LIVE TEXT Alegeri SUA 2016: Trump a pierdut în faţa lui Ted Cruz. Hillary Clinton, victorie la limită în faţa lui Bernie Sanders

LIVE
TEXT Alegeri SUA 2016: Trump a pierdut în faţa lui Ted Cruz. Hillary Clinton, victorie la limită în faţa lui Bernie Sanders

Alegători înregistrându-se la o secţie din Pella, Iowa FOTO New York Times

Prima rundă din procesul electoral american a început luni în Iowa, unde cele două mari partide - Democrat şi Republican - şi-au aruncat în cursă candidaţii care speră să câştige mandat din partea partidului pentru a se înscrie la prezidenţialele din noiembrie. Miliardarul Donald Trump a pierdut categoric în faţa senatorului texan Ted Cruz. La democraţi, situaţia este încă neclară, cu doar 0,3 procente între Hillary Clinton şi Bernie Sanders.

Ştiri pe aceeaşi temă

13. 10 Hillary Clinton a obţinut o victorie în Iowa, anunţă echipa sa de campanie
 
 Hillary Clinton a obţinut o victorie, luni, în "caucusul" democrat din Iowa, primul scrutin în cadrul alegerilor primare în vederea alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie, a anunţat echipa acesteia, relatează Reuters în pagina electronică.
 
"După o examinare arofundată a rezultatelor, nu mai există nicio incertitudine, iar secretarul Clinton a obţinut în mod clar cei mai mulţi delegaţi", a declarat Matt Paul, directorul ei de campanie în Iowa.
 
Fostul secretar de Stat şi rivalul său Bernie Sanders au fost creditaţi, anterior, atât unul, cât şi celălalt, cu 50% din voturile exprimate. Martin O'Malley, al treilea pretendent democrat, şi-a suspendat campania.
 
09.20 Democraţii anunţă egalitate între Hillary Clinton şi Bernie Sanfers.
 
Fosta primă doamnă are un uşor avantaj - de 0,3% în faţa contracandidatului, însă încă nu s-au contorizat voturile din trei circumscripţii dintre cele 1.682 din Iowa. Deocamdată, balanţa continuă să încline în favoarea fostului Secretar de Stat al SUA, cu 49,9%, în timp ce Sanders este cotat cu 49,6%. 
 
Dacă rezultatele se menţin - aşa cum estimează majoritatea analiştilor - vor reprezenta o reuşită răsunătoare a lui Sanders, care a intrat în cursă mult mai târziu decât Clinton şi care nu a avut aceleaşi resurse financiare în campanie. 
 
07.50 Rubio îşi sărbătoreşte rezultatul din Iowa şi anunţă că se concentrează asupra New Hampshire.
 
Marco Rubio îşi sărbătoreşte al treilea loc în caucusurile din Iowa din cursa republicană pentru preşedinţie, în care senatorul din Florida a obţinut o poziţie semnificativ mai bună decât sugerau sondajele de opinie, relatează DPA în pagina electronică.
 
„Atunci când voi fi nominalizatul nostru, vom unifica acest partid şi vom unifica mişcarea conservatoare”, a declarat el într-un discurs pasional susţinut în faţa susţinătorilor din Iowa. El a promis să extindă interesul partidului conservator faţă de persoanele care se confruntă cu dificultăţi economice şi „să le aducă de partea” conservatorilor.
 
07.22 Centralizarea voturilor din anumite districte electorale democrate din Iowa întârzie, motiv pentru care numărătoarea avansează încet, anunţă CNN.
 
Nu sunt cunoscute motivele întârzierii, însă unele speculaţii susţin că rezultatele totale ar putea fi afişate abia dimineaţa următoare - probabil marţi după-amiază în România.
 
Luând în considerare marja de doar 0,2%, este foarte probabil ca niciunul dintre candidaţi să nu îşi adjudece victoria matematică până atunci.
 
07.05 Bernie Sanders: „S-a început o revoluţie politică!”
 
Lăsaţi-mă să închei prin a spune că indiferent de ce va zice un alt candidat.. niciun preşedinte nu va fi în stare să aducă schimbarea de care avem nevoie, deoarece puterile deja stabilite au o influenţă aşa de mare încât niciun preşedinte nu poate face asta de unul singur.
 
Din acest motiv, ceea ce Iowa a început în această seară este o revoluţie politcă... o revoluţie politică” a concluzionat Sanders în cadrul unui discurs energic în faţa susţinătorilor săi.
 
07.00 Numărătoare democrată s-a întors în marja 0,2% în favoarea lui Hillary Clinton, după centralizarea a 95% dintre voturile democrate. Este foarte probabil ca, oricare va fi câştigătorul, ambii candidaţi vor putea trimite un număr egal de delegaţi la convenţia democrată din iulie - aceasta fiind adevărata miză a adunărilor din Iowa.
   
06.25 Ted Cruz: „Următorul preşedinte al Statelor Unite nu va fi ales de către mass-media”
 
„Lăsaţi-mă să spun atât: gloria fie a lui Dumnezeu. Noaptea aceasta reprezintă o victorie a tuturor conservatorilor curajoşi din Iowa şi din Statele Unite. Iowa a arătat că următorul candidat republican şi preşedinte al Statelor Unite nu va fi ales de către mass-media, şi nici de către elita de la Washington, dar de către cea mai importantă forţă din naţiunea noastră: de noi, poporul american”, a declarat câştigătorul republican din Iowa.
 
06.15 Hillary Clinton pare să se detaşeze pe final: cu 94% din voturi centralizate, fostul Secretar de Stat conduce acum cu 0,9 procente, având 50,3% din voturi. În acelaşi timp, Sanders a strâns 49,3%.
 
La sediul de campanie din Iowa al lui Hillary Clinton, susţinătorii ei şi voluntarii implicaţi în campanie au declarat deja victoria, relatează CNN.


Hillary Clinton şi soţul ei, fostul preşedinte Bill Clinton, în faţa susţinătorilor din Iowa FOTO '"New York Times"
 
05.55 De partea democrată, rezultatele sunt aproape imposibil de prezis: după centralizarea a 90% din voturi, Hillary Clinton are 49,8%, iar Bernie Sanders 49,6%.
 
05.50 Donald Trump a oferit primele declaraţii după ce a pierdut procesul electoral din Iowa: „Sunt onorat că am ieşit pe locul al doilea, deşi mi s-a spus că dacă vin aici nu voi ieşi niciodată printre primii 10".
 
Trump a părut destul de calm şi optimist, mizând pe un avans important pe care îl are în al doilea stat în care se va ţine un proces electoral - New Hampshire - şi chiar l-a felicitat pe Cruz pentru victoria sa.
 
05.25 Ted Cruz a câştigat procesul electoral republican din Iowa, conform predicţiei CNN.
Ted Cruz sărbătorind după anunţul rezultatelor FOTO REUTERS
 
Senatorul de Texas Ted Cruz a câştigat procesul electoral republican din Iowa cu 28%, o primă victorie importantă în lupta pentru nominalizarea candidatului republican la alegerile prezidenţiale din noiembrie.
 
Mesajul alegătorilor este clar: după 7 ani de Barack Obama, ne luăm în sfârşit ţara înapoi!” a declarat Cruz în discursul de victorie ţinut la sediul său improvizat de campanie.
 
Donald Trump, considerat favorit în sondajele generale, dar aflat în urma senatorului de Texas în cele referitoare la Iowa, a obţinut 24% din voturi.
 
Surpriza serii a fost, fără îndoială, senatorul de Florida Marco Rubio, care a fost aproape să-l depăşească chiar pe Trump, cu 23% din voturile exprimate de alegătorii republicani.
 
Susţinătorii lui Donald Trump au fost destul de deziluzionaţi de rezultate:
   
05.10 Cursa democrată se află pe muchie de cuţit, după numărarea a peste trei sferturi din voturi. Hillary Clinton conduce cu doar 1,3% în faţa lui Bernie Sanders: 50,3% - 49%.
 
05.00 Candidatul democrat Martin O'Malley îşi va anunţa sfârşitul campaniei în această dimineaţă
 
Al treilea candidat din tabăra democrată, Martin O'Malley, se va retrage din cursa electorală în urma adunărilor din Iowa, relatează surse din interiorul echipei sale de campanie citate de CNN.
 
Guvernatorul din Maryland a strâns sub 1% pană în acest moment, fiind eliminat ca opţiune din majoritatea colegiilor electorale deoarece nu a îndeplinit cvorumul de 15% necesar pentru accederea în faza a doua.   
 
Zona alocată susţinătorilor lui Martin O'Malley a rămas goală într-o secţie de vot din Indianopolis
FOTO New York Times
   
04.50 Rezultatele numărătorilor în timp real:
Democraţi - 70% din voturi centralizate: Hillary Clinton - 50,7%, Bernie Sanders - 48,6%, Martin O'Malley - 0,6%, indecişi - 0,1%
 
Republicani - 60% din voturi centralizate: Ted Cruz - 28,4%, Donald Trump - 25,1%, Marco Rubio - 21,6%, Ben Carson - 9,7%, restul candidaţilor - 15,2%
 
04.40 O statistică interesantă a fost făcută de Edison Reports în cazul alegătorilor democraţi. Astfel, conform unui sondaj efectuat la intrarea în secţiile de votare, candidaţii care provin din familii cu un venit de peste 100.000 de dolari/an au preferat-o în majoritate pe Hillary Clinton, precum şi mare parte dintre cei fără educaţie universitară, relatează „The New York Times”.
 
De cealaltă parte, Bernie Sanders a atras o majoritate semnificativă a alegătorilor din familii cu venituri anuale de sub 50.000 de dolari.
 
04.25 Ted Cruz îl conduce pe Donald Trump în numărătoarea republicană cu aproximativ 3%. Cruz are 29,9% din voturi faţă de cele 26,8% ale lui Trump, după numărarea unui sfert din voturile exprimate. Marco Rubio se află pe poziţia a treia, cu 18,9%.
 
04.15 Rezultatele în timp real de la adunările democrate, după numărarea a 40% din voturi: Hillary Clinton 51.5%, Bernie Sanders 48,2%, Martin O'Malley 0,5%. Opţiunea O'Malley a fost eliminată din majoritatea secţiilor, deoarece primarul din Baltimore nu a îndeplinit cvorumul de 15% în faza iniţială de votare.
 
04.00 Candidatul democrat Bernie Sanders urmăreşte numărătorile în timp real dintr-un hotel în Des Moines. 
 
Alegătorii sunt dezamăgiţi de un sistem electoral în care miliardarii pot pompa sute de milioane de dolari într-un candidat” a declarat Sanders pentru CNN, referindu-se la susţinerea financiară semnificativă de care a beneficiat campania adversarei Hillary Clinton din partea unor cunoscute familii de industriaşi de peste ocean.
 
După numărarea a 26% din voturi, senatorul de Vermont se află cu 7 procente în spatele lui Clinton.
 
03.50 Donald Trump este prezent la o secţie de votare din Des Moines. Numărătoarea în timp real a voturilor republicane îl arată acum în spatele lui Ted Cruz, cu o marjă de doar câteva zeci de voturi.
 
FOTO New York Times
 
03.45 Primele rezultate în timp real de la adunările democrate: Hillary Clinton - 53%, Bernie Sanders 46%, Martin O'Malley - 1%, după centralizarea a 8% din voturile exprimate în prima fază, conform „The Guardian”.
 
03.40 Primele rezultate în timp real la adunările republicane: Donald Trump - 35%, Ted Cruz - 33%, Marco Rubio - 19%, după centralizarea a aproximativ 1.000 de voturi, conform CNN.
 
03.35 Hillary Clinton, avantaj subţire în tabăra democrată
 
Tot CNN estimează o luptă strânsă în tabăra democrată, conform entry-pollurilor: Hillary Clinton - 50%, Bernie Sanders - 44%, Martin o'Malley - 3%
 
03.30 Marco Rubio, puţin în spatele lui Trump şi Cruz în preferinţele alegătorilor republicani, conform entry-pollurilor
 
Estimările iniţiale CNN arată o cursă mult mai strânsă decât se preconiza în tabăra republicană, considerată iniţial o luptă între Trump şi Cruz: Donald Trump - 29%, Ted Cruz - 23%, Marco Rubio 21%, restul candidaţilor/indecişi - 17%
 
03.20 Anumite secţii de votare din Iowa încă permit accesul alegătorilor, din cauza cozilor formate la intrare. Secţiile republicane, în special, au parte de o prezenţă semnificativ mai mare decât cea preconizată iniţial.
 
 Coadă la intrarea într-o secţie de vot din Des Moines FOTO Twitter/Joel Aschbrenner
 
03.05 Entry-polluri CNN: Cursă în doi la democraţi, trei favoriţi la republicani
 
Sondajele efectuate de CNN la intrare în secţiile de votare indică o cursă strânsă între Hillary Clinton şi Bernie Sanders în tabăra democrată, şi între Donald Trump, Ted Cruz şi Marco Rubio în cazul republicanilor.
 
Mulţi alegători republicani care participă pentru prima dată la adunările din Iowa s-au strâns la secţiile de votare, aparent avantajându-l pe Donald Trump - a cărui campanie este mulată pe susţinerea cetăţenilor care nu votează, în mod normal.
 
03.00 Adunările publice din Iowa au început. Timp de două ore, votanţii democraţi sau republicani care au ajuns la secţiile de vot înainte de ora 03.00 îşi vor exprima preferinţele.
 
02.30 CNN relatează că prezenţa la anumite secţii în care se ţin adunările publice este mult mai mare decât cea preconizată, atât pentru democraţi, cât şi pentru republicani.. Foarte mulţi dintre alegători participă pentru prima dată la procesul electoral din Iowa
 
02.00 S-a deschis accesul publicului în secţiile de votare din Iowa. Potenţialii alegători sunt nevoiţi să se prezinte la secţii până la ora locală 19.00 (ora României 03.00) pentru a putea participa în procesul electoral. 
 

Candidaţii celor două partide:

Democraţi: Cursa democrată se preconizează a fi o înfruntare în doi între fostul Secretar de Stat Hillary Clinton şi senatorul de Vermont Bernie Sanders. Al treilea candidat, Martin O'Malley, ar putea să nu depăşească pragul electoral de 15% necesar accederi în a doua fază (vezi mai jos).
 
Republicani: Controversatul om de afaceri Donald Trump a dominat sondajele de opinie până în prezent, însă senatorul Ted Cruz a început să devină din ce în ce mai popular în ultimele săptămâni. Marco Rubio, Ben Carson, Jeb Bush, Carly Fiorina şi Rand Paul vor încerca să obţină un procentaj cât mai bun în vederea proceselor electorale următoare.
 

Cum funcţionează procesul electoral din Iowa

În cadrul procesului electoral din această seară, locuitorii statului Iowa au ocazia de a participa fie la adunările publice democrate, fie la cele republicane pentru a-şi exprima susţinerea prin vot pentru candidatul pe care îl consideră cel mai potrivit din cadrul partidului său.
 
În funcţie de procentajul obţinut de fiecare candidat, aceştia vor avea dreptul de a trimite un număr proporţional de delegaţi alocaţi statului Iowa la convenţiile naţionale ale celor două partide, din vară, unde vor desemnaţi candidaţii pentru alegerile prezidenţiale.
 
Denumite tradiţional „Iowa Caucases”, adunările publice sunt deschise cetăţenilor americani cu drept de vot care sunt înregistraţi ca membri democraţi sau republicani. Cetăţenii care nu sunt înregistraţi o pot face în timpul adunărilor, şi există posibilitatea schimbării afilierii politice spre celălalt partid. 
 
Persoanele cu drept de vot care nu doresc să se afilieze unuia dintre cele două partide nu vor putea participa la procesul electoral din Iowa.
 
La precedentele alegeri, în jur de 100.000 şi 200.000 de aderenţi s-au prezentat la aceste adunări pentru fiecare partid în parte, iar o prezenţă similară este aşteptată şi în acest an. Statul Iowa are 
 
Procesul electoral diferă pentru fiecare partid în parte, însă în ambele cazuri consistă dintr-o serie de adunări publice ţinute concomitent pe teritoriul statului. În ambele cazuri, participanţii trebuie să ajungă la locul adunărilor înainte de ora locală 19.00 (ora României 03.00) pentru a-şi putea exprima opinia. 
 
În cazul republicanilor, întâlnirile publice încep cu un jurământ al tuturor participanţilor de aderare la partidul electoral. Apoi, reprezentanţii fiecărui candidat au dreptul de a ţine un ultim discurs cu scopul de a câştiga de partea lor alegătorii nehotărâţi, înainte de începerea unui vot secret ce se va întinde pe parcursul a două ore.
 
Voturile vor fi numărate în timp real şi trimise la sediul republican din Iowa, care va ţine o numărătoare actualizată.
 
Procesul democrat, în schimb, este mai complicat: în primă fază, participanţii la adunările publice trebuie să îşi declare preferinţa pentru unul dintre candidaţi, sau să se declare indecişi. După numărarea voturilor iniţiale, candidaţii care au sub 15% din totalul preferinţelor alegătorilor vor fi eliminaţi din cursă, iar susţinătorii acestora au posibilitatea de a opta pentru unul dintre candidaţi care au depăşit prag.
 
În a doua fază a adunărilor democrate, toţi alegătorii vor putea să-şi declare susţinerea pentru unul dintre candidaţii rămaşi în cursă, prin vot nesecret.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările