Joe Biden spune că jumătate din liderii planetei i-au cerut vaccinuri anti-COVID: „Toate ţările din lume se întorc spre noi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Preşedintele american Joe Biden a afirmat, marţi, că aproape jumătate dintre liderii planetei i-au solicitat vaccinuri anti-COVID-19. Acesta a spus că va acorda ajutor, însă rămâne evaziv în ceea ce priveşte calendarul acestuia.

„Toate ţările din lume se întorc spre noi", a explicat Biden în timpul unei discuţii cu guvernatori în care se analiza evoluţia campaniei de vaccinare în SUA. „Am 40% de lideri ai planetei care întreabă dacă îi putem ajuta", a continuat el.

„Vom încerca", a adăugat Biden, însă fără a avansa cifre sau vreun calendar, şi declarând că vrea să acorde prioritate americanilor. „Cred că putem produce mult mai multe vaccinuri", a apreciat el, conform Agerpres.

Joe Biden a amintit de promsiunea făcută de SUA, cea că va furniza 60 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca către alte ţări.

Mai mulţi şefi de stat sau de guvern şi-au exprimat nemulţumirea faţă de atitudinea Washingtonului în această problemă. Cancelarul federal german Angela Merkel a pledat pentru „un liber schimb de componenţi" şi „o deschidere a pieţei vaccinurilor". La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron a îndemnat SUA „să pună capăt interdicţiilor la export, nu doar a vaccinurilor, ci şi a componenţilor acestor vaccinuri, (interdicţie) ce împiedică producţia".

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite