MAE transmite condoleanţe familiei senatorului John McCain, „un prieten constant al României“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul roman de Externe a transmis, duminică, pe Twitter, condoleanţe familiei senatorului John McCain,  afirmând că acesta a fost un prieten constant al României şi a sprijinit rolul acesteia în promovarea stabilităţii, a securităţii şi respectării principiilor democratice.

”Cele mai profunde condoleanţe familiei senatorului John McCain. El a fost un prieten constant al României şi a sprijinit rolul acesteia în promovarea stabilităţii, a securităţii şi respectării principiilor democratice. Moştenirea sa de curaj moral şi angajamentul faţă de democraţie rămân de referinţă!”, se arată într-un mesaj postat de MAE pe Twitter.

Senatorul John McCain s-a intersectat, de-a lungul carierei sale, în mai multe rânduri cu România şi cu oficiali români, în contextul aderării ţării noastre la NATO, a luptei anti-corupţie sau a campaniilor militare din străinătate, din postura de membru în Comisia de Apărare din Senatul SUA, notează mediafax.

În 2017, în contextul protestelor legate de modificarea legilor justiţiei,  McCain afirma, într-un comunicat de presă, că „România nu îşi poate permite să facă paşi înapoi în lupta anticorupţie“,  declarându-se profund îngrijorat de dezincriminarea anumitor infracţiuni de corupţie şi considerând că astfel vor fi subminate progresele semnificative înregistrate de România în acest domeniu, într-o perioadă de ameninţări crescânde la adresa democraţiei din Europa, venite din Rusia şi de la interpuşi.

La începtul acestei luni John McCain şi senatorul Christopher Murphy au adresat o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, în care i-au cerut acesteia să nu facă paşi înapoi în lupta împotriva corupţiei.

Politicianul american republican John McCain, care a avut şase mandate de senator şi a fost candidat la preşedinţia Statelor Unite în 2008, a murit, sâmbătă,  de cancer la creier la 81 de ani. McCain a fost fiu şi nepot de amirali de marină americani şi a trecut prin aproape şase ani de captivitate şi tortură într-o închisoare din Vietnamul de nord, după ce avionul său a fost doborât în 1967, când el avea 31 de ani, în timpul unei misiuni de luptă.  

După ce au aflat din ce familie vine, nord-vietnamezii i-au oferit posibilitatea eliberării înainte de vreme, într-un truc care ar fi servit propagandei lor. McCain a refuzat oferta, spunând că ar trebui eliberaţi mai întâi cei capturaţi înaintea sa. A revenit în ţară cu cârje şi nu şi-a recăpătat niciodată întreaga mobilitate a braţelor şi a unui picior. 

Potrivit CNN, care a citat membri de familie, McCain a spus că nu vrea ca preşedintele Trump să participe la înmormântarea sa. McCain a criticat mai ales declaraţii considerate prea prietenoase ale lui Trump despre Rusia şi despre preşedintele rus Vladimir Putin.

Luna trecută, McCain a spus că „Putin nu este prietenul Americii, şi nici un simplu concurent. Putin este inamicul Americii – nu pentru că aşa vrem noi, ci pentru că aşa a ales el”. 

În 2017 McCain a dat în Senat votul decisiv pentru respingerea efortului lui Trump de a demola sistemul de asistenţă medicală conceput de Obama, înfuriindu-l pe Trump. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite