Lupta pentru preşedinţia SUA: Trump, discurs spăşit după ce a fost învins în prima rundă

Lupta pentru preşedinţia SUA: Trump, discurs spăşit după ce a fost învins în prima rundă

Donald Trump şi-a schimbat discursul după ce a pierdut în faţa senatorului texan Ted Cruz. FOTO Reuters

În totală contradicţie cu imaginea exuberantă şi gălăgioasă care l-a consacrat, Donald Trump şi-a recunoscut spăşit înfrângerea în Iowa, acolo unde principalul său rival în lupta pentru preşedinţia SUA, Ted Cruz din Partidul Republican, a obţinut o victorie categorică.

Ştiri pe aceeaşi temă

Luni după-amiază, Trump participa la un miting pentru susţinerea sa, organizat în orăşelul Cedar Rapids din Iowa. Aşa cum îl cunoaşte toată lumea, Trump îşi striga cu voce răguşită iminenta victorie în lupta pentru preşedinţia SUA. Opt ore mai târziu, Trump se purta de parcă nici nu s-a aşteptat vreodată să câştige. 
 
Trump şi-a acceptat înfrângerea fără a rosti măcar o dată cuvintele „am pierdut”, ci mizând pe următoarea rundă electorală - din statul New Hampshire, unde „va bate pe Hillary sau pe Bernie Sanders sau pe oricine vor arunca democraţii în arenă”. 
 
„Pur şi simplu ador oamenii din Iowa. Incredibil. Toată lumea mi-a spus să nu candidez din prima rundă, în Iowa, că n-am cum să termin nici măcar în primii 10. Am spus însă că trebuie să o fac şi, iată, am ieşit pe al doilea loc. Sunt onorat”, a declarat acesta, în aplauze, în discursul rostit după ce înfrângerea sa a devenit oficială. 
 

Ted Cruz, victorie în Iowa, în lupta pentru preşedinţia SUA

Senatorul Ted Cruz din Texas a obţinut o victorie în caucasurile republicane din Iowa, în primul scrutin pentru obţinerea învestiturii partidului său în vederea alegerilor prezidenţiale din Statele Unite. Miliardarul Donald Trump conducea în sondaje înainte de vot, însă s-a clasat al doilea. Senatorul Marco Rubio din Florida pare că a obţinut un rezultat cu mult mai bun decât se aştepta şi a obţinut al treilea loc în preferinţele electoratului republican din Iowa.
 
În sistemul electoral american, această primă rundă a procesului electoral contribuie la desemnarea candidaţilor din cele două mari partide - Democrat şi Republican. Politicienii nu candidează împotriva celor din alt partid, ci împotriva colegilor de partid. 
 
În Iowa sunt 1.681 de circumscipţii şi 99 de disctricte, cărora le revin 6 de electori din totalul de 538 de electori la nivelul Statelor Unite ale Americii. Această rundă electorală din Iowa are o importanţă mai degrabă mediatică, fiind prima din procesul electoral. Din 1972 până în prezent, alegerile din Iowa au o rată a succesului de 43% în desemnarea candidatului democrat şi de 50% la desemnarea celui republican. 
 
Pe 9 februarie va avea loc următoarea etapă a procesului electoral american - alegerile primare din New Hampshire. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările