VIDEO La 50 de ani de la primul pas făcut de om pe Lună, adepţii teoriei conspiraţiei „au descoperit“ un nou indiciu că a fost o „falsă aselenizare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neill Armstrong, primul om ce a păşit pe Lună
Neill Armstrong, primul om ce a păşit pe Lună

Deşi s-au împlinit 50 de ani de la primul pas făcut de americani pe Lună, NASA este încă nevoită să infirme cu regularitate teoriile conspiraţiei care vorbesc despre „falsa aselenizare“. Zilele acestea a apărut un nou indiciu care alimentează astfel de teorii. NASA pregăteşte o nouă misiune pe Lună peste cinci ani.

Apollo 11 este prima misiune spaţială în care omul a păşit, în urmă cu 50 de ani, pe suprafaţa satelitului natural al Pământului. La 20 iulie 1969, primii oameni ajungeau pe Lună, după ce misiunea Apollo 11 fusese lansată de NASA la 16 iulie 1969. Primul om care a păşit pe Lună a fost Neil Armstrong, comandantul misiunii. „E un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire”, au fost primele lui cuvinte pe Lună, care au intrat în istorie.

Trei astronauţi au fost atunci în nava spaţială a misiunii Apollo 11 şi au călătorit timp de trei zile până au intrat pe orbita lunară. Era 21 iulie, 05:56 ora României (20 iulie în SUA), când Neil Armstrong rostea acele cuvinte care au făcut istorie. La peste 380 de mii de kilometri distanţă de Pământ, echipajul format din Neil Armstrong, Buzz Aldrin şi Michael Collins devenea primul care ajungea pe Lună. Dintre ei, mai trăiesc ultimii doi. Neil Armstrong s-a stins la 25 august 2012.

Aici Baza Tranquility. Vulturul a aterizat”.

„Simţeam greutatea întregii lumi pe umerii noştri. Ştiam că toată lumea ne urmăreşte, prieteni şi duşmani deopotrivă, şi voiam să facem tot ce era posibil, tot ce ţinea de noi”, a povestit astronautul Michael Collins.

Collins a fost singurul din echipaj care nu a pus piciorul pe satelitul natural al Pământului. El i-a aşteptat pe orbită pe ceilalţi doi astronauţi, care au petecut pe Lună câteva ore. 

Imagine indisponibilă

 Însă există şi foarte mulţi susţinători ai teoriei conspiraţiei potrivit cărora acest lucru nu ar fi avut loc în realitate. Până şi vicepremierul italian Mateo Salvini a făcut o glumă pe seama americanilor, care alimentează cumva teoria conspiraţiei.

”Acum 50 de ani omul a aterizat pe Lună, ce spectacol! Chiar dacă cineva susţine că asta nu s-a întâmplat niciodată ... O sâmbătă fericită prieteni!”, a scris Salvini pe contul său de Instagram.

De altfel, unii susţinători ai teoriei conspiraţiei au descoperit într-o fotografie făcută în timpul misiunii NASA Apollo 17, din 1972, un bărbat care nu purta costum de astronaut. Potrivit acestora, descoperirea reprezintă un argument în plus că americanii şi-au simulat misiunea pe lună. Clipul video care conţine această fotografie a fost postat pe YouTube.

”Puteţi vedea o siluetă, care arată ca un om din anii 1970, cu păr lung, purtând un fel de vestă", spun autorii clipului.

Apollo 17 a fost a şasea şi ultima misiune din programul spaţial american Apollo. Clipul postat pe YouTube aduce un nou argument în susţinerea teoriilor despre „falsa aterizare pe lună", teorii care au apărut după prima misiune Apollo din 1969.

Susţinătorii teoriei conspiraţiei analizează fotografiile NASA, în care susţin că se pot găsi dovezi în favoarea teoriei lor. Steagul american care flutură, absenţa craterului care ar fi trebuit să se formeze în timpul aterizării rachetei, un obiect care seamănă cu un corp de iluminat, reflectat în masca protectoare a unui astronaut sunt câteva aspecte aduse în discuţie de aceştia.

Unii se întreabă de ce americanii nu au mai realizat niciodată misiuni în care să aterizeze pe Lună după anii 1970?

NASA a declarat că nu dispune de rachete capabile să ajungă pe lună, cum a fost Saturn Vs, folosit în misiunile Apollo. De asemenea, agenţia nu are costume speciale pentru a proteja astronauţii de radiaţiile solare. Dacă aceste motive care reies din declaraţiile agenţiei spaţiale americane sunt adevărate, acest lucru ar reprezenta o pierdere de neiertat pentru o mare putere spaţială, precum Statele Unite, scrie Sputnik France.


Video publicat de NASA cu astronauţi care-şi pierd echilibrul pe Lună

O înregistrare video inedită din arhivele NASA prezintă imagini cu astronauţii misiunii Apollo, care nu reuşesc să se ţină pe picioare după ce ajung pe Lună.

În aceste zile se împlinesc 50 de ani de când omul a păşit pe suprafaţa satelitului natural al Pământului.

Imaginile din arhiva NASA arată cum astronauţii se împiedică, ţopăie stângaci sau plutesc neputincioşi pe suprafaţa Lunii.

Dacă pentru publicul larg aceste imagini sunt ceva insolit, pentru cercetători ele reprezintă material ştiinţific, pentru că le dau ocazia de a studia efectele gravitaţiei Lunii şi de a înţelege mai bine cum afectează ea deplasarea pe solul satelitului natural al Pământului, potrivit ScienceAlert.

NASA pregăteşte o nouă misiune pe Lună

De la primul pas al omului pe Lună, au mai fost apoi câteva misiuni către satelitul natural al Pământului. Însă de la misiunea Apollo 17, din urmă cu 47 de ani, nimeni nu a mai călcat pe Lună. Am putea asista la un nou episod peste cinci ani, atunci când NASA îşi propune să trimită pe satelitul natural al Pământului, pentru prima dată, o femeie.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite