Laserul care va schimba războaiele. Americanii etalează un vehicul despre care spun că deţine supremaţia în armele cu laser

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laerul testat în decembrie are o putere de 10 kilowaţi, adică de peste 33 de ori mai mare decât celelalte lasere testate armata americană
Laerul testat în decembrie are o putere de 10 kilowaţi, adică de peste 33 de ori mai mare decât celelalte lasere testate armata americană

În decembrie, armata americană a testat cu succes un vehicul dotat cu un laser foarte puternic, despre care analiştii militari spun că va schimba războaiele şi că oferă Statelor Unite un avantaj categoric în faţa oricărei alte armate.

Testul care a avut loc luna trecută marchează intrarea armatei americane într-o nouă eră, spun specialiştii. „Chiar dacă laserul poate ochi şi lovi câte o singură ţintă pe rând, putem să-l programăm astfel încât să efectueze serii de de atacuri, cu mai multe ţinte”, a explicat Terry Bauer, manager de program pentru Army High Energy Laser Mobile Demonstrator, noul vehicul testat în decembrie, pentru Yahoo News. 

„Numărul de runde pe care le poate trage este foarte ridicat în comparaţie cu un sistem convenţional. Indiferent de ţintă, noi o lovim”, a adăugat Bauer. 

În 2011, armata americană a efectuat primul test de acest tip. Atunci însă a fost folosit un laser cu putere redusă, de 300 de waţi. Cel testat în decembrie are însă o putere de 10 kilowaţi, adică de peste 33 de ori mai puternic, alimentat de baterii şi combustibil diesel. 

Chiar dacă Army High Energy Laser Mobile Demonstrator nu sună intimidant, el reprezintă o armă de temut. În timpul testului, vehicului dotat cu noua tehnologie a lovit toate ţintele - în număr de câteva zeci. 

Planul armatei americane este să majoreze puterea laserelor până la 100 de kilowaţi, însă pentru asta vor avea nevoie de surse alternative de energie. 

„Acum, faptul că am ajuns la 10 kilowaţi reprezintă doar o piatră de hotar în drumul către lasere militare cu o putere mult mai semnificativă”, a spus Bauer. 

Pentru a etala noul vehicul, armata americană a eliberat şi un clip video cu testul. În primele două minute se poate vedea cum sistemul laser ocheşte o dronă. Iniţial, sistemul pare că urmăreşte doar tiparul de zbor al aparatului.

Cu toate acestea, din moment ce laserul nu poate fi detectat cu ochiul liber, ceea ce pare să fie doar un clip video care apare simultan în partea stângă a ecranului este, de fapt, operaţiunea în timp real de ţintire. Câteva momente mai târziu, drona s-a prăbuşit în nisipurile din New Mexico. 

CITEŞTE MAI MULT

Cel mai mare laser din lume începe aventura de la Măgurele: se inagurează şantierul construcţiei unde va fi ELI-NP. Construcţia superlaserului de la Măgurele, ELI-NP, va începe în perioada următoare, vineri, 14 iunie, urmând să fie inaugurat şantierul.

S-a dat startul angajărilor la cel mai puternic laser din lume, proiectul ELI-NP de la Măgurele. Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" a scos la concurs posturile de Inginer, Cercetător Senior, Cercetător Junior şi Tehnician pentru proiectul ELI-NP de la Măgurele, în cadrul căruia se va construi cel mai puternic laser din lume.

„Unda tractoare” din Star Trek există în realitate. În scenariile filmelor science-fiction, „unda tractoare”, un dispozitiv ipotetic, este folosită pentru a atrage şi a mişca obiecte de la distanţă, de obicei în spaţiu. Tehnologia este acum reală şi foloseşte lumina pentru a controla obiecte.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite