc demonstraţia.

Marşul a fost organizat de adolescenţii care au supravieţuit atacului de pe 14 februarie de la un liceu din Parkland, Florida,  care s-a soldat cu moartea  a 17 elevi şi profesori. 

De altfel, supravieţuitori ai atacului s-au adresat mulţimii.

"Politicieni, reprezentaţi poporul sau plecaţi. Staţi alături de noi sau feriţi-vă, vin alegătorii", s-a adresat mulţimii Cameron Kasky, de 17 ani.

Un alt supravieţuitor al atacului de la liceul din Parkland, David Hogg, a afirmat: "Ne vom asigura că oamenii cei mai buni sunt aleşi să conducă, nu în calitate de politiceni, ci ca americani. (...) Putem şi vom schimba lumea!

În New York, câţiva contramanifestanţi purtau pancarte cu mesajul: "Lăsaţi America înarmată" şi "Trump reales în 2020".

Referindu-se la Asociaţia Naţională a Armelor (NRA), tinerii au scandat: "Hei, Hei, NRA, câţi copii ai mai ucis astăzi?".

Printre cei care au participat la marş în apropiere de Central Park s-a aflat şi Paul McCartney, care a spus că are un interes special în dezbaterea privind deţinerea armelor de foc, reamintind că prietenul său John Lennon a fost ucis nu departe de locul în care avea loc marşul.

March For Our Lives - Washington / FOTO Guliver / GettyImages / 24 mar 2018

Actorul George Clooney şi soţia sa au donat 500.000 de dolari în sprijinul manifestaţiilor.

La marşul de la Washington au fost prezente Ariana Grande şi Demi Lovato.

   

Donald Trump, cel care deşi iniţial susţinea controale mai stricte, şi-a schimbat poziţia după o întâlnire cu reprezentanţi ai Asociaţiei Naţionale pentru Armele de Foc (NRA), a plecat din Washington vineri la Mar-a-Lago, reşedinţa sa din Florida.

Conform unei petiţii de pe site-ul evenimentului, organizatorii au trei cereri principale

Aprobarea unei legi care interzice armele de asalt care sunt folosite de obicei în atacurile cu arme de foc

Oprirea vânzării încărcătoarelor cu capacitate mare

Corectarea erorilor din procesul de verificare a antecedentelor celor care cumpără arme şi implementarea unor legi care cer o verificare pentru fiecare achiziţie de armă, inclusiv pentru cele cumpărate online sau la târguri de arme

Evenimente similare au fost programate  în peste 800 de oraşe din SUA şi din  lume, printre care şi Londra, Sydney, Tokyo, Mumbai.  Protestatarii  cer Congresului american schimbări legislative în ceea ce priveşte controlul armelor.

Brianna O’Shaughnessy, o studentă de 20 de ani din Boston care este la facultate în Danemarca, s-a aflat la protestele de la Copenhaga.

„Mişcarea este una internaţională, trece peste graniţe, etnie, gen sau afilieri politice. M-am săturat de politicieni care sunt fideli celor care susţin armele. Este destul. Fratele meu mai mic nu a mai putut merge la şcoală deoarece s-au anulat cursurile după mai multe ameninţări de atacuri ... nu este normal, este destul”, a declarat ea.

La Londra, printre protestatari s-a numărat şi o fetiţă în vârstă de şase ani. Ella Naylor a mărşăluit cu o pancartă pe care sunt trecute numele victimelor atacului de la şcoala Sandy Hook din 2012.

„Eu am 6 ani, atât aveau şi ei”, scrie pe pancartă.

La Paris a putut fi văzută şi o pancartă cu un mesaj de mulţumire pentru Emma Gonzalez, supravieţuitoare a atacului din Florida.

Participanţii de la marşul din Tokyo au avut pancarte cu numele şi vârstele cetăţenilor americani omorâţi în atacurile cu arme de foc.

Reacţia Casei Albe

Secretarul de presă Lindsay Walters a făcut public un comunicat despre demonstraţii: „Salutăm tinerii americani curajoşi care îşi exercită drepturile prevăzute în primul amendament al Constituţiei. Siguranţa copiilor noştri este o prioritate pentru preşedinte şi tocmai de aceea el a făcut apel către Congres să aprobe Legea pentru Oprirea Violenţei în Şcoli. În plus, vineri, Departamentul pentru Justiţie a emis ordinul ca dispozitivele care permit tragerea cu un număr ridicat de gloanţe în acelaşi timp să fie interzise, ducând mai departe angajamentul preşedintelui de a interzice dispozitivele care transformă armele legale în mitraliere ilegale”, se arată în comunicat.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite