Joe Biden a anunţat primele nume din viitorul cabinet: două nominalizări istorice, iar John Kerry primeşte un post cheie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joe Biden, FOTO Getty Images
Joe Biden, FOTO Getty Images

Preşedintele-ales al Statelor Unite, Joe Biden, a anunţat, luni, primele nume de membri ai viitorului cabinet. Printre aceştia, se numără Avril Haines, prima femeie care se va afla în fruntea serviciilor de informaţii americane, Alejandro Mayorkas, primul hispanic care va conduce Departamentul de Siguranţă Naţională şi John Kerry, fostul secretar de stat american.

Joe Biden a confirmat că Anthony Blinken, principalul consilier al preşedintelui-ales în probleme de politică externă, va conduce diplomaţia americană în viitorul cabinet prezidenţial. Pentru funcţia de ambasador al Statelor Unite la Organizaţia Naţiunilor Unite (O.N.U.), Biden a ales-o pe Linda Thomas-Greenfield. Diplomat de carieră, Thomas-Greenfield s-a numărat printre diplomaţii marginalizaţi de Trump începând cu 2017, notează presa internaţională. O altă funcţie cheie pentru politica externă, cea de consilier pe probleme de securitatea naţională, va fi ocupată de Jake Sullivan. 

Alejandro Mayorkas, primul hispanic din fruntea Departamentului de Siguranţă Naţională (Homeland Security), va avea misiunea de a reconstrui o agenţie guvernamentală responsabilă de o serie de măsuri controversate luate în timpul administraţiei Trump, în special cele din domeniul imigraţiei. Nu doar numirea lui Mayorkas va fi una istorică dacă acesta va fi confirmat de către Senatul american, dar şi cea a lui Avril Haines, prima femeie care va conduce întregul aparat al serviciilor de informaţii americane. 

John Kerry, fostul secretar de stat american şi nominalizarea democrată pentru alegerile prezidenţiale din 2004, va fi principalul responsabil în viitoarea administraţie Biden cu problemele care ţin de schimbările climatice. Kerry este unul dintre cei mai vocali susţinători ai Acordului de la Paris, semnat în perioada în care acesta era şeful diplomaţiei americane. 

Primele nume anunţate de Biden arată dorinţa acestuia de a construi un cabinet divers cu experţi recunoscuţi pentru competenţa arătată în formularea de politici publice în domeniile de specializare, dar şi cu o experienţă importantă în funcţii publice. 

„Persoanele pe care le-am ales au experienţă, capacitate de inovare şi pot gestiona situaţii de criză. Reuşitele lor în diplomaţie sunt fără egal şi reflectă perspectiva conform căreia nu putem gestiona confruntările profunde ale acestui moment cu gândire învechită şi obiceiuri neschimbate sau fără diversitate”, a spus Biden într-un comunicat.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite