Localnicii din Dakota de Nord sunt îngrijoraţi după ce o  firmă chineză a cumpărat terenurile agricole din apropierea unei baze militare americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
yy

Achiziţionarea de către o companie chineză a unor terenuri agricole în Dakota de Nord i-a făcut pe oamenii din SUA să fie îngrijoraţi de un posibil spionaj din partea Beijingului, potrivit unui raport.

Fufeng Group, o companie cu sediul în Shandong, China, specializată în potenţiatori de arome şi înlocuitori de zahăr, a cumpărat recent 121 de hectare de teren agricol în apropiere de Grand Forks, Dakota de Nord, o zonă rurală care se află la aproximativ 90 de minute de mers cu maşina de graniţa cu Canada.

Vânzarea terenurilor agricole către o companie chineză a stârnit îngrijorare, potrivit unuia dintre vânzători, Gary Bridgeford, informează NY Post.

Asta pentru că terenul se află la doar 20 de minute de mers cu maşina de baza aeriană Grand Forks Air Force Base, despre care se crede că găzduieşte unele dintre cele mai sofisticate tehnologii militare de drone din ţară.

Bridgeford a declarat pentru CNBC că unii localnici au pus pancarte în curtea sa din faţa casei, condamnând tranzacţia.

„Am fost ameninţat”, a spus el. „Am fost numit în toate felurile pentru că am vândut o proprietate”.

Cu toate acestea, un alt afacerist local a declarat că temerile sunt justificate. Craig Spicer, care conduce o companie de camioane adiacentă noului teren deţinut de chinezi, a declarat pentru CNBC: „Îmi e teamă pentru nepoţii mei”.

Bridgeford insistă că temerile că guvernul chinez ar putea folosi zona ca punct de pregătire pentru operaţiuni de spionaj sunt nefondate.

„Cum ar putea obţine informaţii despre bază?”, a întrebat el. „Este la aproximativ 19 kilometri distanţă. Nu este ca şi cum ar fi exact lângă teren”.

Bridgeford a adăugat: „Oamenii aud lucruri despre China şi sunt îngrijoraţi. Cu toate acestea, toată lumea are un telefon în buzunar care probabil a fost fabricat în China. Care este diferenţa?”. 

Fufeng Group a declarat că plănuieşte să folosească terenul pentru a construi o fabrică de măcinare a porumbului în valoare de 700 de milioane de dolari, care ar crea cel puţin 200 de locuri de muncă, precum şi oportunităţi reziduale pentru logistică, transporturi şi alte servicii.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite