Lider democrat: Raportul lui Mueller prezintă dovezi substanţiale că Trump e vinovat de infracţiuni grave

Lider democrat: Raportul lui Mueller prezintă dovezi substanţiale că Trump e vinovat de infracţiuni grave

Congresmanul american Jerrold Nadler FOTO EPA

Jerrold Nadler, lider democrat şi preşedinte al Comisiei Juridice din Camera Reprezentanţilor din SUA, a declarat duminică că există „dovezi substanţiale” cum că preşedintele Donald Trump a comis delicte şi infracţiuni grave şi i-a cerut procurorului special Robert Mueller să prezinte faptele respective miercuri, în faţa unei audier, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Raportul prezintă dovezi foarte substanţiale că preşedintele se face vinovat de delicte şi infracţiuni grave şi trebuie să-l lăsăm pe Mueller să prezinte aceste fapte poporului american şi apoi vedem unde mergem de acolo înainte”, a declarat Jerrold Nadler la emisiunea Fox News Sunday.

Acesta a mai adăugat că „administraţia trebuie să fie trasă la răspundere şi nici un preşedinte nu poate fi mai presus de lege”.

Procurorul Robert Mueller, care a coordonat ancheta privind ingerinţele electorale ruse, a stabilit că nu au existat acţiuni de coordonare între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Moscova, deşi membri ai echipei lui Trump s-au întâlnit cu mai mulţi oficiali ruşi.

Miercuri, înainte de audierea din cadrul Comisiei Juridice, Mueller urmează să prezinte şi un testimonial televizat în faţa Comisiei de Informaţii din Camera Reprezentanţilor în care va prezenta detalii din ancheta sa. Democraţii speră să iasă la iveală detalii cu ajutorul cărora să-l poată pună sub acuzare pe Donald Trump.

De cealaltă parte preşedintele SUA susţine că raportul Comisiei Robert Mueller arată clar că nu au existat contacte electorale cu Rusia şi nici acţiuni de obstrucţionare a justiţiei.

Însă liderii democraţi susţin că, în raport, procurorul special Robert Mueller a apreciat că unele acţiuni ale preşedintelui Donald Trump pot fi asimilate obstrucţionării justiţiei, dar fapta nu există deoarece subalternii au refuzat să aplice ordinele. „Chiar dacă ar putea fi mai dificil să stabilim că acţiunile publice ar fi motivate de o intenţie coruptă, puterea preşedintelui de a influenţa acţiuni, persoane şi evenimente este amplificată de abilitatea unică de a atrage atenţia prin mijloacele de comunicare în masă. Şi niciun principiu juridic nu exclude acţiunile publice din statutul actelor de obstrucţionare a justiţiei”, a afirmat Robert Mueller, referindu-se la demiterea directorului FBI James Comey şi la cazul lui fostului consilier prezidenţial Michael Flynn.

În contextul dezbaterilor din cadrul Partidului Democrat privind o potenţială declanşare a procedurii de demitere a preşedintelui SUA, Comisia juridică din Camera Reprezentanţilor, controlată de democraţi, a iniţiat o amplă anchetă împotriva liderului de la Casa Albă privind o posibila obstrucţionare a justiţiei, fapte de corupţie şi abuz de putere.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: