„Lista oligarhilor“ lui Putin ajunsă pe masa Congresului american derivă dintr-un top al revistei Forbes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 96 de oligarhi incluşi în „Raportul Kremlin“ şi ameninţaţi cu sancţiuni în conformitate cu Legea pentru combaterea adversarilor Statelor Unite derivă din topul Forbes al „celor mai bogaţi 200 de oameni din Rusia în 2017“, relatează Euronews.

Similarităţile constatate între lista oligarhilor lui Vladimir Putin din „Raportul Kremlin“ şi topul Forbes „celor mai bogaţi 200 de oameni din Rusia în 2017“ nu este o coincidenţă, remarcă BuzzFeed News.

Potrivit sursei sus-menţionate şi preluate de Euronews, Departamentul american al Trezoreriei s-a bazat anume pe acest top în stabilirea listei cu oameni de afaceri care au obţinut bani sau putere ca urmare a legăturilor cu preşedintele rus Vladimr Putin şi care riscă să fie sancţionaţi în conformitate cu Legea pentru combaterea adversarilor Statelor Unite.

Purtătoarea de cuvânt a Trezoreriei americane, Heather Nauert, a confirmat această informaţie, precizează sursele citate.

Trezoreria americană a dat publicităţii o listă cu cetăţeni ruşi care ar putea deveni ţintele unor noi sancţiuni americane.

Lista cuprinde 114 personaje politice influente din Rusia, în frunte cu premierul Dmitri Medvedev şi ministrul de Externe Serghei Lavrov, dar şi 96 de oligarhi.

Printre oamenii de afaceri ruşi  se regăsesc: German Gref (directorul executiv al Sberbank), Igor Secin (director executiv Rosneft - cel mai mare producător de petrol din Rusia), Andrei Kostin (preşedintele VTB Bank), Aleksei Miller (director executiv Gazprom), Vagit Alekperov (director executiv Lukoil), Leonid Mihelson (director executiv Novatek), Nail Maganov (director executiv Tatneft), Mihail Guţeriev (director executiv Russneft), Vladimir Bogdanov (director executiv Surgutneftegaz), Roman Abramovici (patronul echipei de fotbal Chelsea Londra), Oleg Deripaska (deţinătorul companiei Rusal - al doilea cel mai mare producător de aluminiu din lume), Alişer Usmanov (al treilea cel mai bogat om din Rusia), Evgheni Kaspersky (fondatorul companiei de software Kaspersky Lab), Vladimir Potanin (deţinătorul companiei de minerit Nornickel) sau Suleiman Kerimov.

Potrivit Departamentului american al Trezoreriei, fiecare dintre oamenii de afaceri menţionaţi are o avere estimată la cel puţin un miliard de dolari.

„Raportul Kremlin“ a fost înmânat la 29 ianuarie Congresului american, aşa cum prevede Legea pentru combaterea adversarilor SUA prin sancţiuni (Counter America's Adversaries Through Sanctions Act, pe scurt: CAATSA). 

Întrebat în legătură cu această listă, Vladimir Putin a declarat că este un „gest neprietenesc“.

Preşedintele rus a exclus, cel puţin pentru moment, adoptarea unor măsuri de retorsiune. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat luni Statele Unite că folosesc sancţiunile pentru a se amesteca în alegerile prezidenţiale din Rusia, programate pentru 18 martie.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite