Manifestaţie în faţa Casei Albe. Joe Biden, presat să intervină în Cuba: „Jos dictatura!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cubanezi din SUA cer Casei Albe să intervină în ţara lor de origine pentru a pune capăt regimului comunist FOTO EPA-EFE
Cubanezi din SUA cer Casei Albe să intervină în ţara lor de origine pentru a pune capăt regimului comunist FOTO EPA-EFE

Câteva sute de persoane s-au adunat la Washington, unde au cerut „Libertate în Cuba!” şi o intervenţie a Statelor Unite, în urma reprimării unor manifestaţii istorice pe insula comunistă, relatează AFP.

Manifestanţi, care purtau steaguri cubaneze şi americane, s-au dus în faţa Casei Albe, iar apoi în faţa Ambasadei Cubei, unde au scandat „Jos dictatura!” şi „Patria y vida!” (”Patria şi viaţa!”), numele unui cântec care a devenit simbolul mişcării de protest.

Ei au depus, pe gardul ambasadei, panouri cu mesaje în care afirmă că „Nu ne este frică” şi în care îndeamnă la „intervaţia” Statelor Unite.

„Cerem administraţiei Biden să intervină militar, pentru că, în Cuba, armata înfruntă cetăţeni care sunt neînarmaţi”, a declarat AFP Yamila Diaz, în vârstă de 34 de ani, născută pe insulă.

O americancă al cărei tată a fugit din Cuba, Kat Moya, în vârstă de 22 de ani, a declarat că a venit să-şi exprime solidaritatea cu poporul cubanez.

„Ei nu profită de libertăţile pe care le avem noi aici. Avem dreptul să fim acolo, atunci când sunt loviţi, atunci când fac acelaşi lucru”, consideră ea.

„Este prima oară când poporul cubanez este atât de unit, înăuntrul şi în afara Cubei”, a subliniat Carlos Rodriguez, în vârstă de 26 de ani. „Noi nu vrem comunismul. Vrem să se oprească”, a adăugat el.

Administraţia Biden i-a impus săptămâna trecută sancţiuni ministrului cubanez al Apărării şi a anunţat că se află în căutarea atât a unui mijloc de restabilire a Internetului pe insulă, cât şi a unui mijloc care să le permită cubanezo-americanilor să le trimită bani rudelor lor, fără ca Guvernul cubanez să mai poată opri o parte din aceşti bani.

În Cuba, care se confruntă cu o gravă criză economică, au avut loc la 11 iulie manifestaţii fără precedent.

În urma acestor manifestaţii - soldate cu un mort şi zeci de răniţi -, aproximativ 100 de persoane au fost arestate, potrivit unor organizaţii din opoziţie.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite