La ce folosesc noile rachete de croazieră nucleare ale SUA, amplasate pe submarine. Vor putea să dejoace apărarea antirachetă a Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Submarin american
Submarin american

Secretarul american al apărării, James Mattis, a declarat că un plan de adăugare a unei noi rachete de croazieră la arsenalul nuclear al Statelor Unite urmăreşte să ofere pârghii suplimentare negociatorilor care încearcă să convingă Rusia să nu mai încalce un tratat-cheie privind controlul asupra armelor.

 „Ideea este ca negociatorii noştri să negocieze de pe o poziţie de forţă”, a spus Mattis, marţi, în Comitetul pentru Serviciile Armate al Camerei Reprezentanţilor, la audierile privind noua politică nucleară americană. În documentul de politici lansat săptămâna trecută se spune că Statele Unite vor dezvolta un nou tip de rachete nucleare, cu rază de acţiune scurtă, care să fie lansate de pe submarine. 

Ambarcate pe submarine, aceste noi rachete cu o putere mai mică decât a bombei de la Hiroşima nu vor trebui stocate pe teritoriul ţărilor aliate. Vor putea astfel să dejoace apărările anti-rachetă ale Rusiei, care sunt destinate esenţialmente să respingă un atac aerian, scrie europa liberă.

Washingtonul a acuzat Rusia de dezvoltarea unei noi rachete ce încalcă Tratatul privind lichidarea rachetelor cu rază medie şi scurtă de acţiune din 1987, acuzaţii respinse de Moscova.

Potrivit Washingtonului, Rusia este pe cale să-şi modernizeze un arsenal de 2.000 de arme nucleare tactice, ameninţând ţările europene de la frontierele ei şi ocolindu-şi obligaţiile care decurg din tratatul de dezarmare New START, care nu contabilizează decât armele strategice folosite ca bază pentru doctrina descurajării.

În martie 2015, Rusia a avertizat Danemarca, ţară membră în NATO, să nu se alăture proiectului scutului anti-rachetă condus de Statele Unite, altfel riscă să fie ţinta unui atac nuclear. 

Un înalt oficial american din sfera dezarmării a afirmat , marţi, nord-coreenii ar putea obţine în doar câteva luni capacitatea de a lovi teritoriul Statelor Unite ale Americii cu o rachetă balistică având încărcătură nucleară,acesta subliniind că trebuie să se pună capăt programului nord-coreean de arme atomice, transmite Reuters.

Ambasadorul american pentru chestiuni de dezarmare, Robert Wood, a avertizat totodată, în cadrul Conferinţei ONU pentru dezarmare de la Geneva, că arsenalele Chinei şi Rusiei sunt în creştere.

"Rusia, China şi Coreea de Nord îşi sporesc arsenalele, crescând ponderea armelor nucleare în strategiile lor de securitate, iar în unele cazuri urmăresc dezvoltarea de noi capacităţi nucleare pentru a ameninţa alte ţări paşnice", a declarat Wood.

Coreea de Nord "s-ar putea afla în momentul de faţă la doar câteva luni distanţă de capacitatea de a lovi SUA cu rachete balistice cu încărcătură nucleară", a menţionat ambasadorul american.

Afirmaţiile sale survin într-un context în care Statele Unite au indicat, în noua lor "poziţie nucleară", publicată vinerea trecută de Pentagon, că doresc să se doteze cu arme nucleare cu putere redusă, citând ameninţările din partea Rusiei, dar şi a Chinei, Coreei de Nord şi Iranului.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite