LIVE Rezultatele alegerilor din SUA în timp real. Biden sau Trump?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joe Biden (stânga) şi Donald Trump, cei doi candidaţi la Casa Albă FOTO Arhivă
Joe Biden (stânga) şi Donald Trump, cei doi candidaţi la Casa Albă FOTO Arhivă

Americanii au fost chemaţi marţi la urne pentru a-şi alege preşedintele şi vicepreşedintele. După patru ani de mandat, Donald Trump şi Mike Pence s-au confruntat cu Joe Biden şi Kamala Harris. Este vorba de cel mai urmărit scrutin prezidenţial al planetei, desfăşurat în acest an într-un context aparte, marcat de pandemia de COVID-19.

UPDATE Preşedintele american Donald Trump susţine că este în desfăşurare "o fraudă majoră" în numărarea voturilor la alegerile prezidenţiale, fără a oferi dovezi, şi că, "în ceea ce mă priveşte", "am câştigat deja", deşi nicio instituţie media majoră nu a declarat victoria sa.

Ne pregăteam să câştigăm aceste alegeri. Sincer, am câştigat aceste alegeri. Acum încercăm să păstrăm integritatea alegerilor pentru binele naţiunii. Se încearcă o fraudă importantă. Vom merge la Curtea Supremă şi vom cere ca votarea să se oprească. Este un moment trist, vom câştiga. În ce mă priveşte am câştigat deja”, a spus Donald Trump.

Numărarea voturilor este în continuare în desfăşurare într-o serie de state-cheie, iar cursa pentru Casa Albă este extrem de strânsă între Trump şi contracandidatul democrat Joe Biden, care anterior a făcut apel la susţinătorii săi să aibă răbdare şi să aştepte numărarea oficială a voturilor.

"Ne pregătim să câştigăm aceste alegeri. Sincer, am câştigat aceste alegeri", a spus Trump în noaptea de marţi spre miercuri, acuzând faptul că autorităţile au oprit numărarea voturilor în Pennsylvania până dimineaţă.

El a mai declarat că amânarea este "o ruşine pentru ţara noastră" şi a promis că va sesiza instanţele americane în legătură cu această chestiune.

"Vreau să mulţumesc poporului american pentru sprijinul extraordinar", a afirmat de asemenea Trump, care i-a mulţumit totodată soţiei sale, Melania, şi vicepreşedintelui Mike Pence.

El a susţinut că a câştigat în state "în care nu ne aşteptam să câştigăm", şi a dat drept exemplu Florida, Ohio, Texas şi Pennsylvania.

Trump s-a plâns de mult timp de votul prin corespondenţă, deşi acesta este o metodă legală de a vota pe care zeci de milioane de americani au folosit-o la acest scrutin. Cu toate acestea, voturile prin corespondenţă vor face cel mai probabil ca procesul de numărare în unele state-cheie să dureze mai mult. 

UPDATE Vicepreşedintele american în exerciţiu Mike Pence declară miercuri că republicanii sunt pe cale să obţină o victorie în alegerile prezidenţiale de marţi. ”Cred, la fel ca voi, că noisuntem pe calea bună către victorie şi că Statele Unite vor fi din nou o mare naţiune”, a declarat vicepreşedintele american în exerciţiu după ce Donald Trump a părut să revendice victoria în alegeri. 

UPDATE Estimările de la acest moment sunt de 238 voturi la 213 în favoarea lui Biden (Fox News) şi 220 la 210 (CNN): Pentru câştigarea alegerilor sunt necesare 270 de voturi în Colegiul Electoral al SUA.

Trump, dat câştigător în Indiana, Kentucky, Tennessee, Virginia de Vest, Arkansas, Oklahoma, Alabama, Mississippi, Missouri, Nebraska, Louisiana, Wyoming, Dakota du Nord şi Sud, Utah, Kansas, Idaho, Ohio, Texax, Montana

Biden, dat câştigător în Massachusetts, DC, Maryland, Vermont, Delaware, Maine, Virginia, Connecticut, Maryland, New Jersey, Rhode Island, Illinois, New York, Colorado, New Hampshire, Hawaii, Arizona, Minnesota

UPDATE La ora României 08:00, după ce au fost închise secţiile de votare şi din Alaska, democratul Joe Biden avea 215 dintre voturile electorilor, iar republicanul Donald Trump, 171, conform proiecţiilor CNN.

UPDATE Donald Trump a câştigat statul-cheie Florida şi este dat învingător în Ohio. Biden ar urma să ia electorii din Arizona.

UPDATE Ziua electorală din Statele Unite a ajuns aproape la final cu închiderea colegiilor electorale din statele California, Oregon, Washington şi Idaho. Se mai votează în Alaska şi Hawaii. Rezultatele exit-poll-urilor ar urma să fie anunţate cu întârziere în comparaţie cu precedentele alegeri. În pofida avansului lui Biden, cursa rămâne strânsă. 

UPDATE Exit-poll-urile anunţate până acum pentru 31 de state indică un avans important pentru Biden, cu 192 de electori, faţă de Trump 114. Însă preşedintele în exerciţiu poate recupera, mai ales în unele state-cheie.

UPDATE Joe Biden a câştigat California, statul cu cei mai mulţi electori (55).

UPDATE Potrivit proiecţiilor, democraţii îşi vor păstra majoritatea în Camera Reprezentanţilor.

UPDATE Deşi Florida, Ohio, Texas şi Iowa sunt urmărite îndeaproape, Pennsylvania ar putea avea cuvântul final la aceste alegeri. Rezultatele votului prin corespondenţă ar urma să se lase aşteptate în acest stat. Este un vot care l-ar putea favoriza pe Biden.

UPDATE În timp ce Donald Trump pare că se îndreaptă spre victorie în Florida, suspansul rămâne total în Texas (38 electori).

UPDATE Potrivit estimărilor New York Times, Trump este într-o poziţie bună să câştige Florida. Dacă va reuşi acest lucru, şi-ar păstra şansele să obţină un al doilea mandat la Casa Albă. Anterior, Joe Biden afirma că va câştiga sigur alegerile dacă va ieşi învingător în Florida.

UPDATE Conform primelor zece exit-poll-uri confirmate de BBC, Biden are 44 de electori, iar Trump 42.

UPDATE Donald Trump este declarat învingător în Virginia de Vest.

UPDATE Potrivit Associated Press, Joe Biden este învingător în Rhode Island, New Jersey, Massachusetts, Maryland, Illinois, Delaware, Connecticut Washington DC, iar Donald Trump în Alabama, Mississippi, Tennessee şi Oklahoma. Aceste rezultate nu constituie o surpriză.

UPDATE În timp ce Joe Biden este dat câştigător în Vermont, bastion democrat, Donald Trump este acreditat cu victoria în Kentucky. Cursa se anunţă foarte strânsă în Florida.

UPDATE Donald Trump a câştigat cursa în primul stat luat în calcul, şi anume Indiana (11 mari electori). Rezultatul nu este o surpriză, Indiana fiind un stat dominat de republicani.

UPDATE Potrivit experţilor, prezenţa la vot ar urma să fie cea mai ridicată de un secol încoace, situându-se la circa 67% din alegătorii înscrişi.

UPDATE Donald Trump se declară optimist într-o postare pe Twitter: „Stăm bine în întreaga ţară. Mulţumesc”.

UPDATE Sondaje CNN. Alegătorii republicani au votat în proporţie de 81% pentru Trump şi 16% împotriva lui Biden. De cealaltă parte, alegătorii democraţi au votat în proporţie de 64% pentru Biden şi 31% împotriva lui Trump. Domeniile prioritare, potrivit Edison Research: economia - 34%, inegalitatea etnică - 21% şi pandemia de COVID-19 - 18%.

UPDATE Joe Biden apreciază că votul din Florida este decisiv pentru bătălia sa cu republicanul Donald Trump. „Dacă am câştiga Florida, ar fi bine, ar fi finalul”, a declarat Biden la întoarcerea la domiciliul său de la Wilmington, Delaware.

O noapte lungă şi o cursă foarte strânsă. După luni întregi de campanie şi agitaţie, americanii sunt în aşteptarea umătorului lider de la Casa Albă pentru următorii patru ani. Înainte de deschiderea urnelor, Sondajele îl indicau favorit pe candidatul democraţilor, Joe Biden, dar surpriza nu era exclusă, aşa cum s-a întâmplat şi acum patru ani în cazul candidatului republicanilor, Donald Trump. Biden sau Trump? Pentru a câştiga, preşedintele în exerciţiu şi rivalul său au nevoie de cel puţin 270 din cei 538 de mari electori din Colegiul Electoral.

Zece state sunt considerate cheie în aceste alegeri: Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Florida, Arizona, Carolina de Nord, Texas, Ohio, Iowa, Georgia. În general, Joe Biden conduce în sondaje în majoritatea acestor state şi mizează pe succese răsunătoare în Florida şi Texas. Trumpa spus mereu că nu crede în sondaje şi s-a declarat încrezător în victoria sa. În afară de Florida şi Texas, observatorii aşteaptă cu mare interes rezultatul din Iowa. În general, câştigătorul acestui stat democrat cu numai şase mari electori este cel care accede la Casa Albă. O particularitate aparte în acest an a luat Pennsylvania, unde votul prin corespondenţă ar putea fi decisiv.

Primele rezultate ale scrutinului prezidenţial din Statele Unite au fost anunţate în satele Dixville Notch şi Millsfield (New Hampshire), care au dat startul simbolic al alegerilor din Statele Unite în noaptea de luni spre marţi. Joe Biden a câştigat toate cele cinci voturi din cătunul Dixville Notch, iar Donald Trump a obţinut 11 din cele 16 voturi din Millsfield.

Peste 100 de milioane de americani au votat anticipat. Este vorba de o prezenţă fără precedent în istoria politică a ţării. Acest entuziasm masiv faţă de votul anticipat, prin curier sau în secţiile de votare deschise în avans, reprezintă aproape trei sferturi din numărul alegătorilor care au participat la precedentele alegeri prezidenţiale şi preconizează o mobilizare-record a electoratului. El se explică prin polarizarea societăţii americane după cei patru ani ai preşedinţiei Trump, dar şi prin pandemia de COVID-19, care a determinat o mare parte a electoratului să voteze în avans, pentru a evita cozile şi adunările în secţiile de votare în ziua scrutinului.

Însă votul anticipat ar putea să ducă la o anumită incertitudine. Dacă experţii avertizeză că ar putea dura zile sau săptămâni până la aprobarea rezultatelor finale, Donald Trump, care s-a opus votului prin corespondenţă, a insinuat că probabil nu vom şti niciodată ce au decis cu adevărat americanii la 3 noiembrie 2020.

Donald Trump avea 70 de ani în ianuarie 2017, când şi-a preluat mandatul, devenind cel mai în vârstă preşedinte din istoria Statelor Unite. Însă dacă Joe Biden va câştiga alegerile, democratul va depăşi acest record. El va împlini 78 de ani înainte de ceremonia de învestitură, prevăzută să aibă loc la 20 ianuarie, şi ar avea 81 până la viitoarele alegeri, din 2024.

Ce mai votează americanii

Americanii au fost chemaţi la urne totodată pentru  reînoirea celor 435 de mandate din Camera Reprezentanţilor şi 33 dintre cele 100 de locuri din Senat. Alegătorii din 32 de state americane şi Districtul Columbia vor avea ocazia la 3 noiembrie să se pronunţe nu doar în legătură cu cine va locui la Casa Albă în următorii patru ani, ci şi într-o largă gamă de probleme, mergând de la chestiuni de ordin electoral până la dreptul de avort, taxe sau legalizarea ciupercilor „magice”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite