Joe Biden, validat de Congres drept preşedinte al SUA, în ciuda protestelor violente de la Washington. Reacţia lui Donald Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La capătul unei reuniuni istorice, democratul Joe Biden a fost validat în Congres drept cel de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite.

Joe Biden a câştigat alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie cu peste 81,2 milioane de voturi (51,3%) şi 306 electori, în timp ce adversarul său Donald Trump a obţinut peste 74,2 milioane de voturi (46,8%) şi 232 de electori.

Votul din 3 noiembrie a fost confirmat de marii electori la 14 decembrie şi validat de Congresul SUA în urma şedinţei începute la 6 ianuarie, în ciuda eforturilor lui Donald Trump de a opri acest proces. Rezultat final: Biden 306 electori - Trump 232 electori.

Congresul a respins anterior o încercare a câtorva republicani de a răsturna voinţa alegătorilor din statul Pennsylvania, punând astfel capăt unei ultime încercări a insurgenţilor de a transforma înfrângerea lui Donald Trump în victorie. Camera a respins cu 282 de voturi contestarea, după o dezbatere îndelungată.

O încăierare a fost evitată, după ce reprezentantul democrat din Pennsylvania Conor Lamb a declarat că „acest atac nu s-a materializat de nicăieri. El a fost inspirat de minciuni, aceleaşi minciuni pe care le auziţi în această sală acum, iar membrilor (Congresului) care repetă aceste minciuni ar trebui să le fie ruşine de ei înşişi”.

Reuniunea Congresului din 6 ianuarie trebuia să fie una simbolică, dar s-a transformat într-una istorică după întreruperea şedinţei de către manifestanţi pro-Trump.

Donald Trump şi-a chemat susţinătorii la Washington pentru a denunţa „fraudele” din alegeri, o acuzaţie pe care o tot face fără să prezinte dovezi. Înainte de începerea şedinţei, preşedintele în exerciţiu a vorbit timp de o oră şi 15 minute în faţa susţinătorilor săi, îndemnându-i să nu recunoască rezultatul votului.

La scurt timp după acest îndemn, Capitoliul a fost invadat de manifestanţi pro-Trump. Patru persoane au decedat în urma violenţelor de miercuri de la Washington.

Învestirea lui Joe Biden în funcţia de preşedinte al Statelor Unite este prevăzută să aibă loc la 20 ianuarie.

Promisiunea lui Trump

Donald Trump şi-a recunoscut încheierea mandatului abia după validarea din Congres, promiţând o tranziţie „ordonată”.

„Am spus mereu că ne vom continua lupta pentru a ne asigura că vor fi numărate doar voturile legale. Deşi acest lucru reprezintă sfârşitul celui mai bun prim mandat din istoria prezidenţială, este doar începutul luptei noastre pentru a face din nou America măreaţă”, a adăugat Trump în stilu-i caracteristic.

Trump a fost fost criticat intens de câţiva republicani proeminenţi din Congres, care l-au arătat drept vinovat pentru scenele violente de la Capitoliu.

„Nu există nicio îndoială că preşedintele a format gloata, preşedintele a incitat gloata, preşedintele s-a adresat gloatei. A aprins flacăra ”, a scris, pe Twitter, una din liderii republicanilor din Camera Reprezentanţilor, Liz Cheney.

Senatorul republican Tom Cotton i-a cerut lui Trump să accepte pierderea alegerilor şi să „renunţe la inducerea în eroare a poporului american şi să repudieze violenţa mafiei”.

O sursă familiarizată cu situaţia a declarat pentru Reuters că au existat discuţii între unii membri ai Cabinetului şi aliaţii lui Trump cu privire la invocarea celui de-al 25-lea Amendament, care ar permite unei majorităţi a Cabinetului să-l declare pe Trump incapabil să îşi îndeplinească atribuţiile şi să îl înlăture de la putere. O a doua sursă familiarizată cu efortul s-a îndoit că se va ajunge la un asemenea scenariu pentru că Trump mai are doar aproape două săptămâni în funcţie până Joe Biden depune jurământul.

Citeşte şi:

Violenţe la Washington. Ce poate păţi Trump după ce simpatizanţii săi au luat cu asalt Congresul SUA FOTO VIDEO

Ce s-a întâmplat la Washington. Cronica unui puci ratat SINTEZĂ

Imagini virale în România la protestul violent din SUA. Steagul românesc, fluturat de manifestanţi. Reacţia AUR

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite