Platforma de donaţii care a finanţat deplasările membrilor Proud Boys la Capitoliu. Locul de refugiu al liderului, după ce a vrut să intre cu arme în Washington

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul Proud Boys Enrique Tarrio la un marş din Washington 12 decembrie 2020 FOTO EPA-EFE
Liderul Proud Boys Enrique Tarrio la un marş din Washington 12 decembrie 2020 FOTO EPA-EFE

Grupările extremiste între care şi liderul Proud Boys, un grup alcătuit numai din bărbaţi, şi-au găsit refugiul pe un site creştin de donaţii după ce au fost eliminaţi de pe marile platforme sociale. GiveSendGo se intitulează „un loc pentru a finanţa speranţa” şi a fost folosit de unii dintre participanţii la insurecţie pentru a-şi plăti cheltuielile de călătorie.

Henry “Enrique” Tarrio, 36 de ani, de origine afro-cubaneză, liderul grupării radicale de dreapta Proud Boys, a apelat la site pentru a-şi plăti un avocat după ce a fost arestat la intrarea în oraş. Asupra lui forţele de ordine au găsit două încărcătoare de mare capacitate. În plus, el este pus sub acuzare pentru incendierea unui panou BLM al unei biserici istorice din Washington DC.

Într-o singură săptămână, „Fondul Apărării lui “Enrique” Tarrio, a strâns peste 113,000 de dolari.

Tarrio a declarat într-un interviu că mai mulţi membri ai grupării sale, dar şi alte persoane au solicitat donaţii pentru a-şi acoperi cheltuielile de deplasare la protestul „Opriţi Furtul” unde, pe 6 ianuarie, preşedintele american în exerciţiu Donald Trump şi-a chemat susţinătorii. El a vorbit de cheltuieli pentru „cauză”. 

Mulţi dintre ei au ajuns pe site după ce au fost alungaţi de pe platforme mai mari de donaţii precum „GoFundMe”.

O femeie din Texas a solicitat 500 de dolari pentru un spray cu piper, taxi, o cameră la un hostel, mâncare şi cheltuieli de urgenţă. A primit şi un bilet de avion.

Potrivit analizei Washington Post peste 300.000 de dolari au fost donaţi în legătură cu promovarea unor teorii ale conspiraţiei legate de fraudarea alegerilor americane.

După asaltul asupra Capitoliului, GiveSendGo a fost luat luat în vizor pentru că a permis finanţarea avocaţilor celor arestaţi în legătură cu violenţele de la Washington şi a cheltuielilor de călătorie ale insurgenţilor. PayPal nu a mai permis procesarea plăţilor motivând încălcări ale termenilor serviciilor privind promovarea urii, violenţei şi altor „forme de intoleranţă”.

Jacob Wells, administratorul principal al GiveSendGo, a declarat că va renunţa la serviciile PayPal şi a precizat că deşi nu se simte confortabil cu prezenţa Proud Boys pe pagină nu se gândeşte să-i înlăture de pe site.

„Sunt foarte reticent să calc în picioare sau să încalc libertatea pe fondul revoltei publice. Dacă legea dictează că nu avem voie să punem acele lucruri pe site, vom adera la lege”, a spus el. Totuşi, în ultimele zile, a suspendat donaţiile pentru mai multe fonduri create de Proud Boys şi alţi participanţi la insurecţie, la obiecţiile ridicate de Stripe, o companie ce furnizează programe de procesare a plăţilor. Wells a explicat că are în vedere soluţii de restabilire a conturilor începând de la 1 februarie.

Platforma a atras critici şi în ultimele luni, când a permis campanii de finanţare a cheltuielilor juridice pentru poliţistul din Minneapolis care l-a ucis cu genunchiul pe George Floyd, dar şi pentru Kyle Rittenhouse, adolescentul de 17 ani care a împuşcat mortali doi protestatari BLM.

Jacob Wells a explicat că site-ul aderă principiilor creştine şi nu judecă pe nimeni:

„Nu suntem persoane radicalizate. Sunt un tip pentru Isus. Iubesc mesajul crucii şi al gospelului care este un egalizator pentru toţi. Misiunea site-ului este şi va fi mereu să transmită speranţa lui Isus în mijlocul diviziunilor”.

În lumina evenimentelor de la 6 ianuarie, mai mulţi pastori creştini au avertizat asupra ascensiunii periculoase a naţionalismului creştin bazat pe ideea de recuperare a identităţii americane.

Garrett Vickrey, conducătorul congregaţiei bisericii baptiste Woodland din San Antonio a denunţat fluturarea steagurilor în numele lui Isus şi transformarea lui „într-o mascotă a mişcării tale şi o pânză pentru proiecţia unor valori sau viziuni ale cuiva despre ce e bine şi drept. În felul ăsta lucrurile devin periculoase”.

Pagina GiveSendGo se prezintă ca o platformă religioase având şi un buton „Pray Now” pentru cei care promovează o cauza în faţa unor potenţiali donatori prin rugăciune. Siteul a fost creat în 2013, de Wells şi surorile sale. Fraţii au crescut într-o suburbie din Boston. Wells a absolvit un colegiu baptist şi a fost cinci ani în marină ca tehnician în criptografie.

La inaugurarea paginii în 2015, Wilson, una din surorile sale a scris: „Un loc pentru a finanţa speranţa. Unde să te rog şi să te conectezi cu credincioşi din toată lumea şi, cel mai important, o platformă pentru GIVERS , SENDERS şi GOERS să conlucreze pentru a oferi lumină în lume”.

GiveSendGo este o organizaţie pentru profit care a crescut an de an de la înfiinţarea sa şi poate atinge pragul de 1 milion de dolari în 2021. Anul trecut site-ul a procesat peste 10 milioane de donaţii. Donatorii au opţiunea de a dona o sumă-cadou de 1 dolar către platformă pentru a acoperi costurile de funcţionare.

GiveSendGo s-a impllicat în campanii de denunţare a unor companii de carduri de credit care au blocat tranzacţiile donatorilor. Platforma a numit Discover Card ca una din acestea după ce s-au făcut donaţii pentru Kyle Rittenhouse şi a descris acţiunile ca „oribile”. Wells a îndemnat atunci pe Facebook la tăierea cardurilor şi s-a filmat aruncând la gunoi bucăţile propriului card.

Wells a explicat: „În privinţa acelor utilizatori cu care poate nu suntem de acord, le vom acorda graţie, întrucât ei vor răspunde pentru consecinţele acţiunilor lor. La fel şi în ceea ce iî priveşte pe cei care s-au năpustit în Capitoliu şi nu au făcut nimic greşit pe platformă. Vor trebui să se confrunte cu ramificaţiile acţiunilor lor, şi asta se şi întâmplă. Sunt prinşi şi arestaţi”.

Un refugiu sigur

Tarrio a mărturisit că a mai încercat o singură dată să apeleze la un site de donaţii, şi anume la GoFundMe, în 2017, când a solicitat finanţare pentru deplasarea grupului la Houston pentru a lua parte la eforturile de ajutor după uraganul Harvey. Dar pagina sa a fost blocată de platformă pentru afilierea sa la Proud Boys.

După 6 ianuarie, GoFundMe a emis un comunicat prin care a anunţat că nu va permite donaţiile de susţinere a „urii, violenţei, hărţuirii, sau răspândirea dezinformărilor despre alegerile din 2020” şi că condamnă „violenţa şi tentativa de insurecţie şi va continua să elimine donatorii care răspândesc dezinformare de spre alegeri, promovează teorii ale conspiraţiei sau participă la atacuri asupra democraţiei SUA”.

În prezentarea sa pe site,Tarrio apare cu o şapcă neagră imprimată cu „The War Boys” şi face un semn ce seamănă cu „okay” dar despre care experţii în extremism spun că este o chemare la „puterea albilor”. Tario spune că gestul este menit să trolleze presa.

GiveSendGo are termeni şi condiţii care prevăd că site-ul nu poate fi folosit în scopuri de hărţuire, promovare a violenţei, discriminare sau ură în baza religiei, rasei şi etniei sau a altor criterii.

Un alt utilizator din Proud Boys caruia i s-a plătit deplasarea la marşul din 6 ianuarie prin platformă este Nicholas Ochs.

„Este echipa de vis a mediei alternative”, se arată în cererea sa pe site, motivată prin faptul că „merge la DC pentru că preşedintele a cerut”.

„Băieţii noştri dulci nu vor putea rata asta şi promit să livreze adevărul hain şi urât unui oraş la fel de hain şi urât. Vom încerca să nu fim înjunghiaţi, dar, dacă unul din noi păţeşte ceva, atunci vor trebui să vină banii adevăraţi aşa că fiţi pe fază şi pentru acel fond „.

Ochs este unul din cei arestaţi pentru pătrunderea neautorizată în Capitoliu. A fost creat un fond de apărare pe numele său unde s-au strâns aproape 20.000 de dolari înainte ca donaţiile să fie suspendate.

O altă pagină deschisă pe numele lui Ricky Willden a solicitat bani pentru deplasarea unui grup de 13 membri Proud Boys la Washington: „Ne-am găsit scopul în viaţă şi ştim acum ce trebuie făcut. Nu vom mai sta departe. Dumnezeu să binecuvânteze America”.

Platforma are însă şi un număr mare de pagini de donaţii care nu au nicio legătură cu Trump sau grupurile extremiste. Se pot oferi bani pentru comunitate, misiuni, biserică şi cheltuieli medicale. O femeie în pericol să-şi piardă ferma a primit peste 80.000 de dolari şi o altă pagină a primit peste 70.000 de dolari pentru familia uni bărbat care a murit într-un accident.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite