America în tensiune. Congresul validează victoria preşedintelui ales Joe Biden, sub presiunea susţinătorilor lui Trump FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP / Daniel Slim
FOTO AFP / Daniel Slim

Camera Reprezentanţilor şi Senatul se reunesc, miercuri, pentru a certifica rezultatele alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie, câştigate de democratul Joe Biden, procedură care este de obicei o simplă formalitate. Însă Donald Trump încă nu şi-a recunoscut înfrângerea, iar mai mulţi congresmeni republicani vor contesta rezultatele în mai multe state în care consideră că au existat fraude.

GALERIE FOTO

UPDATE Trump va lua cuvântul în faţa simpatizanţilor săi 

Preşedintele american, Donald Trump, a confirmat că va vorbi miercuri la Washington în faţa simpatizanţilor săi pe care i-a îndemnat să manifesteze în aceeaşi zi în care Congresul va oficializa înfrângerea lui la prezidenţiale, notează AFP.

"Voi vorbi miercuri în cursul Adunării pentru salvarea Americii", a scris Donald Trump marţi pe Twitter, precizând că va lua cuvântul la orele 11.00 (16.00 GMT) pe Ellipse, esplanada situată la sud de Casa Albă.

"Veniţi devreme, porţile se deschid la orele 07.00 O mulţime uriaşă!", a adăugat el.

La rândul său, preşedintele ales, Joe Biden, a indicat că va face declaraţii, după o întâlnire cu echipa sa economică, de la locuinţa sa din Wilmington, statul Delaware.

Susţinătorii lui Donald Trump sunt cu atât mai nervoşi, cu cât au aflat că vicepreşedintele Mike Pence i-a spus lui Trump că nu va încălca Constituţia şi nu va încerca să răstoarne în Congres rezultatul alegerilor. 

Potrivit unor surse citate de CNN, vicepreşedintele Mike Pence l-a informat marţi pe preşedintele Donald Trump că nu are autoritatea de a bloca în Congres validarea victoriei lui Joe Biden. Pence i-a spus cu tact lui Trump că nu există prerogative pentru el în Constituţie care să-i permită să blocheze procesul. 

Trump, care a făcut presiuni asupra lui Pence ca să răstoarne rezultatul în favoarea lui, l-ar fi avertizat că dacă refuză să blocheze validarea rezultatului, va avea de suferit politic. 

Discuţia dintre ei ar fi avut loc după ce Pence s-a consultat cu mai mulţi senatori în legătură cu rolul lui în această procedură. 

Şi New York Times a informat despre această discuţie, ceea ce l-a făcut pe Trump să califice articolul drept „fake news” şi să afirme că el şi vicepreşedintele sunt în total acord: Mike Pence are dreptul de a interveni.

Acum, susţine CNN, preşedintele e înfuriat după discuţia cu Pence, iar Trump s-ar putea „dezlănţui” asupra vicepreşedintelui miercuri dimineaţa, la mitingul susţinătorilor lui care s-au strâns la Washington, miting la care preşedintele are de gând să ia cuvântul. 

Procedura din Congres

Astăzi este programată procedura de numărare oficială a voturilor din Colegiul Electoral. Conform acestei proceduri, voturile trimise în plicuri de electorii din fiecare stat vor fi deschise şi numărate în prezenţa preşedintelui Senatului american, adică vicepreşedintele Statelor Unite, în prezent Mike Pence. După această numărătoare formală, vicepreşedintele ia act de votul din Colegiul Electoral şi validează oficial rezultatul alegerilor.

Această procedură este, în general, o simplă formalitate, însă în acest an, mai mulţi republicani din Cameră şi Senat au anunţat că vor contesta rezultatul alegerilor pentru a încerca eliminarea voturilor electorilor lui Biden din mai multe state-cheie câştigate de acesta în 3 noiembrie. 

Această strategie ar fi menită să îi dea lui Trump victoria în ultima clipă. În fapt, procedura prevede că pentru a anula un set de voturi ale unui stat este nevoie ca ambele camere ale Congresului să accepte contestarea votului. Având în vedere faptul că, în prezent, Camera Reprezentanţilor este controlată de democraţi, şansele pentru un astfel de deznodământ sunt aproape inexistente, dar riscă să amâne cu ore bune sau chiar zile oficializarea rezultatelor.  

O altă teorie lipsită de acoperire legală a susţinătorilor lui Trump şi a lui Trump însuşi este că vicepreşedintele Statelor Unite ar putea, de unul singur, să anuleze voturile din unele state şi să numească, practic, de unul singur viitorul preşedinte al Statelor Unite. În timpul unui miting de campanie în Georgia, pentru cele două curse de la Senat, Trump l-a avertizat pe Pence că nu-l va mai „simpatiza prea tare” dacă nu se implică.

„Sper că Mike Pence ne va ajuta. Sper că măreţul nostru vicepreşedinte va face treabă pentru noi. E un tip grozav. Desigur, dacă nu ne va ajuta, nu prea o să-l mai simpatizez aşa de tare”, a declarat Trump în timpul mitingului.

Această ultimă încercare de contestare a rezultatelor scrutinului prezidenţial ar putea întârzia confirmarea victoriei lui Joe Biden, dar nu o poate împiedica. Liderul de la Casa Albă este ales prin vot universal indirect. Pe 14 decembrie, Colegiul electoral a aprobat victoria democratului Joe Biden asupra republicanului Donald Trump. Peste 170 de directori de companii, printre cele mai mari din SUA, au cerut luni Congresului american să recunoască alegerea democratului Joe Biden în funcţia de preşedinte al ţării, pledând pentru un transfer corespunzător al puterii, informează AFP. „Este timpul ca ţara să avanseze“, se arată în această scrisoare semnată de directori de bănci, de fonduri de investiţii, de companii de consultanţă sau chiar de companii aeriene, dintre care multe sunt listate pe Dow Jones, indicele emblematic al Bursei din New York. 

Garda Naţională, mobilizată

Tensiunea este la cote maxime în aşteptarea acestui eveniment. Susţinătorii preşedintelului în funcţie au început să sosească la Washington pentru un miting de susţinere la care şi-a anunţat participarea şi preşedintele republican Donald Trump. Washington DC, capitala federală a Statelor Unite, a mobilizat Garda Naţională pentru a îi asista pe poliţişti dacă va fi nevoie în timpul protestelor plănuite de susţinătorii lui Donald Trump înainte şi în timpul procedurii de validare în Congres a victoriei lui Joe Biden, în data de 6 ianuarie.

Autorităţile locale din DC se tem de posibile violenţe care ar putea fi provocate de grupurile de extremă-dreapta susţinătoare ale lui Trump care au anunţat că vor fi prezente în oraş în data de 6 ianuarie.

Mai mult, preşedintele în exerciţiu, a alimentat constant starea de tensiune, chemându-şi susţinătorii să vină în capitala federală la protest pe 6 ianuarie şi amăgindu-i cu ideea că votul ar mai putea fi răsturnat în Congres.

Protestele sunt programate să înceapă la orele la care noul Congres al Statelor Unite va începe procedura de validare a rezultatului alegerilor prezidenţiale, câştigate de Joe Biden cu un scor de 306 la 232 în Colegiul Electoral.

Oficialii din DC au anunţat că peste 300 de membri ai Gardei Naţionale vor fi desfăşuraţi în oraş pentru a îi ajuta pe poliţişti, însă ei nu vor fi înarmaţi. Susţinătorii lui Trump au fost avertizaţi de autorităţi să nu vină înarmaţi, iar mai multe restricţii oficiale asupra portului de armă au fost implementate în aşteptarea acestor proteste. Washington DC are deja printre cele mai puternice reglementări din SUA în ce priveşte portul de arme de foc. Primăriţa oraşului, Muriel Bowser, le-a reamintit că portul de arme de foc este ilegal în mai multe zone în care protestatarii pro-Trump urmează să se adune. Portul de armă la vedere este ilegal în tot oraşul.

Liderul unei grupări extremiste, arestat

 Luni a fost arestat liderul unei controversate grupări extremiste de dreapta. Henry „Enrique“ Tarrio, în vârstă de 36 de ani, din Miami, a fost arestat sub acuzaţia de distrugere de proprietate, în legătură cu un incident produs în decembrie, a precizat poliţia metropolitană. Potrivit cotidianului Washington Post, a fost vorba de incendierea unui afiş „Black Lives Matter“ furat dintr-o biserică metodistă. În momentul arestării, Tarrio avea asupra sa două cartuşiere de mare capacitate şi un dispozitiv de alimentare. Proud Boys (Băieţi mândri) se numără între susţinătorii preşedintelui în exerciţiu Donald Trump care vor să organizeze un protest miercuri la Washington. Poliţia din Washington a indicat că se teme de potenţiale violenţe, în special din partea unor grupări cum este Proud Boys, şi i-a avertizat pe deţinătorii de arme de foc să şi le lase acasă dacă se duc la manifestaţii.

Trump ar putea fi anchetat

Procurori cu experienţă, jurişti din domeniul legislaţiei electorale şi alţi oficiali americani au sugerat că ar exista posibilitatea ca preşedintele în exerciţiu al Statelor Unite, Donald Trump, să fie subiectul unei investigaţii penale de fraudă electorală după conversaţia telefonică pe care a avut-o cu secretarul de stat din Georgia, în care i-a cerut oficialului să „îi facă rost de 11.780 de voturi”, pentru a putea răsturna rezultatul din acest stat-cheie câştigat de Joe Biden.

Presiunile făcute de Trump la adresa oficialului din statul american Georgia ar putea să reprezinte fapte penale care să fie cercetate la nivel de stat sau chiar la nivel federal. Deşi procedura pentru o investigaţie penală la nivel federal împotriva unui preşedinte în exerciţiu este dificilă, oficiali din Georgia, printre care şi Raffensperger însuşi, au confirmat că ar fi posibilă declanşarea unei anchete la nivel de stat, în Georgia. Situaţia urmează să fie cercetată şi de către FBI. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite