Lupul paznic la oi: Un avocat face politica de mediu a SUA chiar din interiorul agenţiei împotriva căreia a luptat în instanţă în interesul unor poluatori

Lupul paznic la oi: Un avocat face politica de mediu a SUA chiar din interiorul agenţiei împotriva căreia a luptat în instanţă în interesul unor poluatori

William W. Wehrum FOTO Captură YouTube

Unul dintre arhitecţii politicii de mediu a administraţiei Trump, sceptică în privinţa încălzirii globale, este un avocat care a apărat în instanţă mari poluatori chiar în faţa agenţiei pentru care lucrează în prezent, relevă New York Times (NYT).

Ştiri pe aceeaşi temă

Avocatul William W. Wehrum este pe punctul de a obţine o victorie importantă. După ce a luptat timp de zece ani în instanţă împotriva Agenţiei pentru Protecţia Mediului (EPA), acum îşi impune ideile în politica de mediu a administraţiei Trump din postura de administrator asistent al Departamentului pentru Poluarea Aerului din cadrul acestei structuri guvernamentale federale.

Wehrum a fost numit în acest post în noiembrie anul trecut. În pofida asumării unui cod de etică, el şi-a menţinut contactele cu foştii clienţi care i-au solicitat ajutorul împotriva EPA. De exemplu, la nici o lună de la preluarea postului, s-a întors la biroul său de avocat pentru o expunere generală în faţa unui fost client implicat în activităţi lobby pentru companii din industria aviatică. Potrivit NYT, care prezintă ca dovadă mai multe e-mailuri, de fapt a fost o discuţie axată pe eforturile din cadrul EPA cu privire la modificarea normelor de mediu.

„Wehrum a reuşit să-şi impună agenda de dereglementare fără a se confrunta cu probleme de etică“, comentează NYT, notând că detractorii săi îl consideră „o ameninţare“ în interiorul EPA.

La rândul său, avocatul dă asigurări că respectă codul de etică.

După suspendarea normelor constrângătoare de mediu impuse industriei auto de administraţia Obama, EPA urmează să anunţe marţi noile sale norme pentru industria cărbunelui.

Sceptic în privinţa schimbării climatice, Donald Trump a promis în campanie că va consolida industriile petrolieră şi minieră, prin relaxarea reglementărilor. La câteva luni după depunerea jurământului de preşedinte, el a retras Statele Unite din Acordul de la Paris, menit, potrivit semnatarilor, să reducă încălzirea globală.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: