Legendă a jurnalismului american şi câştigător Pulitzer: „A lua în calcul o Administraţie Trump este imposibil“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un interviu în exclusivitate pentru „Adevărul“, Walter Mears, jurnalist american câştigător al Premiului Pulitzer, explică de ce campania electorală din 2016 nu seamănă cu niciuna de până acum, de ce este pe val Trump şi de ce The Donald reprezintă un produs al clasei politice americane.

„Adevărul“Despre dumneavoastră s-a scris în cartea „The Boys on the Bus“ (Băieţii din autobuz).Cartea este o descriere a unor timpuri excepţionale, când jurnalismul era atât de real, de plin de viaţă. Care sunt cele mai frumoase amintiri ale acelor vremuri?

W.M. Cartea „The Boys on the Bus“ vorbeşte despre campania prezidenţială din anul 1972, erau alte timpuri atunci. Nu existau telefoane mobile, computerele erau ceva nou, iar subiectele le dictam la telefon. Asta însemna că mergeam la un telefon cu fise (acum nu mai găseşti aşa ceva) şi transmiteam informaţiile în redacţie. Vorbind despre acea perioadă cu ceilalţi care se aflau în autobuz, am fost cu toţii de acord că am avut norocul că ne-am făcut meseria în acea perioadă - pe atunci această muncă părea mai reală, mai activă şi mai semnificativă decât este în prezent. Ceea ce scriam se publica – acum orice este prezentat ca ştire este un adevărat torent de informaţie, iar acurateţea, obiectivitatea după care noi ne ghidam, au dispărut.  

Care a fost cea mai semnificativă ştire a carierei dumneavoastră?
Am scris despre asasinarea lui Robert F. Kennedy, despre alegeri timp de 40 ani; au fost atât de multe subiecte încât îmi este dificil să spun care a fost cea mai importantă ştire.

image

Sunt aceste alegeri diferite de cele de dinainte?
Această cursă electorală nu este similară niciuneia de până acum. O mare parte se desfăşoară pe Internet, pe Facebook, Twitter, la un moment dat aproape că tot ceea ce se întâmplă pare ireal. Vechile reguli ale politicii bunului simţ au dispărut, cum au dispărut – prin ceea ce spun şi ce fac candidaţii republicani – şi standarde precum adevărul şi comportamentul civilizat.

Ce cuvânt aţi folosi pentru a descrie anul electoral 2016?
Haotic.

Care candidat, în opinia dumneavoastră, are o strategie viabilă şi vine cu o platformă pentru viitorul Americii ?
Probabil Hillary Clinton, pentru că măcar, în cazul ei, putem vedea ce puncte de vedere a avut în trecut în legătură cu anumite chestiuni şi a şi prezentat ce crede că trebuie făcut pe viitor. Dar şi ea are propriile probleme – alegătorii le spun celor care fac sondaje de opinie că au semne de întrebare în ceea ce priveşte credibilitatea ei. Aceasta ar reprezenta o mare problemă în alegerile generale – doar dacă nu cumva republicanii vin cu cineva şi mai puţin de încredere – şi mă gândesc aici la Trump şi Cruz.  

„Republicanii sunt de vină pentru ascensiunea lui Trump“ (Walter Mears, jurnalist american, câştigător al Premiului Pulitzer)

În cercurile politice americane se vorbeşte despre nevoia de a-l opri pe Donald Trump, care se îndreaptă în viteză spre obţinerea nominalizării. De ce credeţi că se bucură Trump de o atât de mare susţinere din partea alegătorilor?
Mişcarea Trump este în plină ascensiune. Singurul mod în care Trump poate fi oprit este aducând confruntarea la o formulă de unu plus unu. Cruz spune că el este candidatul care îl poate opri pe Trump, dar liderii republicani din Congres îl dispreţuiesc pe Cruz. Trump câştigă teren pentru că alegătorii sunt furioşi şi s-au săturat – de fapt, republicanii sunt cei care au creat un teren propice pentru succesul lui Trump, din cauza politicii lor lipsite de acţiune. Se tem atât de tare de candidaţi care ar fi prea de dreapta încât chiar ei au creat această atmosferă atât de favorabilă lui Trump. Negativă şi neplăcută.

Cum ar arăta America Preşedintelui Trump?
A lua în considerare o Administraţie Trump este imposibil – pe vremea când eram reporter, îţi puteai da seama cum va arăta viitorul unui candidat, pe termen lung, familiarizându-te cu oamenii din jurul acestuia: consilierii. Trump nu pare să accepte să fie consiliat, deşi este posibil ca Guvernatorul de New Jersey Chris Christie să ocupe un astfel de rol.

A existat în trecut vreun candidat cu o platformă similară cu a lui Trump?
Din experienţa mea, candidatul cel mai asemănător cu Trump a fost George Wallace, în anii 1960. 

Care credeţi că sunt subiectele relevante pentru alegătorii americani, subiecte care vor înclina balanţa în favoarea unuia sau a altuia dintre candidaţi, în data de 8 noiembrie?
Sper ca, în luna noiembrie, alegătorii să facă ceea ce deocamdată lipseşte – adică să judece corect în ceea ce priveşte alegerea noului preşedinte. Ceea ce s-a întâmplat până acum în aceste alegeri nu este foarte încurajator.

Cruz spune că el este candidatul care îl poate opri pe Trump, dar liderii republicani din Congres îl dispreţuiesc pe Cruz.

Comentatorii politici vorbesc despre posibilitatea unei convenţii republicane deschise (brokered convention). Credeţi că se va ajunge la aşa ceva? 
Ideea unei convenţii deschise a circulat întotdeauna când competiţiile electorale au fost strânse, dar niciodată nu se prea întâmplă acest lucru. În anul 1976, la convenţia republicană, scorul dintre cei doi candidaţi, Ford şi Reagan, a fost strâns, dar cel nominalizat din prima a fost Ford. În cazul actualei convenţii republicane, există posibilitatea ca niciunul dintre candidaţi să nu întrunească majoritatea, dar totuşi nu cred că se va întâmpa acest lucru. Nominalizatul a fost mereu stabilit în urma alegerilor primare. Republicanii anti-Trump iau în calcul posibilitatea unei convenţii deschise pentru cazul în care Trump ar conduce la numărul de delegaţi şi nu ar putea fi oprit altfel. Dar mă îndoiesc că se va ajunge la aşa ceva. Şi într-un partid atât de lipsit de lideri cum este Partidul Republican în acest moment, mă întreb cine ar putea fi nominalizat în cazul unei convenţii deschise. Pentru aşa ceva ar fi nevoie de lideri în partid, iar republicanii par incapabili în acest moment.  

Dacă aţi putea să vă alegeţi din nou profesia, aţi alege tot jurnalismul?
Din copilărie mi-am dorit să fiu reporter, deci faptul că, de-a lungul atâtor ani am practicat această profesie a însemnat o încununare a ambiţiilor mele. Aş lua din nou aceeaşi decizie, dacă aş putea. M-am pensionat de 15 ani şi înca îmi lipseşte.

Walter Mears este un jurnalist american care a lucrat pentru prestigioasa agenţie de ştiri Associated Press. Activitatea lui a fost reflectată şi în cartea „Boys on the Bus“ care descrie viaţa jurnaliştilor de agenţie din anii ‘70. El a acoperit alegerile prezidenţiale americane din anii 1972 şi 1976, iar în anul 1977 a fost distins cu Premiul Pulitzer. Numele lui a fost inclus în Associated Press Hall-of-Fame.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite