Joe Biden a prezentat scuze Gărzii Naţionale după ce sute de soldaţi au fost surprinşi odihnindu-se într-un garaj al Capitoliului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţi ai Gărzii Naţionale odihnindu-se într-un garaj din complexul capitoliului FOTO captură Twitter/Tim Scott
Soldaţi ai Gărzii Naţionale odihnindu-se într-un garaj din complexul capitoliului FOTO captură Twitter/Tim Scott

Preşedintele proaspăt învestit al SUA, Joe Biden, l-a sunat pe şeful Gărzii naţionale pentru a-i prezenta scuze după ce soldaţi staţionaţi la Capitoliu au fost trimişi să doarmă într-un garaj neîncălzit. Ordinul ar fi venit de la Poliţia Capitoliului, însă circumstanţele sunt neclare. Parlamentarii americani au fost revoltaţi, la fel şi guvernatorii statelor.

După ce imaginile cu soldaţii din Gărzile Naţionale ale mai multor state dormind pe holurile Capitoliului înainte de ceremonia de Inaugurare au făcut înconjurul lumii, joi, aceiaşi soldaţi au fost surprinşi odihnindu-se într-un garaj al complexului Congresului.

Peste 25.000 de soldaţi ai Gărzii Naţionale au asigurat securitatea la Capitoliu după violenţele din 6 ianuarie.

Potrivit presei americane, Joe Biden l-a sunat pe şeful Gărzii Naţionale pentru a-i prezenta scuze şi a-l întreba ce poate face pentru a remedia situaţia. La rândul său, Prima doamnă Jill Biden le-a oferit biscuiţi cu ciocolată soldaţilor şi le-a mulţumit, amintind că fiul său Beau a fost membru al Gărzii Naţionale.

Imaginile au stârnit revolta congresmenilor, iar unii dintre ei şi-au oferit birourile pentru odihna soldaţilor care stau de pază în ture de 12 ore.

„Trupele noastre merită cel mai adânc respect pentru că au asigurat siguranţa Capitoliului şi au apărat democraţia în această săptămână. Este inacceptabil şi nesănătos. Indiferent cine a luat decizia trebuie să răspundă”, a scris pe Twitter senatorul Tim Scott.

       

Liderul majorităţii din Senat Chuck Schumer a calificat şi el decizia ca „scandaloasă” şi a promis că nu se va mai întâmpla pe viitor.

Guvernatorul Floridei s-a aflat printre guvernatorii care au luat în considerare să-şi aducă acasă soldaţii în urma incidentului.

„În acest moment misiunea a fost pe jumătate îndeplinită, astfel că ar fi potrivit să-i aducem acasă”, a spus Ron DeSantis.

Informaţiile despre cum au ajuns soldaţii să doarmă într-un garaj sunt contradictorii.Un purtător de cuvânt al Gărzii naţionale a declarat că agenţii s-au mutat la solicitarea Poliţiei Capitoliului care a motivat traficul intens din Congres.Şeful în exerciţiu al Poliţiei Capitoliului a negat că agenţia sa ar fi cerut soldaţilor să nu mai staţioneze în interiorul clădirii, însă doi ofiţeri de poliţie i-au contrazis declaraţiile.

„Tocmai am dat mai multe telefoane şi am fost informat de poliţia Capitoliului că a prezentat scuze agenţilor şi li se va permite să revină în această noapte în Complex”, a spus senatoarea Tammy Duckworth, care şi-a pierdut ambele picioarele în luptă.

Un soldat al Gărzii Naţionale a confirmat pentru Politico, prima publicaţie care a relatat despre incident, că oficiali ai Poliţiei Capitoliului le-au cerut să elibereze spaţiile din interior şi să-şi stabilească centrele de comandă în afara complexului.

„Mai ieri zeci de senatori şi congresmeni treceau printre noi făcându-ne poze, strângându-ne mâinile şi mulţumindu-ne pentru serviciile noastre. În doar 24 de ore n-au mai avut trebuinţă de noi şi ne-au alungat în colţurile unui garaj. Ne simţim trădaţi”, a spus un soldat.

Garda Naţională şi Poliţia Capitoliului au transmis într-un comunicat comun că au discutat pentru a se asigura că soldaţii detaşaţi la complexul Congresului vor avea unde să se odihnească în mod corespunzător.

19.000 de agenţi ai Gărzii Naţionale se vor întoarce în statalele lor în zilele următoare (starea de urgenţă la Washington a fost decretată până la 24 ianuarie), în timp ce 7.000 vor rămâne în capitala americană.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite