Liderii UE, NATO şi SUA au cerut o detensionare imediată a situaţiei din jurul Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Uniunea Europeană este angajată într-o serie de demersuri diplomatice şi este unită în sprijinirea Ucrainei, a declarat şeful Consiliului European Charles Michel.

Liderii UE, NATO şi SUA au purtat vineri seară o conversaţie telefonică, în timpul căreia au cerut o detensionare imediată a situaţiei din jurul Ucrainei „pe fundalul unor rapoarte alarmante”. Acest lucru a fost declarat de şeful Consiliului European, Charles Michel.

"Într-o conversaţie telefonică cu liderii americani şi transatlantici, au fost discutate cele mai recente evoluţii din jurul Rusiei şi Ucrainei. Aceştia au cerut o detensionare imediată pe fondul unor rapoarte alarmante. UE este angajată într-o serie de demersuri diplomatice şi este unită în sprijinul Ucrainei", a scris Michel pe Twitter.

În acelaşi timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat discuţia. „Apel telefonic bun cu Joe Biden şi liderii transatlantici despre criza de securitate în curs de desfăşurare în şi în jurul Ucrainei”, a scris el. „Continuăm eforturile noastre diplomatice şi suntem de acord că orice altă agresiune din partea Rusiei o va costa scump”, a spus secretarul general al alianţei.

La rândul său Mircea Geoană, adjunct al secretarului general al NATO, a declarat într-o intervenţie televizată, întrebat fiind dacă apreciază că situaţia este mai gravă decât era în urmă cu o săptămână, că „Vedem anumite elemente care ne provoacă îngrijorare suplimentară. Observăm acţiuni destabilizatoare şi provocatoare pe linia de demarcaţie din zona Donbasului, provocate de Federaţia Rusă. Observăm şi declaraţii publice care nu sunt încurajatoare cu privire la răspunsul pe care Federaţia Rusă sperăm să-l dea Statelor Unite şi nouă, către NATO. Observăm şi alte elemente, care sunt mai puţin publice, care ne fac să fim mai îngrijoraţi. Situaţia pe care Federaţia Rusă o creează în jurul şi în interiorul Ucrainei este foarte preocupantă şi provoacă îngrijorare suplimentară, iar zilele următoare vor fi probabil foarte importante pentru a vedea care e decizia preşedintelui Putin - dacă doreşte să readucă războiul pe continentul european sau ar prefera masa discuţiilor”.

Situaţia din jurul Ucrainei va fi subiectul principal al întâlnirii miniştrilor de externe din 27 de ţări UE, care va avea loc pe 21 februarie la Bruxelles. Miniştrii europeni vor discuta cu omologul lor ucrainean, Dmitri Kuleba.

Joi, situaţia de pe linia de demarcaţie din Donbass a escaladat. Republicile Populare Doneţk şi Lugansk, care nu sunt controlate de Kiev, au raportat bombardamente masive din partea Forţelor Armate ale Ucrainei, dar şi că Kievul ar pregăti o ofensivă masivă împotriva acestora. În urma bombardamentelor, un civil a fost rănit şi o serie de infrastructuri civile au fost avariate. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite