Joe Biden, zece lucruri de ştiut despre candidatul dat favorit la învestitura democrată pentru Casa Albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joe Biden, vicepreşedintele SUA din mandatele lui Barack Obama, vrea să se întoarcă la Casa Albă din postura de preşedinte. A mai candidat de două ori la învestitura democrată pentru lupta finală cu contracandidatul republican, dar acum este văzut drept favorit.

Şi Donald Trump înţelege bine acest lucru, ieşind deja la atac împotriva lui. Cine este acest democrat care îl îngrijorează pe actualul lider de la Casa Albă?

Născut într-un oraş industrial în declin

„Working Class Joe“ şi „Joe Six Pack“ sunt două calificative atribuite constant lui Biden. Da, Biden a ştiut de mic ce înseamnă munca, întrucât s-a născut într-o familie săracă dintr-un oraş industrial în declin. Este vorba de Scranton, Pennsylvania. Locul originii lui poate fi un atu preţios în recuperarea unor voturi luate de Trump în 2016 în statele din Midwest, scrie L'Obs.

Cazul Lucy Flores

„Tonton Joe“ sau „Creepy Uncle“ („Unchiul pervers“)? Candidatura lui Joe Biden la Casa Albă a fost destabilizată serios de  unele dezvăluiri ale colegei sale democrate Lucy Flores, o fostă candidată la postul de guvernator al statului Nevada. Potrivit ei, Biden a sărutat-o în mod deplasat „pe creştetul capului“ în timpul unui miting de campanie în 2014. În urma acestei declaraţii, alte femei s-au plâns de afecţiunea lui debordantă. În era #MeToo, dezvăluirile de acest tip stârnesc sensibilităţi.

„Promite-mi, tată“

„Promite-mi, tată, că orice s-ar întâmpla, tu vei fi bine“, i-a spus fiul său Beau pe patul de moarte. Beau Biden a murit în mai 2015 la 46 de ani, din cauza unui cancer la creier. Inspirat de aceste cuvinte, Joe Biden a scris un eseu foarte personal în care afirmă că fiul său cel mare ar fi putut deveni „cu certitudine“ preşedinte.

Un colecţionar de drame

Joe Biden a avut parte de numeroase drame de-a lungul celor 76 de ani de viaţă ai săi. În 1972, prima sa soţie şi fiica pe care o avea cu ea au murit într-un accident de maşină. Hunter, al doilea său fiu, a supravieţuit impactului, dar s-a transformat într-o persoană greu de gestionat. A abuzat de cocaină, a făcut afaceri puţin recomandabile şi a divorţat cu scandal în 2017 din cauza unei legături amoroase cu... văduva fratelui său Beau.

Recordul de vârstă

Alături de Bernie Sanders şi Elizabeth Warren, Biden formează trioul de potenţiali aleşi democraţi de peste 70 de ani. În cazul în care va câştiga lupta finală, în noiembrie 2020, el va avea 78 de ani la depunerea jurământului. Ori recordul de vârstă îi aparţine lui Donald Trump, învestit preşedinte la 70 de ani.

Relaţii bune în tabăra adversă

„E un tip care se înţelege bine cu Mitch McConnell (liderul majorităţii din Senat) şi alţi republicani“, a remarcat Tom Carper, senator de Delaware. Un alt lider republican cu care se înţelege bine este succesorul său la postul de vicepreşedinte, Mike Pence. Aceste legături ar putea da apă la moară celor mai aprigi detractori ai săi din Partidul Democrat.

Trecutul ca legislator

În cei 35 de ani (din 1973 până în 2008) petrecuţi în Senat, Biden a ridicat mâna pentru unele legi care fac obiectul unor critici în prezent. O lege este cea care limitează avortul, votată la începutul carierei sale de politician. O altă lege este cea încarcerarea în masă, votată sub Ronald Reagan (1981-1989). În plus, a sprijinit pe faţă războiul declanşat de către George W. Bush în Irak.

Joe, gafeurul

Are obiceiul „de a spune prostii“, l-a caracterizat Barack Obama în 2008, înainte de a-l alege ca partener în cursa pentru Casa Albă. În 2012, Obama ar fi vrut să se separe de el, dar ceva l-a oprit din acest gând. Probabil capacitatea sa de a ieşi cu bine din gafe, notează L'Obs.

Favoritul sondajelor

Biden preconizează să ducă un război fulger pentru a-şi consolida poziţia de favorit. Şi are şanse de reuşită. În ciuda mărturisirilor lui Lucy Flores, el îşi domină contracandidaţii în sondaje, devansându-l cu şase puncte procentuale pe Bernie Sanders, al doilea favorit.

Tachinările lui Trump

În public, Donald Trump îl tachinează cu orice prilej. „Nebunul Joe Biden“ şi „Joe, adormitul“ sunt doar două dintre poreclele pe care i le-a dat în ultimul timp. „Bine ai venit în cursă, Joe adormitul. Sper doar că eşti suficient de inteligent, lucru de care ne îndoim de mult timp, să câştigi campania (alegerilor) primare. Vor fi lovituri urâte, vei avea de-a face cu oameni care au idei cu adevărat nebune şi demente. Dar, dacă reuşeşti, te voi vedea la linia de start!“, a scris actualul preşedinte american pe contul său de Twitter la scurt timp de la anunţarea candidaturii lui Biden. De altfel, în privat, Trump este mereu cu ochii pe Biden.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite